Članovi Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad imali su prigodu u subotu, 17. veljače, na terenskoj radionici u Međimurju upoznati primjere dobre prakse u ponudi i prezentaciji lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

OPĆINA SVETI JURAJ NA BREGU

Terensku radionicu organizirao je LAG – Sjeverozapad u okviru programa – “Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara”. Tridesetak zainteresiranih članova LAG-a ovom prigodom obišlo je neke od najpoznatijih proizvođača vina u Međimurskoj županiji.

Tako su u vinskoj kući obitelji Turk u Vučetincu imali prigodu upoznati ovo uspješno gospodarstvo koje su im predstavili domaćini – Josip i Vera Turk. Oni uz vrhunska vina iz obiteljskih vinograda svojim gostima iz zemlje i inozemstva nude i lokalne specijalitete te smještaj u ugodnom, domaćem ambijentu.

Dobrodošlicu u Međimurju članovima LAG-a Sjeverozapad zaželjeli su načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović i stručni suradnik u LAG-u Međimurski doli i bregi Ivan Sever. Lokalnu akcijsku grupu – Sjeverozapad svojim domaćinima su predstavili Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad i Mario Željezić, voditelj ove akcijske grupe.

OPĆINA ŠTRIGOVA

O dugoj, višestoljetnoj tradiciji proizvodnje vina u gornjem Međimurju, jednoj od naših najpoznatijih vinskih regija, članovima LAG-a Sjeverozapad govorio je David Štampar. Mladi vinogradar je na obiteljskom imanju u Svetom Urbanu uspješno spojio nekoliko elemenata. To su duga obiteljska tradicija proizvodnje vrhunskih vina, bogato vinogradarsko znanje i inovativni marketing te prezentacije vina.

– Naši vinari posljednjih su godina učinili veliki iskorak. Imamo kvalitetne vinograde i grožđe, tlo, klimu i položaj, dugu tradiciju i iskustvo u proizvodnji vina. Svejedno, da bismo išli ukorak s drugim vinskim regijama u Europi, moramo se usavršavati i usvajati nova znanja i suvremene metode. Posebice se to radi kroz stalno podizanje kvalitete i brendiranje vina, a pogotovo autohtonih sorti, kakva je naš pušipel. Sve je više vinara koji razumiju ove trendove. U Društvu vinogradara i vinara “Hortus Croatiae” odlično surađujemo, razmjenjujemo znanja i iskustva i nastojimo zaštititi naš interes – naglasio je David Štampar, predsjednik Društva.

SPOJ TRADICIJE I MODERNE METODOLOGIJE

U vinskom podrumu obitelji Štampar članove LAG-a Sjeverozapad pozdravio je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i član Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Tom je prigodom posebno istaknuta sve bolja suradnja između dvije lokalne akcijske grupe u promicanju održivog ruralnog razvoja.

– Danas smo u ovom prekrasnom kraju mogli vidjeti kako valja spojiti tradiciju i moderne trendove. Vaše iskustvo, posebice u marketingu i povezivanju proizvođača, važno je i za naše članove. Zato vjerujem da će suradnja između članova naša dva LAG-a biti još intenzivnija – istaknuo je Marijan Škvarić na predavanju u vinskoj kući Štampar. Tom su prigodom domaćinima zahvalili i Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije te Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec. Zahvalama se pridružio i Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec.

lag

AUTOHTONA JELA I DOMAĆI SOKOVI

Autohtona jela međimurskog kraja članovima LAG-a Sjeverozapad predstavljena su u restoranu “Potrti kotač” u Jurovčaku. Tijekom ovog studijskog putovanja posjetili su i OPG Hažić u Jurovčaku. Tamo im je predstavljena ponuda vina iz vinograda obitelji Hažić te proizvodnja voćnih sokova od jabuka iz njihovih voćnjaka.

– Uz sokove od jabuka, grožđa i aronije naš proizvodni asortiman obuhvaća svježe i sušene jabuke, jabučni ocat i čajeve te čips od jabuka. Svoju proizvodnju u najvećem dijelu prodajemo na svom OPG-u. Dio plasiramo Termama sveti Martin, čiji gosti sve više traže upravo domaće voćne sokove – rekla je Tatjana Hažić. Ona je vođenje obiteljskog gospodarstva preuzela od roditelja, koji su taj posao pokrenuli početkom devedesetih godina.

Rad LAG-a Sjeverozapad financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Komentari

Komentara

loading...