Povežite se s nama

Život i društvo

Kvalitetno učenje vodi do vrhunskog uspjeha

Objavljeno:

- dana

USUSRET UPISIMA

U sljedećoj školskoj godini Srednja škola Novi Marof upisat će četvrtu generaciju učenika. Riječ je o školi koja ima jasno postavljenu viziju i moto škole.

– Vizija Srednje škole Novi Marof je oformiti snažan srednjoškolski centar u kojem će se generacije učenika odgajati i obrazovati u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja, ali i razvoja novih vještina i kompetencija za uspješno uključivanje u sve segmente poslovnoga, društvenoga i privatnog života. Moto kojim se škola vodi na putu ostvarivanja svojih ciljeva jest “Kulturom učenja i kulturom ponašanja do vrhunskih uspjeha” – istaknula je ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin.

Nastava i udruge

Iako djeluje tek treću godinu, za svoje učenike priprema različite fakultativne predmete kao što su: Matematika u svakodnevnom životu, Farmacija i botanika te Klimatologija i meteorologija. Također, Srednja škola Novi Marof učenicima nudi i fakultativno učenje stranih jezika: španjolskog jezika i francuskog jezika, uz učenje njemačkog i engleskog jezika kao obveznih redovitih nastavnih predmeta.

 

Škola učenicima omogućuje i polaženje dodatne nastave kao pripreme za polaganje državne mature

– Svojim učenicima Srednja škola Novi Marof omogućuje i polaženje dodatne nastave kao pripreme za polaganje državne mature. Isto tako, učenicima je na izbor dana mogućnost uključivanja u sekcije Učeničke zadruge Grebengrad i Novinarsku grupu, koja radi na izdavanju školskih novina, a postoji mogućnost vođenja i vlastite radioemisije na Radiju Novi Marof. Tu je i Kreativna radionica, u kojoj učenici mogu izraziti svoju kreativnost u različitim tehnikama poput gline, tkanine, papira, metala i slično, a Ekološka sekcija obuhvaća promicanje svijesti o potrebi zaštite vlastitog okruženja. Sekcija pod nazivom Uzgoj ljekovitog bilja bavi se sadnjom i proučavanjem ljekovitih bilja te izradom herbarija i proizvoda od ljekovitog bilja – istaknula je Behin. Tijekom ove tri godine djelovanja Srednja škola Novi Marof je uspostavila uspješnu suradnju s Udrugom Mladi za Marof, koja učenicima omogućuje razmjenu učenika u inozemstvo.

– Surađujemo s Udrugom Sunce i Gradskim društvom Hrvatskoga Crvenoga križa Novi Marof, koje pružaju učenicima mogućnost volontiranja te suradnju s Gradskim dječjim vrtićem Novi Marof putem brojnih projekata mladih istraživača – istaknula je Behin.

Brojne pogodnosti

Jedna od prednosti Srednje škole Novi Marof je manji broj učenika, što omogućuje bolju kvalitetu nastave.
– Odabirom Srednje škole Novi Marof učenici s novomarofskog područja imaju manje troškove školovanja s obzirom na to da im je škola blizu, ali i više vremena za izvannastavne aktivnosti. Uz terensku nastavu i mogućnost uključivanja u EU projekte, učenici Srednje škole Novi Marof imaju osiguran topli obrok – istaknula je ravnateljica Behin. U školskoj godini 2016./2017. Srednja škola Novi Marof učenicima nudi upis u jedan od pet obrazovnih programa. Od četverogodišnjih obrazovnih programa to su opća gimnazija, elektrotehničar i ekonomist, a od trogodišnjih obrazovnih programa to su prodavač i pomoćni stolar (TES) za učenike s teškoćama u razvoju.

Poruke novomarofskih srednjoškolaca

“Naša je škola malena,
puna uspona i padova,
ima dobrih đaka i šaljivih veseljaka.
Profesori se jako trude
da napune naše glave lude.”
“Ostavljamo nasljeđe naše u ruke vaše!”
“Iz osnovne moraš iti, pri nam ti lepo more biti!” 
“Dojdi sim, bumo tim!”

SREDNJA ŠKOLA NOVI MAROF KOJE SU NAŠE PREDNOSTI?

manji broj učenika, bolja kvaliteta nastave
radionički tip nastave za učenike
sigurnija okolina
blizina škole, manji troškovi školovanja
više vremena za izvannastavne aktivnosti u skladu s interesima učenika
topli obrok za učenike
dodatna nastava kao priprema za državnu maturu
rad u Učeničkoj zadruzi Grebengrad
sudjelovanje u terenskoj nastavi
uključivanje u EU projekte
mogućnost volontiranja učenika
stručna ekskurzija za Dan Škole za sve učenike

Srednja škola Novi Marof nalazi se u Zagorskoj ulici 23 u Novome Marofu. 
Više informacija o školi možete dobiti na broju telefona 042/205-110, e-mail: 
[email protected] ili na internet stranicama www.ss-novimarof.skole.hr

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje