Povežite se s nama

Međimurje

Lani Pogledu i Prvom koraku gotovo 30.000 kuna

Objavljeno:

- dana

M. SREDIŠĆE

Grad Mursko Središće godinama pomaže, odnosno sufinancira rad udruga koje su osnovane u Međimurskoj županiji kojima je primarna djelatnost rad s djecom predškolske i školske dobi s posebnim potrebama.

 Riječ je o Udruzi za autizam “Pogled” te “Prvi korak”, koja djeluje u predškolstvu. “Pogledu“ je 2016. godine isplaćeno 15.600 kuna, a u proračunu u 2017. godini osigurana su financijska sredstva za njezino daljnje sufinanciranje. Udruga “Prvi korak” sufinancirana je s 11.372 kune i tako će biti i ove godine. Grad sufinancira asistenta za dijete s posebnim potrebama u jednom od gradskih vrtića, te je 2016. realizirano 3.000 kuna pomoći, dok je u proračunu za 2017. godinu osigurano 18.000 kuna za tu namjenu. I nizom drugih mjera Grad Mursko Središće potvrđuje svoju socijalnu osjetljivost, poglavito za najmlađe i djecu. Naime, sufinancira se školska kuhinja, kupuju se udžbenici i bilježnice u suradnji sa Županijom, sufinanciraju se maturalna putovanja i izleti za djecu roditelja slabijeg imovnog stanja te ljetni odmor za udomljenu djecu. Roditelji djece s posebnim potrebama i težim oštećenjima oslobođeni su komunalne naknade, a roditelji djece s posebnim potrebama koji imaju posebne potrebe stanovanja oslobođeni su kod gradnje objekata od 75 posto iznosa komunalnog doprinosa. Također, kroz Socijalno vijeće dodjeljuju se jednokratne novčane pomoći potrebitima, a umirovljenici s područja Grada s mirovinama manjim od 2.000 kuna dobili su božićni dar u vrijednosti od 150 kuna. Grad dodjeljuje sredstva i župnom Caritasu. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje