Povežite se s nama

U fokusu

Lani ukradeno 60 tona tekstila: Čistoća s policijom kreće u borbu protiv kradljivaca smeća

Objavljeno:

- dana

AKCIJA OD TRAVNJA

U travnju u Varaždinskoj županiji, točnije u Varaždinu i još 13 općina, komunalna tvrtka Čistoća ponovno počinje prikupljati tekstil koji građani razvrstavaju u svojim domovima.

Ovaj put će im se pridružiti policijski službenici, inspektori i predstavnici općina i gradova, a svi zajedno će provoditi preventivnu akciju s ciljem da se spriječe krađe otpada,  prvenstveno tekstila.
 

Iako se u Čistoći stalno suočavaju s „nestajanjem“  razvrstanog papira i PET ambalaže, krađa smeđih vreća s tekstilom prošle godine je postala prava pošast. Građani koji su vrijedno razvrstavali tekstil, pune vreće bi ostavili ispred svojih kuća prema rasporedu odvoza, ali su ih u gotovo svim varaždinskim četvrtima i općinama preduhitrili ih kradljivci koji su vreće trpali u automobile ili kombije.

Procjenjuju da je s ulica u Varaždinu i 13 općina – Trnovcu Bartolovečkom, Svetom Iliji, Petrijanecu, Beretincu, Vinici, Vidovcu, Jalžabetu, Gornjem Knegincu, Sračincu, Cestici, Svetom Đurđu, Malom Bukovcu i Velikom Bukovcu – prošle godine ukradeno oko 60 tona već razvrstanog tekstila!
 

– Da bismo spriječili neovlašteno prikupljanje otpadnog tekstila, ali i svih ostalih vrsta otpada, provodit ćemo koordinirani nadzor na terenu, a sve građane pozivaju da nam dojavljuju ako primijete da netko ispred njihovih kuća i stambenih zgrada otuđuje otpad – apelirao je direktor Čistoće Davor Skroza.
 

Policijskoj upravi varaždinskoj neovlašteno prikupljanje otpada nije nepoznato, jer godinama pomažu inspekciji zaštite okoliša u slučaju glomaznog otpada.

– Ako policijski službenici na javnim površinama zateknu osobe koje skupljaju otpad, a nemaju potrebne dozvole, odmah šaljemo prijavu Upravni za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, koja počinitelje sankcionira. Od našeg izvještaja, pa do obveznog prekršajnog naloga, koji izdaje inspekcija, prođe 30 dana. Ubuduće ćemo prijavljivati neovlašteno prikupljanje tekstila, papira i PET ambalaže – najavio je Siniša Lah iz Policijske uprave varaždinske.
 

Iznimno je važno spriječiti krađe razvrstanog otpada, jer ne samo da većina tog otpada na kraju završava na divljim odlagalištima, nego bi moglo rezultirati i plaćanjem penala.

– Od 2018. godine će općine i gradovi koji će povećavati udio selektiranog otpada u ukupnim količinama prikupljenog komunalnog otpada dobivati poticaje, dok će oni koji u tome neće uspjeti, morati plaćati penale. Naime, ako se utvrdi da je odložena količina komunalnog otpada veća od one propisane, jedinica lokalne samouprave bit će dužna platiti naknadu u visini koju rješenjem utvrđuje Fond za zaštitu okoliša – napomenuo je Skroza.

Treba istaknuti da varaždinska Čistoća prošle godine prikupila 200 tona otpadnog tekstila u Varaždinu i 13 općina, po čemu su bili najuspješnija komunalna tvrtka u Hrvatskoj. Otpadni tekstil predaju u tvornicu Regeneracija u Zaboku.
 

– Oni su bili iznenađeni količinama koje smo predali, što možemo zahvaliti i našim korisnicima koji vrijedno selektiraju otpad u svojim domovima – rekao je direktor Čistoće, koja će 20. travnja na poziv Regeneracije sudjelovati na konferenciji, i to kao dobar primjer postupanja s otpadom u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Q Experience d.o.o. zapošljava na poziciji specijalist za brigu o korisnicima – francuski i engleski jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a postoji mogućnost rada od kuće. Posao podrazumijeva tečno poznavanje francuskog jezika, dobro ili vrlo dobro poznavanje engleskog jezika, dobro poznavanje MS Officea, pouzdanost i timski duh. Aplicirajte.

NTH Mobile d.o.o. traži pojačanje na poziciji specijalist za pravne poslove (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 24.9. Poželjne su dvije godine iskustva u radu, izvrsno poznavanje trgovačkog, ugovornog i radnog prava, samostalnost u radu, usmjerenost na rezultate i proaktivnost u rješavanju problema, odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu. Prijavite se.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama glavni kuhar (m/ž), blagajnik (m/ž), skladišni radnik (m/ž). Lokacije rada su Čakovec i Ivanec. Provjerite uvjete i aplicirajte.

McDonald’s traži radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 27.9. Poslodavac nudi plaću iznad prosjeka u sektoru ugostiteljstva i maloprodaje, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost osobnog rasta i razvoja, dodatne stimulacije na plaću i redovno povećanje plaće svaku godinu. Aplicirajte.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava operatera na proizvodnoj liniji (m/ž) i radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijave su otvorene do 15.10. Poslodavac nudi ugodnu radnu atmosferu, mogućnost daljnjeg napredovanja te izazove. Prijavite se.

Letina Intech d.o.o. traži inženjera/ diplomiranog inženjera elektrotehnike (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijave su otvorene do 22.9. Potrebna je minimalno viša strućna sprema, poznavanje PLC-a serije MicroLogix i PLC-a Micro800, samostalnost u radu, snalažljivost i odgovornost. Poslodavac nudi stalni radni odnos. Prijavite se.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava vozača taksija (m/ž) na području Varaždina. Rok prijave je 1.11. Očekuje se aktivni vozač koji posjeduje vozačku dozvolu B kategorije, spremnost na rad u smjenama, komunikacijske vještine. Aplicirajte.

Pozitiva food j.d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a prijave su otvorene do 6.10. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Potrebna je minimalno završena osnovna škola. Više na linku.

Oak logs d.o.o. zapošljava inženjera šumarstva (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 15.10. Posao obuhvaća doznaku stabala, preuzimanje sirovine. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema. Detalje provjerite ovdje.

Ljekarna Salus zapošljava magistra farmacije (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 16.10. Radnik/ca obavlja poslove izdavanja lijekova na recept i bez recepta, izrađuje magistralne i galenske pripravke. Nudi se stalni radni odnos. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje