Povežite se s nama

Život i društvo

Lani rekordni broj novorođene djece u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Budući da zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće upriličiti tradicionalna primanja roditelja novorođenih beba u 2020. godini, Općina Maruševec je pred Božić isplatila na račune roditelja djece rođene u posljednjih mjesec dana financijsku pomoć u iznosu od gotovo 28 tisuća kuna.

-Brinemo o svojim stanovnicima od njihovog rođenja pa do starosti, čemu u prilog govore godišnja izdvajanja iz područja socijalne skrbi u visini od preko 1,5 milijuna kuna. Veseli nas što je ove godine proračunska stavka za pomoć obiteljima novorođene djece probijena pa smo za 60 beba rođenih u 2020. godini izdvojili gotovo 130 tisuća kuna, komentirao je načelnik Damir Šprem, koji se nada da će se ovakav trend zadržati i u 2021. godini.

Općina Maruševec je unazad nekoliko godina razvila cjeloviti program mjera koji potiče obitelji na osamostaljenje i život na području Općine.

-Veseli nas, ali ne iznenađuje rekordni broj novorođene djece na našem području, što je ujedno i najveći broj novorođene djece u zadnjih devet godina! Rezultat je to čitavog niza demografskih mjera koje Općina Maruševec razvija i snažnije podupire u zadnjih nekoliko godina. To su povećane potpore obiteljima novorođenčadi, sufinanciranje predškolskog odgoja, darova, prijevoza, radnih bilježnica i produženog boravka za osnovnoškolce, troškova toplog obroka, škole plivanja, stipendija, a od prošle godine i bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec – pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša te dodaje da će se financiranje spomenutih mjera i programa nastaviti i u 2021. godini.

Općina Maruševec vjeruje da je povećani broj novorođene djece u prošloj godini pokazatelj pozitivnog populacijskog trenda.

Poticajne programe i demografske mjere Općina Maruševec će i ove godine provoditi u cilju odgovornosti i trajne brige za svoje sugrađane, poglavito najmlađe, jer je ulaganje u obrazovanje najbolje i najisplativije ulaganje u budućnost.

Život i društvo

Ivan Čehok se na plakatima izrazito pomladio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi izbori, nova kampanja i već dobro poznata lica. Osim međusobnih prepucavanja kandidata, neizostavni dio kampanje su i plakati.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svojim se plakatima pomladio. Je li cijela kampanja vjerodostojna kao i fotografije na plakatima, procijenite sam.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati