Povežite se s nama

Život i društvo

Lani su vuzmenke bile zabranjene, no što će biti ove godine?

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Lani je gradnja vuzmenki bila zabranjena, isto kao i okupljanje oko njih, pa smo se raspitali kakva je situacija ove godine.

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da prošlogodišnja zabrana ne vrijedi, ali ne preporuča se paljenje uskrsnih vuzmenki zbog važećih epidemioloških mjera.

Naime, prema Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 31. ožujka 2021., na snazi je zabrana održavanja svih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu. Također, javna okupljanja svih vrsta moraju završiti do 22 sata.

I neke općine su se oglasile o vuzmenkama.

– Obavještavaju se mještani Općine Vidovec da se zbog nepovoljne epidemiološke situacije ne preporuča paljenje uskrsnih krijesova/vuzemnki. Svjesni smo činjenice da se tradicija ne smije uništiti, no ona se nikako ne smije održavati na način koji ugrožava zdravlje pojedinaca ili većeg broja osoba. Ukoliko se ipak odlučite na paljenje uskrsnih krijesova/vuzemnki dužni ste se pridržavati aktualnih epidemioloških mjera te paljenje krijesova prijaviti zapovjednicima nadležnih DVD-ova – objavila je Općina Vidovec.

Kako saznajemo tradicionale vuzmenke već se grade, ili će se graditi u subotu, u nekim mjestima Varaždinske županije. Ali izgleda da će druženja izostati.

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!