Povežite se s nama

Međimurje

LAG Mura-Drava: novih 1,4 milijuna kuna za razvoj lokalne infrastrukture

FOTO: Miroslava Novak Hranje, LAG arhiva

Objavljeno:

- dana

Lokalna akcijska grupa Mura-Drava objavio je novi natječaj za mjeru 2P1-M1 „Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture“. Natječaj je namijenjen razvoju infrastrukture koja će biti od opće koristi za stanovništvo na području LAG-a. Vrijednost natječaja je nešto veći od 1,4 milijuna kuna. Vrijednost dosad objavljenih natječaja LAG-a tako je dosegnuo iznos veći od 6,75 milijuna kuna.

Da bi sredstva imala utjecaj na što veći dio stanovništva, nešto više od pola navedenog iznosa namijenjeno je upravo za mjeru koja uključuje razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture te su do sada rekonstruirani i opremljeni društveni domovi, sportski parkovi, grobne kuće, a planiraju se i nove gradnje, rekonstrukcije i opremanja.

S druge strane, putem natječaja za poljoprivrednike nabavljena je ili je u procesu nabave mehanizacija, oprema, strojevi, opremljeni su objekti za preradu, kupljene su domaće životinje te su podignuti novi trajni nasadi u ukupnom iznosu većem od 2,5 milijuna kuna.

Poseban napor LAG ulaže u razvoj turizma na svojem području. Tako su u fazi pripreme trenutno čak tri projekta suradnje koji će uključivati edukaciju stanovništva, promociju područja, posjete primjerima dobre prakse i mnoštvo drugih elemenata koji će pomoći da se turistički potencijal područja iskoristi što kvalitetnije te da se dobije dodatna vrijednost područja LAG-a Mura-Drava.

– Sve navedeno dovodi nas do zaključka da LAG ima iznimno velik utjecaj na područje na kojem djeluje te natječaji koje raspisuje, ali i koje provodi uvelike pomažu u razvoju područja koje pokriva.

sdr_HDRB

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje