Povežite se s nama

U fokusu

Lani ukradeno 60 tona tekstila: Čistoća s policijom kreće u borbu protiv kradljivaca smeća

Objavljeno:

- dana

AKCIJA OD TRAVNJA

U travnju u Varaždinskoj županiji, točnije u Varaždinu i još 13 općina, komunalna tvrtka Čistoća ponovno počinje prikupljati tekstil koji građani razvrstavaju u svojim domovima.

Ovaj put će im se pridružiti policijski službenici, inspektori i predstavnici općina i gradova, a svi zajedno će provoditi preventivnu akciju s ciljem da se spriječe krađe otpada,  prvenstveno tekstila.
 

Iako se u Čistoći stalno suočavaju s „nestajanjem“  razvrstanog papira i PET ambalaže, krađa smeđih vreća s tekstilom prošle godine je postala prava pošast. Građani koji su vrijedno razvrstavali tekstil, pune vreće bi ostavili ispred svojih kuća prema rasporedu odvoza, ali su ih u gotovo svim varaždinskim četvrtima i općinama preduhitrili ih kradljivci koji su vreće trpali u automobile ili kombije.

Procjenjuju da je s ulica u Varaždinu i 13 općina – Trnovcu Bartolovečkom, Svetom Iliji, Petrijanecu, Beretincu, Vinici, Vidovcu, Jalžabetu, Gornjem Knegincu, Sračincu, Cestici, Svetom Đurđu, Malom Bukovcu i Velikom Bukovcu – prošle godine ukradeno oko 60 tona već razvrstanog tekstila!
 

– Da bismo spriječili neovlašteno prikupljanje otpadnog tekstila, ali i svih ostalih vrsta otpada, provodit ćemo koordinirani nadzor na terenu, a sve građane pozivaju da nam dojavljuju ako primijete da netko ispred njihovih kuća i stambenih zgrada otuđuje otpad – apelirao je direktor Čistoće Davor Skroza.
 

Policijskoj upravi varaždinskoj neovlašteno prikupljanje otpada nije nepoznato, jer godinama pomažu inspekciji zaštite okoliša u slučaju glomaznog otpada.

– Ako policijski službenici na javnim površinama zateknu osobe koje skupljaju otpad, a nemaju potrebne dozvole, odmah šaljemo prijavu Upravni za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, koja počinitelje sankcionira. Od našeg izvještaja, pa do obveznog prekršajnog naloga, koji izdaje inspekcija, prođe 30 dana. Ubuduće ćemo prijavljivati neovlašteno prikupljanje tekstila, papira i PET ambalaže – najavio je Siniša Lah iz Policijske uprave varaždinske.
 

Iznimno je važno spriječiti krađe razvrstanog otpada, jer ne samo da većina tog otpada na kraju završava na divljim odlagalištima, nego bi moglo rezultirati i plaćanjem penala.

– Od 2018. godine će općine i gradovi koji će povećavati udio selektiranog otpada u ukupnim količinama prikupljenog komunalnog otpada dobivati poticaje, dok će oni koji u tome neće uspjeti, morati plaćati penale. Naime, ako se utvrdi da je odložena količina komunalnog otpada veća od one propisane, jedinica lokalne samouprave bit će dužna platiti naknadu u visini koju rješenjem utvrđuje Fond za zaštitu okoliša – napomenuo je Skroza.

Treba istaknuti da varaždinska Čistoća prošle godine prikupila 200 tona otpadnog tekstila u Varaždinu i 13 općina, po čemu su bili najuspješnija komunalna tvrtka u Hrvatskoj. Otpadni tekstil predaju u tvornicu Regeneracija u Zaboku.
 

– Oni su bili iznenađeni količinama koje smo predali, što možemo zahvaliti i našim korisnicima koji vrijedno selektiraju otpad u svojim domovima – rekao je direktor Čistoće, koja će 20. travnja na poziv Regeneracije sudjelovati na konferenciji, i to kao dobar primjer postupanja s otpadom u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati