Povežite se s nama

U fokusu

Lani ukradeno 60 tona tekstila: Čistoća s policijom kreće u borbu protiv kradljivaca smeća

Objavljeno:

- dana

AKCIJA OD TRAVNJA

U travnju u Varaždinskoj županiji, točnije u Varaždinu i još 13 općina, komunalna tvrtka Čistoća ponovno počinje prikupljati tekstil koji građani razvrstavaju u svojim domovima.

Ovaj put će im se pridružiti policijski službenici, inspektori i predstavnici općina i gradova, a svi zajedno će provoditi preventivnu akciju s ciljem da se spriječe krađe otpada,  prvenstveno tekstila.
 

Iako se u Čistoći stalno suočavaju s „nestajanjem“  razvrstanog papira i PET ambalaže, krađa smeđih vreća s tekstilom prošle godine je postala prava pošast. Građani koji su vrijedno razvrstavali tekstil, pune vreće bi ostavili ispred svojih kuća prema rasporedu odvoza, ali su ih u gotovo svim varaždinskim četvrtima i općinama preduhitrili ih kradljivci koji su vreće trpali u automobile ili kombije.

Procjenjuju da je s ulica u Varaždinu i 13 općina – Trnovcu Bartolovečkom, Svetom Iliji, Petrijanecu, Beretincu, Vinici, Vidovcu, Jalžabetu, Gornjem Knegincu, Sračincu, Cestici, Svetom Đurđu, Malom Bukovcu i Velikom Bukovcu – prošle godine ukradeno oko 60 tona već razvrstanog tekstila!
 

– Da bismo spriječili neovlašteno prikupljanje otpadnog tekstila, ali i svih ostalih vrsta otpada, provodit ćemo koordinirani nadzor na terenu, a sve građane pozivaju da nam dojavljuju ako primijete da netko ispred njihovih kuća i stambenih zgrada otuđuje otpad – apelirao je direktor Čistoće Davor Skroza.
 

Policijskoj upravi varaždinskoj neovlašteno prikupljanje otpada nije nepoznato, jer godinama pomažu inspekciji zaštite okoliša u slučaju glomaznog otpada.

– Ako policijski službenici na javnim površinama zateknu osobe koje skupljaju otpad, a nemaju potrebne dozvole, odmah šaljemo prijavu Upravni za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, koja počinitelje sankcionira. Od našeg izvještaja, pa do obveznog prekršajnog naloga, koji izdaje inspekcija, prođe 30 dana. Ubuduće ćemo prijavljivati neovlašteno prikupljanje tekstila, papira i PET ambalaže – najavio je Siniša Lah iz Policijske uprave varaždinske.
 

Iznimno je važno spriječiti krađe razvrstanog otpada, jer ne samo da većina tog otpada na kraju završava na divljim odlagalištima, nego bi moglo rezultirati i plaćanjem penala.

– Od 2018. godine će općine i gradovi koji će povećavati udio selektiranog otpada u ukupnim količinama prikupljenog komunalnog otpada dobivati poticaje, dok će oni koji u tome neće uspjeti, morati plaćati penale. Naime, ako se utvrdi da je odložena količina komunalnog otpada veća od one propisane, jedinica lokalne samouprave bit će dužna platiti naknadu u visini koju rješenjem utvrđuje Fond za zaštitu okoliša – napomenuo je Skroza.

Treba istaknuti da varaždinska Čistoća prošle godine prikupila 200 tona otpadnog tekstila u Varaždinu i 13 općina, po čemu su bili najuspješnija komunalna tvrtka u Hrvatskoj. Otpadni tekstil predaju u tvornicu Regeneracija u Zaboku.
 

– Oni su bili iznenađeni količinama koje smo predali, što možemo zahvaliti i našim korisnicima koji vrijedno selektiraju otpad u svojim domovima – rekao je direktor Čistoće, koja će 20. travnja na poziv Regeneracije sudjelovati na konferenciji, i to kao dobar primjer postupanja s otpadom u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje