Povežite se s nama

Događanja

Legendarna brigada: danas počinje proslava 20. rođendana Puma

Objavljeno:

- dana

7. GARDIJSKA BRIGADA OSNOVANA 23. PROSINCA 1992.

Otvorenjem izložbe 7. gardijske brigade Puma danas u 15.30 sati u Galerijskom centru na Stančićevom trgu i svečanom akademijom u 17 sati u varaždinskom HNK započet će bogat program obilježavanja 20. obljetnice osnivanja ove gardijske brigade.

U petak 23. studenog s početkom u 14 sati održat će se sportski susreti u sportskoj dvorani OŠ Petrijanec, a u varaždinskoj knjižnici u 18 sati okrugli stol “Žene u Domovinskom ratu”.

Središnja proslava u subotu u Graberju

Središnja proslava 20. obljetnice Puma bit će održana u dvorani u Graberju u subotu 24. studenog od 10 do 18 sati. Uz kulturno-umjetnički program, održavat će se prezentacija proizvoda braniteljskih zadruga prodajnog karaktera.

Prije toga, branitelji će položiti vijence za poginule pripadnike 5. bojne brigade 1. A Tigar te poginule pripadnike 7. gardijske brigade Puma.

Slavni i pobjednički put

Sedma gardijska motorizirana brigada osnovana je odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana 23. prosinca 1992. godine. Sjedište joj je bilo u Varaždinu. U Domovinskom ratu je pod izravnim zapovijedanjem Glavnog stožera ostvarila izuzetne uspjehe i sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske.

Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo 4.550 gardista, od kojih su 67 poginula, 23 preminula i 252 ranjena pripadnika. Slavni i pobjednički ratni put 7. gardijske brigade Pume formalno je okončan predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu 7. srpnja 2003. godine.

Izvor:
Foto: ARHIVA 7. GARDIJSKE BRIGADE

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje