Povežite se s nama

Život i društvo

LED rasvjeta u Općini Vidovec za 2,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Modernizacija

Općina Vidovec u listopadu 2015. godine pokrenula je projekt izmjene javne rasvjete na području cijele općine ukupne vrijednosti 2.578.653,20 kuna, prema kojem bi neekonomične i starije sustave rasvjete zamijenila štedljivijim sustavom LED rasvjete, koja koristi i do 50 posto manje energije te u većini slučajeva ima 10 puta duži radni vijek. 

U suradnji s poduzećem Tesla d.o.o., izrađena je projektna dokumentacija za projekt pod nazivom “Javna rasvjeta Općine Vidovec – modernizacija uporabive građevine”  koji obuhvaća svih 11 naselja te  predviđa 780 rasvjetnih tijela. Ukupna vrijednost same izrade projektne dokumentacije  iznosila je  99.918,75 kuna,no ista je sufinancirana od strane Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 39.967,50 kuna (40%), dok je ostatak potrebnih sredstava izdvojen iz općinskog proračuna.

Kako bi se uvjerili u kvalitetu i isplativost LED javne rasvjete,  u centru Vidovca postavljeno je sedam eksperimentalnih LED rasvjetnih tijela s probnim rokom od tri mjeseca.  Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je tada da će, ukoliko se ova javna rasvjeta pokaže funkcionalnom, krenuti u modernizaciju javne rasvjete i u ostalim naseljima na području općine što će ujedno dugoročno donijeti i uštede u općinskom proračunu .

Prva faza modernizacije javne rasvjete krenula je u naseljima Budislavec i Domitrovec u kojima je zamjena bila najnužnija. Na ukupno 96 stupova izvedena je zamjena postojećih lampi sa štedljivim sustavom LED svjetiljaka, a njihov pozitivan učinak bio je odmah uočljiv. Ukupna vrijednost izmjene javne rasvjete u tim naseljima iznosila je 292.078,75 kuna , a temeljem uspješnih prijava na natječaje, veći dio sredstava u iznosu od 230.000 kuna sufinanciran je od strane ministarstva.

Općina Vidovec planira u skladu s financijskim mogućnostima,  izmijeniti kompletnu rasvjetu i u preostalih 9 naselja te postići najefikasniji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa. 

– U svom radu u Europskom odboru regija u Bruxellesu posebno sam se usredotočio upravo na područje zaštite okoliša, klimatskih promjena i energije. Znam koliko je kvalitetna, ali i ekološki čista javna rasvjeta važna za razvoj lokalne zajednice. Budući da smo uspješno završili projekt modernizacije javne te rekao da lokalne i regionalne vlasti mogu i moraju poticati razvoj pametnih pristupa energiji i okolišu te ulagati više u obnovljive oblike energije.

– Također, pokrenut ćemo inicijativu da se Općina Vidovec pridruži Sporazumu gradonačelnika gdje je cilj smanjiti emisije CO2 za barem 40 % do 2030. godine i posveti se  provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju – zaključio je Hranić.

Izvor:
Foto: Općina Vidovec

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati