Povežite se s nama

Događanja

LAG Sjeverozapad organizirao terensku radionicu u Međimurju, prezentirana ponuda lokalnih proizvoda

lag

Objavljeno:

- dana

Članovi Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad imali su prigodu u subotu, 17. veljače, na terenskoj radionici u Međimurju upoznati primjere dobre prakse u ponudi i prezentaciji lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

OPĆINA SVETI JURAJ NA BREGU

Terensku radionicu organizirao je LAG – Sjeverozapad u okviru programa – “Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara”. Tridesetak zainteresiranih članova LAG-a ovom prigodom obišlo je neke od najpoznatijih proizvođača vina u Međimurskoj županiji.

Tako su u vinskoj kući obitelji Turk u Vučetincu imali prigodu upoznati ovo uspješno gospodarstvo koje su im predstavili domaćini – Josip i Vera Turk. Oni uz vrhunska vina iz obiteljskih vinograda svojim gostima iz zemlje i inozemstva nude i lokalne specijalitete te smještaj u ugodnom, domaćem ambijentu.

Dobrodošlicu u Međimurju članovima LAG-a Sjeverozapad zaželjeli su načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović i stručni suradnik u LAG-u Međimurski doli i bregi Ivan Sever. Lokalnu akcijsku grupu – Sjeverozapad svojim domaćinima su predstavili Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad i Mario Željezić, voditelj ove akcijske grupe.

OPĆINA ŠTRIGOVA

O dugoj, višestoljetnoj tradiciji proizvodnje vina u gornjem Međimurju, jednoj od naših najpoznatijih vinskih regija, članovima LAG-a Sjeverozapad govorio je David Štampar. Mladi vinogradar je na obiteljskom imanju u Svetom Urbanu uspješno spojio nekoliko elemenata. To su duga obiteljska tradicija proizvodnje vrhunskih vina, bogato vinogradarsko znanje i inovativni marketing te prezentacije vina.

– Naši vinari posljednjih su godina učinili veliki iskorak. Imamo kvalitetne vinograde i grožđe, tlo, klimu i položaj, dugu tradiciju i iskustvo u proizvodnji vina. Svejedno, da bismo išli ukorak s drugim vinskim regijama u Europi, moramo se usavršavati i usvajati nova znanja i suvremene metode. Posebice se to radi kroz stalno podizanje kvalitete i brendiranje vina, a pogotovo autohtonih sorti, kakva je naš pušipel. Sve je više vinara koji razumiju ove trendove. U Društvu vinogradara i vinara “Hortus Croatiae” odlično surađujemo, razmjenjujemo znanja i iskustva i nastojimo zaštititi naš interes – naglasio je David Štampar, predsjednik Društva.

SPOJ TRADICIJE I MODERNE METODOLOGIJE

U vinskom podrumu obitelji Štampar članove LAG-a Sjeverozapad pozdravio je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i član Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Tom je prigodom posebno istaknuta sve bolja suradnja između dvije lokalne akcijske grupe u promicanju održivog ruralnog razvoja.

– Danas smo u ovom prekrasnom kraju mogli vidjeti kako valja spojiti tradiciju i moderne trendove. Vaše iskustvo, posebice u marketingu i povezivanju proizvođača, važno je i za naše članove. Zato vjerujem da će suradnja između članova naša dva LAG-a biti još intenzivnija – istaknuo je Marijan Škvarić na predavanju u vinskoj kući Štampar. Tom su prigodom domaćinima zahvalili i Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije te Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec. Zahvalama se pridružio i Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec.

lag

AUTOHTONA JELA I DOMAĆI SOKOVI

Autohtona jela međimurskog kraja članovima LAG-a Sjeverozapad predstavljena su u restoranu “Potrti kotač” u Jurovčaku. Tijekom ovog studijskog putovanja posjetili su i OPG Hažić u Jurovčaku. Tamo im je predstavljena ponuda vina iz vinograda obitelji Hažić te proizvodnja voćnih sokova od jabuka iz njihovih voćnjaka.

– Uz sokove od jabuka, grožđa i aronije naš proizvodni asortiman obuhvaća svježe i sušene jabuke, jabučni ocat i čajeve te čips od jabuka. Svoju proizvodnju u najvećem dijelu prodajemo na svom OPG-u. Dio plasiramo Termama sveti Martin, čiji gosti sve više traže upravo domaće voćne sokove – rekla je Tatjana Hažić. Ona je vođenje obiteljskog gospodarstva preuzela od roditelja, koji su taj posao pokrenuli početkom devedesetih godina.

Rad LAG-a Sjeverozapad financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje