Povežite se s nama

U fokusu

Unatoč izlasku iz koalicije laburisti na “popravnom” podržali proračun

Objavljeno:

- dana

Izglasan proračun Varaždinskih Toplica

Goranka Štefanić ostati će gradonaćelnica Varaždinskih Toplica, a Gradsko će se Vijeće sastajati u istom sastavu kao posljenjih šest mjeseci. Rezultat je to izglasavanja gradskog proračuna, na sjednici Gradskog vijeća u petak.

Sve se ovo trebalo odigrati još prošloga tjedna da toplički laburisti nisu neočekivano, samo dva dana prije sjednice na kojoj se prvi put trebalo glasati o proračunu – napustili koaliciju. Bez njihovih vijećnika izglasavanje proračuna nije bilo sigurno pa je gradonačelnica povukla prijedlog . U međuvremenu se sastala sa bivšim koalicijskim partnerima, u čijem je društvu tada bio i predsjednik županijskog ogranka Siniša Miličić, ali sastanak je rezultirao demonstrativnim odlaskom Stanka Medvedeca. Bilo je sve izglednije da će Topličani na nove izbore zbog neiglasavanja proračuna. U petak obrat.

Vijećnici HDZ-a i liberala najgorljiviji protivnici

Goranka Štefanić branila je po drugi put, kako ga je nazvala, razvojni proračun. Mirno i argumentirano odgovarala je na sva viječnićka pitanja. Najuporniji u pokušaju opovrgavanja njenih teza bio je vijećnik HDZ-a Franjo Prstec. Sjednica se svela na njegove, pokazalo se, neutemeljene sumnje i glasno negodovanje po pitanje većine proračunskih stavki. Čak mu niti proračunski višak od gotovo dva milijuna kuna, nije bio pokazatelj povoljnih smjernica. Kao niti jedna kapitalna investicija, na primjer, golf tereni. Vizija gradonćelnice je u rekreativnom turizam koji bi se, smatra, idealno nadopunjavao s medicinskim turizmom Varaždinskih toplica bez da jedan drugom konkuriraju.

Prstecove primjedbe uglavnom su se odnosile na ovu ili onu ulicu, rasvjetu ovdje ili tamo. Kao i na to da ih gradonačelnica nije ranije kontaktirala kako bi zajednički dogovovarali proračun, što je ona argumentirano demantirala. Pozivu na sastanak odazvao se jedino laburist Stanko Medvedec.Vijećnici HDZ-a i HSLS-a udruženim su snagama u nastavku pokušali osujetiti planove Gradskog vijeća. Čak toliko uporno da je vijećnik liberala bio žestoko protiv promjene dvije stavke u proračunu koje je na prošloj sjednici, pokazao je zapisnik, osobno zatražio.

Obrat

Ljubomir Svetec je u jednom trenutku najbolje okarakterizirao dvojicu, kojima se povremeno pidružio i Mato Halužan, vijećnik HSLS-a , nazvavši proračun prenapuhanim i netransparentnim. – Svađalački ste nastrojeni. Očigledno imamo problem sami sa sobom. Kad trebamo glave staviti skupa, mi se svađamo. Kako čovjek koji vlastito poduzeće odvede u propast, misli, voditi Grad,? Pitao je Svetec, aludirajući na Stanka Prsteca. Pridružio mu se SDP-ovac Dragutin Šarec – Bit je rušiti. Ovdje kao da nikoga ne zanima razvoj Grada. Nemojmo rušiti. Svi znamo da je to najlakše, a najskuplje košta. Potom će doći drugi i opet ćemo ga rušiti. Evo, dajem i svoj mandat ako ga želite samo prestanite raditi štetu, obratio se Šarec Prstecu.
I taman kad je netko rekao da HDZ sada podržava laburiste u rušenju proračuna, a ukoliko je stanje u Gradu zaista loše kakvime ga pokušavaju prezentirati, krivi su oni koji su sjdili 20 godina u gradskoj vlasti, laburisti su opet iznenadili. Pri izglasavanju proračuna digli su ruke i time spriječili rušenje gradske vlasti i gradonačelnice Štefanić.
 

 Koliko je god još ujutro sve izgledalo protiv aktualnog vijeća,  za koji su pojedini vijećnici očigledno vjerovali da će do navečer biti bivše, a da će mandat Goranke Štefanić završiti, ona se isto to jutro, čuli smo u prolazu, okladila da će proračun proći. Jednako je tako bila sigurna i dan ranije, kada smo se, preispitujući njezine „protivnike“ i uz minimalno matematike i sami pitali odakle joj optimizam.  

“Zahvaljujem vijećnicima koji su prepoznali razvojni proračun i njegov značaj za Grad. Osobito zahvaljujem Hrvatskum laburistima – stranci rada, koja je, unatoč izlaska koalicije odlučula podržati ono što je vidjela da vodi ka interesu Grada”, kazala je Goranka Štefanić

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje