Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“: OPG-ovima za ulaganja u razvoj 4,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

LAG „Međimurski doli i bregi“ je temeljem 3. raspisanog natječaja za tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ dodijelio nova sredstva obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sa svoga područja za razvoj, modernizaciju i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Ovih dana pristigle su i potvrde odobrenja odabranih OPG-ova koje je izdala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon čega odobreni prijavitelji mogu započeti s realizacijom svojih projekata.

– Kako na našem području postoji veliki interes nositelja OPG-ova za sredstvima iz ove operacije, Upravni odbor i Skupština LAG-a povećali su rezervirana sredstva na 4,4 milijuna kuna. Povećanje rezervacije sredstava (alokacije) bilo je moguće realizirati zato što je LAG „Međimurski doli i bregi“ dobio dodatna sredstva za uspješan dosadašnji rad, a dobivena su i dodatna značajna sredstva za prijelazno razdoblje – pojašnjavaju iz međimurskog LAG-a.

Tako je umjesto prvobitno 16 planiranih projekata za dodjelu u trećem natječaju bespovratna sredstva primilo 39 nositelja OPG-a, svaki po 113.265 kuna (15.000 eura), što predstavlja značajnu podršku njihovom razvoju, kao i cjelokupnom razvoju Međimurja.

Ukupna vrijednost izdanih odluka i dodijeljenih sredstava LAG-a na trećem natječaju iznosi 4.417.335 kuna.

Valja istaknuti da je ukupni iznos koji je LAG „Međimurski doli i bregi“ namijenio ovom tipu operacija iz Programa ruralnog razvoja veći od 9,3 milijuna kuna i jedan je od najvećih koji su LAG-ovi u Republici Hrvatskoj namijenili za poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u kategoriji manjih poljoprivrednika.

S odobrenim nositeljima projekata održana je radionica na kojoj je predstavljen daljnji tijek propisanih postupaka te su pružene informacije za pravilnu i uspješnu provedbu projektnih aktivnosti. Tijekom cijele provedbe OPG-ovi će uživati praćenje, podršku i pomoć LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje