Što čitati

Lars Kepler, Svjedok vatre, prev. Željka Černok, Fraktura, Zagreb, listopad 2013.

„Svjedok vatre“ treći je roman iz serijala o švedskom inspektoru finskog porijekla Jooni Lini koji pod zajedničkim pseudonimom Lars Kepler pišu supružnici Alexandra Coelho Ahndoril i Alexander Ahndoril. Pomniji čitatelji ove rubrike možda će se prisjetiti da sam prvom romanu, megahitu „Hipnotizer“, pronašao određene zamjerke zbog konfuzno vođene radnje, ali da sam bio i vrlo ugodno iznenađen drugim nastavkom, „Paganinijevim ugovorom“, koji je bio doista zavidno izbrušen. A što reći o „Svjedoku vatre“?

Možda treba odmah naglasiti: to je vrhunski roman. Doista, velika je kvaliteta kada autor(i) iz knjige u knjigu pišu sve bolje, ali „Svjedok vatre“ nadmašio je sva očekivanja: umijeće pisanja ovdje graniči s formalnim savršenstvom. Prvih stotinjak stranica ispisano je besprijekorno, na neviđen način, u frenetičnom tempu, a opet nimalo banalno, nego i kao poticajan uvod izrazito slojevitoj radnji.

Ni preostalih 400-injak stranica, iako ponegdje pružaju nužno smirenje, ne zaostaju u kvaliteti i „nabrijanosti“, pa neka vas opseg ne odvrati od čitanja – ako ste ljubitelj krimića, pročitat ćete knjigu, ma koliko ta fraza već dosadna bila, doslovce „u dahu“. Kako to već biva kod Skandinavaca, gdje se pisci trude „srušiti letvice“ koje su tako visoko postavili Larsson i Nesbø, ni ovaj roman nije briljantan samo u žanrovskom pogledu, nego i u svojim psihološkim i sociološkim implikacijama, dok je epilog, koji slijedi nakon ponešto očekivanog raspleta, upravo ono što tražimo od prave književnosti: moralna drama najviše kategorije. Nema puno dvojbi: „Svjedok vatre“ jedan je od najboljih krimića – ikad napisanih!

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara