Povežite se s nama

U fokusu

Laburisti kažu da nisu uz Kukuriku koaliciju, HDZ-ovci tvrde da – glumataju

Objavljeno:

- dana

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Predsjednica Županijske skupštine će i sljedeće četiri godine biti Dubravka Biberdžić (SDP), a njezini zamjenici Vladimir Stolnik (HNS) i Anđelko Stričak (HDZ).

Ovakvu odluku jednoglasno je na konstituirajućoj sjednici donio 41 novoiizabrani vijećnik Županijske skupštine, koji će građane u županijskom parlamentu zastupati sljedeće četiri godine.

Za razliku od prošlog mandata, koalicija HNS-SDP-HSU-HSLS više nema apsolutnu većinu, nego najveći broj vijećnika, njih 20 od 41.

Deset vijećnika je iz redova HDZ-a, 6 iz koalicije HSS-a, HSP-a i Zagorske stranke, 3 iz Hrvatskih laburista te 2 iz Hrasta.

A tko ima većinu?

Tko je uspio osigurati vlast, za što je potreban glas 21 vijećnika? S obzirom na to da je predsjednica Skupštine izabrana iz redova koalicije HNS-a, SDP-a i HSU-a, moglo bi se zaključiti da je ta koalicija (sada i uz podršku HSLS-a) uspjela zadržati vlast u županijskom parlamentu.

Njihove prijedloge kandidata za predsjednicu i potpredsjednika Skupštine podržala su i tri vijećnika laburista.

Upravo su glasovi laburista presudili: da su se priklonili suprotnoj strani – a nju čini 18 vijećnika HDZ-a, koalicije HSS-HSP-Zagorska stranka te Hrasta – tada na čelnim mjestima u Skupštini zasigurno ne bi bili vijećnici Kukuriku koalicije.

Predsjednik županijskih laburista i županijski vijećnik Siniša Miličić ustvrdio je se da on, kao i još dvoje vijećnika iz njegove stranke, nisu priklonili niti jednoj strani.

– Hrvatski laburisti nisu potpisali nikakav postizborni sporazum s koalicijom HNS-HSU-SDP-HSLS, niti će ga potpisati. Prijedlog većinske koalicije za predsjednicu i jednog potpredsjednika Skupštine podržali smo, jer nismo željeli nepotrebno zaoštravati odnose među strankama. Uostalom, i Statutom je određeno da se predsjednik i potpredsjednik biraju iz redova većinskih političkih stranaka ili koalicija. Tri vijećnika Hrvatskih laburista će u Županijskoj skupštini o pojedinim prijedlozima glasovati samostalno, pri čemu će podrška ovisiti o tome kakvima ćemo prijedloge ocijeniti – rekao je Miličić.

Potvrdio je da su razgovarali sa svim predsjednicima stranaka i da je bilo raznih prijedloga, ali da su na konstituirajućoj sjednici odlučili podržati koaliciju koja je osvojila najviše vijećničkih mjesta.

Najvažnija će biti – disciplina

Župan Štromar pak podršku laburista vidi kao potvrdu da je Kukuriku koalicija dosad dobro radila, a i kao podršku najavljenim projektima.

Potvrdio je da postizbornog sporazuma s laburistima na papiru nema, iz čega proizlazi da će koalicija HNS-a, HSU-a, SDP-a i HSLS-a za svaki prijedlog i drugi akt morati osigurati još jedan glas u Skupštini s obzirom na to da imaju 20 vijećnika od 41 vijećnika.

– Nećemo morati osigurati 21 glas s obzirom na to da je u prosjeku na sjednicama prisutno od 33 do 35 vijećnika. Za sve prijedloge dovoljna je natpolovična većina prisutnih vijećnika, osim za ključne dokumente, kao što je proračun – odgovorio je Štromar.

Iz toga se može zaključiti da će za donošenje odluka najvažnije biti disciplinirati vijećnike da redovno dolaze na sjednice. Štromar je to samo komentirao riječima da se dolazak na sjednice očekuje od svakog vijećnika, jer im je to – obveza prema biračima.

HDZ: Laburisti 100 posto uz Kukuriku koaliciju

I dok su Miličić i Štromar izbjegavali direktno odgovoriti na pitanja o suradnji između Kukuriku koalicije i laburista, HDZ-ovac Anđelko Stričak bio je vrlo jasan.

– Objašnjenja laburista su neuvjerljiva. Njihova tri vijećnika su 100 posto uz Kukuriku koaliciju i podržat će sve njihove prijedloge, osim onih nebitnih točaka na kojima će glumatati da su samostalni. Dokaz tome vam je da su sve oporbene stranke bile na sastanku. Laburista nije bilo – rekao je Stričak.

S obzirom na izjave trojice stranačkih čelnika, čini se da će prva redovna sjednica Županijske skupštine biti vrlo zanimljiva. Predsjednica Skupštine Dubravka Biberdžić ju je najavila već oko 10. srpnja.

U nastavku donosimo i popis svih vijećnika Županijske skupštine.

 

Svi vijećnici u Županijskoj skupštini:

1. SNJEŠKA ŽMEGAČ

2. MARIO HABEK

3. VESNA DUŠAK

4. MILAN ŠKVORC

5. DUBRAVKA BIBERDŽIĆ

6. STJEPAN HUDOLETNJAK

7. RONI KOŠĆAK

8. MARIJA ĐUD

9. JOSIP BORAK

10. ZLATAN MOŠMONDOR

11. DANIEL VLAISAVLJEVIĆ

12. VLADIMIR STOLNIK

13. NEVENKA ČEŠNJAJ

14. BOŽIDAR ŠAFRAN

15. NENAD VADLA

16. KREŠIMIR HORVAT

17. VLADIMIR KOLARIĆ

18. JADRANKA BAHLEN

19. IVAN JENKAČ

20. DOMAGOJ SEVER

21 . dr. sc. JOSIP KRIŽANIĆ

22. ANĐELKO STRIČAK

2 3. NADICA DREVEN BUDINSKI

2 4. IVO LOBOREC

2 5. VIKTORIJA HORG

2 6. JOSIP KRTANJEK

27. ŽELJKO DVEKAR

28. VLADIMIR KUREČIĆ

29. ZDRAVKO MALTAR

30. ROBERT MAČEK

31. dr. sc. ZVONIMIR SABATI

32. dr. sc. NINA BEGIČEVIĆ REĐEP

33. IVAN MIKEC

34. STJEPAN HREN

35. LIDIJA PETRINJAK

36. MIRJANA KOLAREK-KARAKAŠ

37. SINIŠA MILIČIĆ

38. DAVOR GOLUB

39. IVANA POMAHAČ

40. NIKOLA ŠOPAR

41. SNJEŽANA SUČIĆ

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje