Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“ organizirao radionicu bezglutenske prehrane

Objavljeno:

- dana

Nakon kulinarskih radionica u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ na temu tradicionalnih recepata i okusa tradicije održanih krajem prošle godine, nedavno je održana nova pod nazivom „Život bez glutena s okusima tradicije“.

Radionica je održana u četvrtak, 3. ožujka, u suradnji s Udrugom oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske u prostoru Etno Art Chef kuhinje u sklopu izletišta Međimurski dvori. Radionica je bila namijenjena dionicima u turizmu koji se bave pripremom hrane (iznajmljivači, ugostitelji, OPG-ovi…), ali i ostalim zainteresiranim osobama koje se bave promocijom i pripremom bezglutenske hrane.

Bezglutenska prehrana podrazumijeva način prehrane koji eliminira gluten zbog zdravstvenih problema kod sve većeg broja osoba, a takva prehrana mora biti nutritivno izbalansirana, sa sigurnim namirnicama te ispravnim ponašanjem prilikom njihovim manipuliranjem što se želi prikazati kroz održavanje radionica.

Radionicu je vodila Marija Goričanec, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske s 24 godine iskustva u bezglutenskoj prehrani. Dvadesetak sudionika je zainteresirano pratilo kako se radi bezglutenski kruh, salate sa žitaricama, orehnjača i makovnjača te nekoliko prirodnih namaza bez glutena, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života kroz zdraviju i raznovrsniju prehranu.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje