Povežite se s nama

U fokusu

Lani zaradili 7,7 milijuna kuna, a niti kuna vraćena u proračun

Objavljeno:

- dana

Proračun u minusu, a zadržava se dobit

Proračun Grada Varaždina  nakon lipnja ove godine u minusu je od 9,5 milijuna kuna. Istovremeno dobit tri najveće tvrtke u većinskom vlasništvu grada iznosi 7,7 milijuna kuna. Prošle godine najviše je zaradio Varkom – 5 milijuna kuna.

 Dobit Termoplina iznosila je 2,8 milijuna kuna, što je skromno s obzirom na to  da su 2011. zaradili 6 milijuna kuna više. Najskromniju dobit od 12.999 kuna imali su Parkovi. Unatoč manjku, ni kuna od njihove lanjske dobiti nije uplaćena u proračun. Osim Termoplina. No oni su isplatili dio dobiti iz 2009!

Na glavnoj skupštini, koja je održana ove godine, direktor Ivan Topolnjak je predložio da se 2,8 milijuna kuna dobiti rasporedi u zadržanu dobit. Međutim, gradonačelnik Goran Habuš je iznio protuprijedlog: da se ta dobit zadrži, ali da se istovremeno iz dobiti zadržane 2009. godine za isplatu dividende odrede tri milijuna kuna. To je i prihvaćeno, pa je Gradu pripalo 1.530.240 kuna, a Ivanu Topolnjaku 1.265.880 kuna kao drugom najvećem dioničaru. Habuša nisu smetale naknade članovima Nadzornog odbora pa oni svaki mjesec primaju po 4.000 kuna neto, a predsjednik NO-a 5.000 kuna neto. Godišnje se Josipu Drevenu, Damiru Pavišiću, Mladenu Topolnjaku, Ratku Špirelju, Ruži Jelovac i Draženu Vinceku isplati 48.000 kuna, a predsjednici NO-a Nevenki Grbac 60.000 kuna. Ukupno njihove naknade neto iznose 348.000 kuna.

Samo san

Parkovi mogu samo sanjati o dobiti Termoplina. Prošlu godinu završili su s 12.999 kuna dobiti, no za naknade Nadzornog odbora te te nagrade predsjedniku i zamjeniku Skupštine dioničara u prošloj godini nije bilo šparanja, isplatili su gotovo 200.000 kuna. Antun Mišanović kao predsjednik svaki mjesec prima 2.200 kuna neto ili godišnje 26.400 kuna, a ostali članovi (Ljubomir Brdar, Denis Fudurić, Vjekoslav Vrbanec, Milivoj Zajec, Zvonko Cupar) po 18.000 kuna.

Za razliku od njih, članovi NO Varkoma, koji je lani ostvario najveću dobit pokazali su osjećaj za stvarnost, za naknade članovima NO-a izdvojili su prošle godine 349.261 kunu.

No na glavnoj skupštini ovog srpnja prihvaćeno je smanjenje naknada članovima NO-a. zbog “općih uvjeta u društvu i državi”. Prijedlog je prihvaćen pa članovi NO-a Varkoma (Alfred Obranić, Milan Škvorc, Danijela Benkus, Dubravko Zdunić, Sandro Miko, Dubravko Vrdoljak, Krešimir Šalig i Marijan Sivirić) primaju po 1.800 kuna neto mjesečno, a predsjednik Barbir 2.000 kuna neto mjesečno. Gledano iz perspektive prosječno plaćenog stanovnika Varaždinske županije, naknade u Varkomu ni nakon smanjenja nisu male, ali su “sitniš” u odnosu na one koje se isplaćuju u Termoplinu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje