Povežite se s nama

Život i društvo

Lani su vuzmenke bile zabranjene, no što će biti ove godine?

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Lani je gradnja vuzmenki bila zabranjena, isto kao i okupljanje oko njih, pa smo se raspitali kakva je situacija ove godine.

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da prošlogodišnja zabrana ne vrijedi, ali ne preporuča se paljenje uskrsnih vuzmenki zbog važećih epidemioloških mjera.

Naime, prema Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 31. ožujka 2021., na snazi je zabrana održavanja svih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu. Također, javna okupljanja svih vrsta moraju završiti do 22 sata.

I neke općine su se oglasile o vuzmenkama.

– Obavještavaju se mještani Općine Vidovec da se zbog nepovoljne epidemiološke situacije ne preporuča paljenje uskrsnih krijesova/vuzemnki. Svjesni smo činjenice da se tradicija ne smije uništiti, no ona se nikako ne smije održavati na način koji ugrožava zdravlje pojedinaca ili većeg broja osoba. Ukoliko se ipak odlučite na paljenje uskrsnih krijesova/vuzemnki dužni ste se pridržavati aktualnih epidemioloških mjera te paljenje krijesova prijaviti zapovjednicima nadležnih DVD-ova – objavila je Općina Vidovec.

Kako saznajemo tradicionale vuzmenke već se grade, ili će se graditi u subotu, u nekim mjestima Varaždinske županije. Ali izgleda da će druženja izostati.

Život i društvo

I ovaj vikend varaždinska policija pojačano nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof provodit će se lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge.

Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice: novčane potpore za novorođenčad od sada putem sustava e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kako bi pomogla mladim obiteljima odnosno olakšala im prijavu za isplatu novčane potpore gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković sklopila je nedavno Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Riječ je o sporazumu koji će Varaždinskim Toplicama omogućiti jednostavniju i bržu isplatu novčane potpore za novorođenčad. Naime, roditelji s prebivalištem na području Varaždinskih Toplica, odsad će moći podnijeti zahtjev za isplatu novčane potpore putem sustava e-Novorođenče što će novopečenim roditeljima uvelike olakšati i ubrzati proces.

– Ovaj sporazum će pomoći novopečenim roditeljima da brže i lakše podnesu zahtjev za isplatu novčane potpore. Neće biti čekanja u redovima i predaje papirologije, nego će u nekoliko klikova moći podnijeti svoj zahtjev. Ovakva će procedura biti olakšavajuća i nama u Gradu jer ćemo odmah nakon podnošenja zahtjeva vidjeti taj zahtjev u sustavu i na njega odgovoriti. Drago mi je da se Grad Varaždinske Toplice okreće digitalnim rješenjima koja će našim sugrađanima olakšati ionako kompliciranu administraciju – rekla je Ratković te naglasila kako je ovo važan iskorak i u očuvanju i zaštiti okoliša, ali i zdravlja građana u ovim pandemijskim vremenima.

– Vjerujem da će budućim, novopečenim roditeljima, koji su prvih nekoliko mjeseci u potpunosti posvećeni brizi za svoje novorođenče ovako nešto puno značiti – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati