Povežite se s nama

U fokusu

Unatoč izlasku iz koalicije laburisti na “popravnom” podržali proračun

Objavljeno:

- dana

Izglasan proračun Varaždinskih Toplica

Goranka Štefanić ostati će gradonaćelnica Varaždinskih Toplica, a Gradsko će se Vijeće sastajati u istom sastavu kao posljenjih šest mjeseci. Rezultat je to izglasavanja gradskog proračuna, na sjednici Gradskog vijeća u petak.

Sve se ovo trebalo odigrati još prošloga tjedna da toplički laburisti nisu neočekivano, samo dva dana prije sjednice na kojoj se prvi put trebalo glasati o proračunu – napustili koaliciju. Bez njihovih vijećnika izglasavanje proračuna nije bilo sigurno pa je gradonačelnica povukla prijedlog . U međuvremenu se sastala sa bivšim koalicijskim partnerima, u čijem je društvu tada bio i predsjednik županijskog ogranka Siniša Miličić, ali sastanak je rezultirao demonstrativnim odlaskom Stanka Medvedeca. Bilo je sve izglednije da će Topličani na nove izbore zbog neiglasavanja proračuna. U petak obrat.

Vijećnici HDZ-a i liberala najgorljiviji protivnici

Goranka Štefanić branila je po drugi put, kako ga je nazvala, razvojni proračun. Mirno i argumentirano odgovarala je na sva viječnićka pitanja. Najuporniji u pokušaju opovrgavanja njenih teza bio je vijećnik HDZ-a Franjo Prstec. Sjednica se svela na njegove, pokazalo se, neutemeljene sumnje i glasno negodovanje po pitanje većine proračunskih stavki. Čak mu niti proračunski višak od gotovo dva milijuna kuna, nije bio pokazatelj povoljnih smjernica. Kao niti jedna kapitalna investicija, na primjer, golf tereni. Vizija gradonćelnice je u rekreativnom turizam koji bi se, smatra, idealno nadopunjavao s medicinskim turizmom Varaždinskih toplica bez da jedan drugom konkuriraju.

Prstecove primjedbe uglavnom su se odnosile na ovu ili onu ulicu, rasvjetu ovdje ili tamo. Kao i na to da ih gradonačelnica nije ranije kontaktirala kako bi zajednički dogovovarali proračun, što je ona argumentirano demantirala. Pozivu na sastanak odazvao se jedino laburist Stanko Medvedec.Vijećnici HDZ-a i HSLS-a udruženim su snagama u nastavku pokušali osujetiti planove Gradskog vijeća. Čak toliko uporno da je vijećnik liberala bio žestoko protiv promjene dvije stavke u proračunu koje je na prošloj sjednici, pokazao je zapisnik, osobno zatražio.

Obrat

Ljubomir Svetec je u jednom trenutku najbolje okarakterizirao dvojicu, kojima se povremeno pidružio i Mato Halužan, vijećnik HSLS-a , nazvavši proračun prenapuhanim i netransparentnim. – Svađalački ste nastrojeni. Očigledno imamo problem sami sa sobom. Kad trebamo glave staviti skupa, mi se svađamo. Kako čovjek koji vlastito poduzeće odvede u propast, misli, voditi Grad,? Pitao je Svetec, aludirajući na Stanka Prsteca. Pridružio mu se SDP-ovac Dragutin Šarec – Bit je rušiti. Ovdje kao da nikoga ne zanima razvoj Grada. Nemojmo rušiti. Svi znamo da je to najlakše, a najskuplje košta. Potom će doći drugi i opet ćemo ga rušiti. Evo, dajem i svoj mandat ako ga želite samo prestanite raditi štetu, obratio se Šarec Prstecu.
I taman kad je netko rekao da HDZ sada podržava laburiste u rušenju proračuna, a ukoliko je stanje u Gradu zaista loše kakvime ga pokušavaju prezentirati, krivi su oni koji su sjdili 20 godina u gradskoj vlasti, laburisti su opet iznenadili. Pri izglasavanju proračuna digli su ruke i time spriječili rušenje gradske vlasti i gradonačelnice Štefanić.
 

 Koliko je god još ujutro sve izgledalo protiv aktualnog vijeća,  za koji su pojedini vijećnici očigledno vjerovali da će do navečer biti bivše, a da će mandat Goranke Štefanić završiti, ona se isto to jutro, čuli smo u prolazu, okladila da će proračun proći. Jednako je tako bila sigurna i dan ranije, kada smo se, preispitujući njezine „protivnike“ i uz minimalno matematike i sami pitali odakle joj optimizam.  

“Zahvaljujem vijećnicima koji su prepoznali razvojni proračun i njegov značaj za Grad. Osobito zahvaljujem Hrvatskum laburistima – stranci rada, koja je, unatoč izlaska koalicije odlučula podržati ono što je vidjela da vodi ka interesu Grada”, kazala je Goranka Štefanić

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje