Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“ u projektu „Okusi tradicije“: bogatstva Posavine i zapadne Slavonije

Objavljeno:

- dana

U okviru projekta suradnje pod nazivom „Okusi tradicije“ na području Brodsko-posavske županije održano je dvodnevno studijsko putovanje LAG-ova partnera čiji su domaćini bili LAG „Posavina“ i LAG „Zapadna Slavonija“, a na kojem su sudjelovali i predstavnici LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Studijsko putovanje započelo je u selu Živike posjetom turističkom obiteljskom gospodarstvu Kereković kao prvom turističkom obiteljskom odredištu za seoski turizam u Brodsko-posavskoj županiji. Slijedio je posjet Eko etno selu Stara Kapela koje je smješteno među obroncima Požeške gore, a u kojem su u sklopu OPG-a Staklarević okupljeni imali priliku vidjeti izradu domaćih rezanaca i krpica.

Drugog dana program je započeo u „Slavonskom dućanu“ koji je smješten u samom centru Nove Gradiške. Dućan nudi lokalne tradicionalne eno i gastro proizvode te ručne radove proizvođača novogradiškog kraja. Sudionici su zatim posjetili OPG Kraljić u Rešetarima koji se bavi proizvodnjom vina. Specifičnost njihovog vinskog podruma je proizvodnja pjenušavog aromatiziranog vina kakvo nije uobičajeno u Hrvatskoj. Na sljedeću lokaciju sudionike su do OPG-a Madžarević prevezli konji na fijakerima. Posljednja stanica bio je posjet OPG-u i destileriji Bošnjak Beer&Gin koji se bave proizvodnjom piva i gina.

Projekt „Okusi tradicije“ međuteritorijalni je projekt suradnje čiji je glavni partner LAG „Zapadna Slavonija“, a sufinanciran je novcima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Međimurje

Župan Posavec priredio prijam za juniorske državne prvake u kuglanju iz Željezničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolje kuglače u Hrvatskoj, ekipu međimurskog Kuglačkog kluba Željezničar, primili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te im osobno čestitali na nedavnom uspjehu – zlatu na ekipnom državnom prvenstvu.

Velikim uspjehom kuglači Željezničara nastavili su sjajan niz postignuća međimurskih sportaša i ponovo promovirali svoj kraj na najljepši mogući način.

Prvacima su kuglači Željezničara postali u Slavonskom Brodu 15. siječnja među 14 najboljih hrvatskih ekipa, a zlatom su se okitili juniori Luka Požega, aktualni viceprvak svijeta, zatim Bruno Halabarec, Noa Branilović i Manuel Korent.

Uspjehu za čakovečko i međimursko kuglanje najveći doprinos dao je najbolji hrvatski junior Luka Požega s nevjerojatnih 613 čunjeva. Bruno Halabarec je pridodao 547 čunjeva, a Noa Branilović i Manuel Korent 529, odnosno 523 čunja.

Predsjednik Kuglačkog kluba Željezničar Čakovec te veliki sportski znalac i entuzijast Anđelko Crnčec ne krije ponos.

– Bez obzira na ograničen kapacitet za rad s mladima, rezultati u našem klubu ne izostaju, a sada je tom nizu dodana i najvrjednija medalja – zlatna. Najnoviji rezultat nam je motivacija da još odlučnije uklanjamo prepreke i dosežemo visoke ciljeve – rekao je Anđelko Crnčec te dodao da vjeruje kako je ovaj uspjeh juniora jedan u nizu koji slijedi.

Župan Matija Posavec istaknuo je da i najnoviji uspjeh mladih kuglača svjedoči s kakvim se entuzijazmom radi u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022., rasadištu talenata i riznici najviših sportskih priznanja.

Nove prilike za medalje su pred vratima: za dva tjedna održat će se Svjetski kup u Rijeci gdje će Luka Požega predstavljati našu zemlju, a već u svibnju, u Areni Varaždin, održat će se Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Veliki su to izazovi, ali su veliki i potencijali novih snaga Željezničara, garancije da ovaj sport u našem kraju ima budućnost.

– Tajna uspjeha je u moći ponavljanja. Bez pada koncentracije koja se gradi iskustvom. I ovaj sport spoj je glave, ruke i snage – rekao je mladi svjetski viceprvak Luka Požega na pitanje o tome koja je tajna uspjeha.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje