Povežite se s nama

Život i društvo

Ivančanka Lana Kihas otkriva „Tajne sastojke za odgoj djece”

Objavljeno:

- dana

Odgajateljica Lana Kihas u Klubu mladih Ivanec 22. rujna predstavila je svoju prvu knjigu “Tajni sastojci za odgoj djece”.

Priručnik je to posvećen pedagogiji slušanja djece koja nas uči kako slušati, vidjeti i razumjeti dijete. “Tajni sastojci za odgoj djece” su praktični primjeri i osobna iskustva korištenja pedagogije slušanja i komuniciranja s djetetom. Namijenjen je svakom odgojitelju, roditelju, baki, djedu, teti, odnosno svakome tko želi bolje upoznati dječji svijet prepun mašte i kreativnosti, učiti od djece i biti im oslonac na putu rasta i razvoja.

Ova rođena Ivančanka, koja sada radi i živi u Zagrebu, završila je studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Trenutno radi kao odgojitelj-mentor u dječjem vrtiću „Petar Pan“ u Zagrebu. Također je vanjski suradnik i glavni koordinator programa edukativnih konferencija “Mliječni zub – odgajati znanjem i srcem”, koje su namijenjene roditeljima i odgojno-obrazovnim stručnjacima koji rade s djecom rane i predškolske dobi. Provodi i razna istraživanja, radionice, individualna te stručna usavršavanja za odgojitelje i roditelje, piše stručne članke o teorijskim i praktičnim znanjima o odgoju i obrazovanju djece.

Priručnik je kulminacija njezinog dugogodišnjeg rada s djecom u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

– Uvijek sam znala da želim biti odgojiteljica. Knjiga se bavi komunikacijom i pedagogijom slušanja. Svi mi želimo sretnu, zadovoljnu i uspješnu djecu, te unaprijed imamo sliku kako bi to trebalo izgledati i da će sve biti sjajno i bajno. Ali onda dođe realnost u kojoj se dijete naljuti, baca se na pod i slično, na što se i odrasli naljute. Pa se pojavljuje pitanje kako su nas roditelji odgajali i nije bilo problema. Moje je mišljenje da ne treba uspoređivati prije i sada jer su okolnosti i uvjeti života drugačiji pa je i odgoj djece drugačiji. I baš zato svi tražimo podršku te pomoć i savjete. Prijatelji i roditelji su me pitali za savjete o odgoju, nakon čega sam ja shvatila da mi to ide. Krenula sam u radionice, blog i predavanja, a suma svega toga je moj priručnik – objasnila je Lana Kihas.

Ova odgajateljica ističe da i dalje kontinuirano uči o svom poslu i djeci, ali i puno od djece, što se također obrađuje u knjizi. “Tajni sastojci za odgoj djece” nije zbirka gotovih savjeta što i kako postupiti u nekoj situaciji, nego uči kako slušati, vidjeti i razumjeti dijete jer se tako otkrivaju i uočavaju individualne karakteristike i posebnosti svakog djeteta.

– Odgajajmo s ljubavlju! Previše ljubavi ne može razmaziti dijete. Ljubav je djetetu potrebna baš kao i hrana – ističe Lana Kihas.

Knjiga se može kupiti od autorice, a sve informacije nađite na www.lanakihas.com.

Život i društvo

U ponedjeljak se u P4 otvara izložba Dragutina Kličeka „Ekspresija užeta“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 6. prosinca, s početkom u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu bit će održano otvorenje druge samostalne izložbe fotografija pod nazivom “Ekspresija užeta” autora Dragutina Kličeka.

Dragutin Kliček rođeni je Varaždinac sa adresom u Čakovcu. Iako grafički dizajner, kroz rad u medijima dolazi u doticaj sa fotografijom te do sada izlaže na više skupnih i samostalnih izložbi.

Uz fotografiju bavi se filmskom umjetnošću te ima status mladog redatelja u Restar produkciji u Zagrebu. Pokretač je više udruga i organizacija u Varaždinu te je jedan od organizatora XFO fotodays. Fotografije objavljivane u brojnim medijima – Index.hr, 24sata, muzika.hr, varazdinski.hr – danas radi kao novinar i fotograf u Listu Međimurje.

Među izložbama koje intrigantnošću teme te provokativnim i atraktivnim vizualnim pristupom obilježavaju završetak druge sezone programa “Podrum ponedjeljkom” u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu, svakako je ciklus fotografija pod nazivom “Ekspresija užeta” kojim se predstavlja Dragutin Kliček. Nakon što je isprepleo konopce oko svojih modela i vezao im tijela koristeći kinbaku odnosno shibari japansku umjetničku tehniku, autor ih je fotografirao u eksterijerima, mahom u prirodi, istražujući kako sam kaže “arhetip ljudske podređenosti čovjeka prirodi”. I upravo moment izlaska iz studija u ambijent prirode autora i njegove modele približava izvornom senzibilitetu japanske shibari umjetnosti, te njegove fotografije prestaju biti tek jednodimenzionalna manifestacija zapadnjačke BDSM seksualne prakse.

Srećko Lebinec

Nastavite čitati

Život i društvo

U Bednji je u planu izgradnja dviju stambenih zgrada sa 16 stanova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

useljenje, kuća, ilustracija

U prostorijama vatrogasnog doma u Bednji u subotu je za zainteresirane građane održana prezentacija plana izgradnje dviju stambenih zgrada sa 16 stanova.

Prezentaciji je prisustvovalo 20-ak mladih ljudi što je dokaz kako je upravo realizacija ovoga projekta potrebna Općini Bednja.

Načelnik Općine Bednja, Damir Poljak iskazao je zadovoljstvo odazivom te istaknuo kako je cilj planirane izgradnje zadržati mlade na području Općine.

– Općina Bednja je u proteklom razdoblju ishodila građevinsku dozvolu za novu prometnicu upravo zbog ideje izgradnje stambene zgrade za potrebe mladih obitelji koje želimo sačuvati na području Općine. Želja nam je da organiziraju život u našoj sredini koja je mala, ali koja ima sve preduvjete za kvalitetan život djece i mladih, ali i starijih građana. Našli smo potencijalnog investitora koji je prezentirao planove izgradnje, a mi kao Općina dajemo zemljište i komunalnu infrastrukturu – rekao je načelnik Poljak i dodao kako će upravo sudjelovanje Općine u području komunalne infrastrukture smanjiti financijska izdvajanja budućih stanara.

Investitor objekta je tvrtka IZOLAMONT d.o.o. čiji je direktor Zlatko Hercigonja izrazio zadovoljstvo suradnjom s Općinom Bednja i naglasio kako je interes mještana bio velik, a da područje Općine Bednje kojoj nedostaje smještajnih jedinica ima ogroman potencijal zbog svog prirodno povoljnog smještaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje