Povežite se s nama

Međimurje

LAG Mura-Drava: i u 2019. aktivni u ruralnom razvoju

Objavljeno:

- dana

Lokalnu akcijsku grupu Mura-Drava osnovalo je 9 jedinica lokalne samouprave na području Međimurske i Koprivničko-križevačke županije 2012. godine.

Radi se o jednome gradu (Prelogu) i osam općina: Orehovici, Goričanu, Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjem Vidovcu, Donjoj Dubravi, Kotoribi (Međimurska županija) i Legradu (Koprivničko-križevačka županija).

Glavni cilj LAG-a je održivi razvoj cjelokupnog područja koji se postiže provedbom lokalne razvojne strategije. Ona predstavlja temeljni strateški dokument i određuje smjernice budućeg razvoja, a temeljena je na specifičnostima određenog ruralnog područja. Lokalna akcijska grupa Mura-Drava okuplja predstavnike javnoga sektora, gospodarstvenike, OPG-ove te udruge s područja LAG-a.

Promocija

Od rujna 2015. godine, LAG Mura-Drava počeo je s provedbom podmjere 19.1. „Pripremna pomoć“, odnosno s izradom Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2014. – 2020. godine. Okuplja 70-ak članova i sudjeluje u informiranju članova i članica te javnosti, kao i organiziranju radionica, predavanja i događaja važnih za ruralni razvoj prostora povezanoga s Murom i Dravom. U trideset naselja okuplja više od 29.000 stanovnika.

Kako kaže predsjednik LAG-a Mura-Drava Mario Moharić, Akcijska grupa olakšava korištenje sredstava iz fondova ruralnog razvoja, pri čemu bazu čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva te objekti koji se bave turizmom.

Jedan od glavnih ciljeva skupine je rad na motiviranju i pokretanju OPG-ova na njezinu području tako da gospodarenje vlasnicima bude isplativo, kao i da se turistički promovira cijeli kraj, što će na kraju pogodovati svim stanovnicima Međimurske i Koprivničko-križevačke županije te okolice.

LAG koordinira njegov Upravni odbor koji se sastaje i donosi odluke. Rade na raznim projektima, poput projekta “Aktivno s Dravom”, za koji su Sporazum o partnerstvu potpisali u listopadu prošle godine u Lepoglavi. Putem toga projekta LAG Mura-Drava će prezentirati i promovirati turistički potencijal područja uz rijeku Dravu.

Članstvo donosi i lakši pristup sredstvima pa je tako općinama s područja LAG-a dostupno 2,7 milijuna kuna za projekt „Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture”.

– Važno je doživjeti primjere dobre prakse te ih potom implementirati u vlastiti program, što nam upravo ovakvo udruživanje omogućava – zaključuje Moharić.

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje