Povežite se s nama

U fokusu

Lakše do državnog poljoprivrednog zemljišta, uvode se i kazne za neovlašteno korištenje

Objavljeno:

- dana

Poljoprivredno zemljište i gospodarenje njegovim resursima ponovno se našlo u fokusu hrvatskih zakonodavaca. Naime, nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske održane 23. rujna, u daljnju saborsku proceduru upućeni su prijedlozi o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Konkretno, predloženim izmjenama i dopunama izvršene su korekcije koje će ubrzati raspolaganje, omogućiti dodjelu zemljišta onim korisnicima koji će se na državnom poljoprivrednom zemljištu baviti proizvodnjom u skladu sa sektorskim prioritetima i strateškim ciljevima te će se uspostaviti učinkovitija kontrola korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od nacionalnog interesa.

Hrvatski poljoprivredni proizvođači godinama zazivaju promjene koje će ubrzati proceduru oko dobivanja državnog zemljišta, ali i veću kontrolu s obzirom da pojedine jedinice lokalne samouprava prilikom dodjele zemljišta ne poštuju sve odredbe koje su propisane Zakonom.

Komasacija poljoprivrednog zemljišta

Budu li izmjene i dopune Zakona usvojene nakon saborske rasprave, razloga za zadovoljstvo imat će i međimurski poljoprivrednici. U Međimurskoj županiji ukupno je 5240 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Najveća površina od 557 hektara je na području Općine Kotoriba, a slijede je gradovi Mursko Središće (452 ha) i Čakovec (410) te općine Goričan (404 ha) i Nedelišće (350 ha). Unatrag nekoliko godina česta su bila negodovanja lokalnih poljoprivrednika na način na koji pojedine jedinice lokalne samouprave organiziraju i provode natječaja oko zakupa državnog zemljišta, koje je nerijetko završavalo u rukama onih bez svih uvjeta.

– U odnosu na kriterije za ostvarivanje prava prvenstva u natječajima za zakup uvodi se sustav bodovanja, provedba gospodarskih programa postaje osnova za korištenje poljoprivrednog zemljišta te se uvode dodatne administrativne kontrole gospodarskih programa, kazne za neovlašteno korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i za nedostavljanje godišnjeg izvješće o provedbi gospodarskog programa, kao i elektronička provedba natječaja koja će povećati transparentnost pri dodjeli državne zemlje – obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede i tako barem privremeno umirili brojne nezadovoljne poljoprivrednike.

Saborsku raspravu o poljoprivrednom zemljištu iskoristio je Ljubomir Kolarek da bi istaknuo  još jedan veliki problem – komasaciju poljoprivrednog zemljišta.

– U Hrvatskoj prevladavaju mali i usitnjeni posjedi poljoprivrednog zemljišta, koji ne pružaju zadovoljavajuće uvjete za uspješnu i rentabilnu proizvodnju, zbog  čega je 2015. godine donesen Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta. U 2018. u Hrvatskoj je bilo registrirano 157.394 OPG-ova s prosječno 7,2 hektara površina u 8,6 parcela prosječne veličine od 0,8 hektara po parceli. Modernom obradom i primjenom agrotehničkih mjera koje  omogućuju grupiran i uređen posjed, racionalnije se iskorištava zemljište, smanjuju se troškovi proizvodnje, povećava se produktivnost rada i povećavaju se prinosi – istaknuo je Kolarek.

Iako je Zakon o komasaciji na snazi punih šest godina, pomaka gotovo da i nema.

– Posljednja veća komasacija u Hrvatskoj zabilježena je prije tridesetak godina i logično pitanje je zašto se u međuvremenu nije ništa učinilo. Nažalost, nisu ostvareni uvjeti za provedbu komasacije te još uvijek govorimo o potrebi za dodatnim vremenom da se Zakon o komasaciji izmjeni i uskladi s odredbama važećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu. No, sada je već krajnje vrijeme – zaključio je Kolarek.

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokirani vlasnik: naslonili su panoramski kotač na kuću koja je kulturno dobro, ispod kotača su instalacije!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Grada Varaždina jučer se pohvalila novom atrakcijom – panoramskim kotačem, koji je postavljen u Gajevoj ulici. Međutim, problem je što je taj kotač gotovo naslonjen na privatnu kuću, koja je još k tome i kulturno dobro.

Osim toga, kuća je djelomično oštećena u potresu, a trenutno se tamo obavljaju i radovi na sanaciji i renoviranju. Vlasnici stoga upozoravaju na potencijalnu opasnost za ljude i imovinu zbog vibracije kotača na tlu ispod kojeg se nalaze instalacije.

– Ovo je van svake pameti. Iz Turističke zajednice su nam javili da će postaviti taj kotač, ali tri metra od naše kuće. No, kotač se sad nalazi tik do kuće koju trenutno renoviramo – rekao nam je šokirani vlasnik prof. Vladimir Andročec, inače poznati stručnjak za hidrodinamiku i predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Kaže kako je kuća oštećena u potresu, unutar objekta trenutno traju radovi, a sporno je i to na čemu je kotač postavljen.

– Oni nisu uopće provjerili što je ispod kotača. Pa tu se nalaze cijevi i instalacije od kuće. Ne znam ni kako su konzervatori ovo dopustili, ako ih je uopće netko i pitao – ističe Andročec. Pitao je u Turističkoj zajednici zašto kotač nije postavljen recimo malo dalje, na parkiralištu Banus placa.

– Rekli su mi da bi time ometali koncesionara, umjesto da su mu nadoknadili gubitak ako već nisu mogli naći drugo mjesto u Varaždinu. Tko će nama nadoknaditi štetu ako se nešto dogodi – kaže Andročec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje