Povežite se s nama

U fokusu

Lani ukradeno 60 tona tekstila: Čistoća s policijom kreće u borbu protiv kradljivaca smeća

Objavljeno:

- dana

AKCIJA OD TRAVNJA

U travnju u Varaždinskoj županiji, točnije u Varaždinu i još 13 općina, komunalna tvrtka Čistoća ponovno počinje prikupljati tekstil koji građani razvrstavaju u svojim domovima.

Ovaj put će im se pridružiti policijski službenici, inspektori i predstavnici općina i gradova, a svi zajedno će provoditi preventivnu akciju s ciljem da se spriječe krađe otpada,  prvenstveno tekstila.
 

Iako se u Čistoći stalno suočavaju s „nestajanjem“  razvrstanog papira i PET ambalaže, krađa smeđih vreća s tekstilom prošle godine je postala prava pošast. Građani koji su vrijedno razvrstavali tekstil, pune vreće bi ostavili ispred svojih kuća prema rasporedu odvoza, ali su ih u gotovo svim varaždinskim četvrtima i općinama preduhitrili ih kradljivci koji su vreće trpali u automobile ili kombije.

Procjenjuju da je s ulica u Varaždinu i 13 općina – Trnovcu Bartolovečkom, Svetom Iliji, Petrijanecu, Beretincu, Vinici, Vidovcu, Jalžabetu, Gornjem Knegincu, Sračincu, Cestici, Svetom Đurđu, Malom Bukovcu i Velikom Bukovcu – prošle godine ukradeno oko 60 tona već razvrstanog tekstila!
 

– Da bismo spriječili neovlašteno prikupljanje otpadnog tekstila, ali i svih ostalih vrsta otpada, provodit ćemo koordinirani nadzor na terenu, a sve građane pozivaju da nam dojavljuju ako primijete da netko ispred njihovih kuća i stambenih zgrada otuđuje otpad – apelirao je direktor Čistoće Davor Skroza.
 

Policijskoj upravi varaždinskoj neovlašteno prikupljanje otpada nije nepoznato, jer godinama pomažu inspekciji zaštite okoliša u slučaju glomaznog otpada.

– Ako policijski službenici na javnim površinama zateknu osobe koje skupljaju otpad, a nemaju potrebne dozvole, odmah šaljemo prijavu Upravni za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, koja počinitelje sankcionira. Od našeg izvještaja, pa do obveznog prekršajnog naloga, koji izdaje inspekcija, prođe 30 dana. Ubuduće ćemo prijavljivati neovlašteno prikupljanje tekstila, papira i PET ambalaže – najavio je Siniša Lah iz Policijske uprave varaždinske.
 

Iznimno je važno spriječiti krađe razvrstanog otpada, jer ne samo da većina tog otpada na kraju završava na divljim odlagalištima, nego bi moglo rezultirati i plaćanjem penala.

– Od 2018. godine će općine i gradovi koji će povećavati udio selektiranog otpada u ukupnim količinama prikupljenog komunalnog otpada dobivati poticaje, dok će oni koji u tome neće uspjeti, morati plaćati penale. Naime, ako se utvrdi da je odložena količina komunalnog otpada veća od one propisane, jedinica lokalne samouprave bit će dužna platiti naknadu u visini koju rješenjem utvrđuje Fond za zaštitu okoliša – napomenuo je Skroza.

Treba istaknuti da varaždinska Čistoća prošle godine prikupila 200 tona otpadnog tekstila u Varaždinu i 13 općina, po čemu su bili najuspješnija komunalna tvrtka u Hrvatskoj. Otpadni tekstil predaju u tvornicu Regeneracija u Zaboku.
 

– Oni su bili iznenađeni količinama koje smo predali, što možemo zahvaliti i našim korisnicima koji vrijedno selektiraju otpad u svojim domovima – rekao je direktor Čistoće, koja će 20. travnja na poziv Regeneracije sudjelovati na konferenciji, i to kao dobar primjer postupanja s otpadom u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje