Povežite se s nama

Život i društvo

Lani muškarci darivali skoro četiri puta više doza krvi od žena

Objavljeno:

- dana

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec kao javno ovlaštenje planira, organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, prati pokazatelje o stanju i kretanju darivanja krvi, okuplja darivatelje, vodi o njima evidenciju te im uručuje priznanja.

Planiranje potrebnih doza krvi GDCK Ivanec dogovara s Transfuzijskom službom Varaždin, a zahvaljujući predanom radu voditelja aktiva darivatelja krvi na terenu, odnosno volontera koji animiraju ljude za dobrovoljno darivanje krvi, darivatelji GDCK Ivanec redovito se odazivaju planiranim akcijama, ali i pozivu Transfuzijske službe ili djelatnika Crvenog križa za darivanje krvi.

GDCK Ivanec vodi evidenciju provedenih akcija davanja krvi kroz koje detaljno razrađuje planirano s ostvarenim rezultatima. Stanje na dan 31.prosinca 2020. godine bilo je sljedeće:

Od ukupno 2360 planiranih doza krvi, broj prikupljenih doza krvi u 2020. bio je 2030 doza, od čega 1577 doza od muškaraca i 453 od žena

Razlog za nešto manji broj prikupljenih doza krvi je epidemiološka situacija izazvana koronavirusom. Zbog preporuka stožera civilne zaštite veliki broj darivatelja nisu pristupili akcijama darivanja zbog vlastite  i tuđe sigurnosti, a preporuke su se odnosile na darivatelje starije od 60 godina te sve one koji su putovali u inozemstvo i/ili bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

– Unatoč situaciji, pobrinuli smo se da osiguramo sigurne uvjete za darivatelje tako što smo propisno dezinficirali prostorije u kojima se odvijalo darivanje, prozračivali smo prostorije, održavali propisani razmak, mjerili temperaturu, osiguravali zaštitnu opremu te ograničavali broj darivatelja koji su istovremeno bili u istoj prostoriji. Veliki naglasak stavili smo i na privlačenje novih darivatelja, zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, zalihe krvi su velik dio godine bile nedostatne te je bilo vrlo bitno pozvati nove darivatelje kako bi se situacija popravila. Posebno želimo naglasiti da je u posljednjih 12 mjeseci, prvi puta  dalo krv čak 84 davatelja kojima ovom prilikom zahvaljujemo te želimo još mnogo uspješnih akcija davanja krvi – ističu u GDCK.

Ostvareno je sveukupno 19 od 20 planiranih akcija, a GDCK Ivanec može se pohvaliti s čak 2228 aktivnih davatelja krvi u zadnjih 5 godina!

– GDCK Ivanec zahvaljuje svim svojim darivateljima, ali i voditeljima aktiva, organizatorima akcija darivanja krvi na terenu, koji se redom mogu pohvaliti za svoj doprinos ovim rezultatima, osobito u uvjetima koji su bili uzrokovani epidemijom koronavirusa – zaključuju.

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Srednje škole Novi Marof odlični na državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnovna škola „Lijepa naša“ u Tuhlju u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je domaćin državnog natjecanja u geografiji na kojem je sudjelovalo i troje učenika iz Srednje škole Novi Marof koji su postigli izvrsne rezultate.

Sanjin Milevčić (2.g) zauzeo je drugo mjesto. Isti uspjeh postigla je i Jasmina Klopotan (4.e), dok je njezin kolega iz razreda Matej Koren potvrdio izvrsne uspjehe novomarofske Srednje škole plasmanom na 4. mjesto.

Milevčić se natjecao u vrlo jakoj konkurenciji učenika 2. razreda gimnazije te je najbolje riješio istraživački rad, a do prvog mjesta ga je dijelilo samo 0,5 boda.

Klopotan i Koren iskazali su se kao ponajbolji poznavatelji geografije među natjecateljima strukovnih škola (B kategorija). Treba istaknuti da je Matej Koren, učenik s tjelesnim teškoćama, imao najbolje riješeni ispit znanja. Do ovih izvrsni rezultate učenike je vodio njihov mentor prof. Dominik Benjak.

Što se tiče samog natjecanja, ono je održano u dva termina. Za maturante je natjecanje bilo održano online u matičnim školama krajem svibnja, dok je za ostale učenike natjecanje održano u OŠ „Lijepa naša“ u Tuhlju od 5. do 7. lipnja 2023. Natjecanje je organizirano u dva dijela. Prvog dana učenici su pisali istraživački rad, a drugog dana ispit znanja.

Ravnatelj škole Nikola Žganec čestitao je učenicima i mentoru na sjajnom uspjehu, dodavši da su upravo uspješni učenici i njihovi odlični rezultati najbolji promotori Srednje škole Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje