Povežite se s nama

Sponzorirani

Leier: nova era u proizvodnji opeke

Objavljeno:

- dana

U ovoj godini, koja je obilježena šokovima na domaćem i međunarodnom tržištu, kada se vode borbe za preživljavanje, iako su rijetka, ipak postoje poduzeća koja su se odvažila na investicije.

Jedno od njih je svima nam poznato poduzeće, mogli bismo reći iz susjedstva, Leier-Leitl d.o.o., tvornica opeke i članica Leier grupe. Podsjećamo, Leier grupa je međunarodna obiteljska tvrtka prisutna u sedam zemalja Europe (Austrija, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Slovačka, Hrvatska i Ukrajina) koja ima tradiciju proizvodnje opeke, crijepa i ostaloga građevinskog materijala dugu više od pola stoljeća. Osim primarnom djelatnošću proizvodnje građevinskog materijala, bave se i djelatnostima u sektoru nekretnina, prerade metala, proizvodnje strojeva i prodaje automobila na više od 40 lokacija, zapošljavajući 2700 ljudi.

Višemilijunskim investicijama do konkurentnosti na tržištu

Mogli bismo reći da su svoje veliko višemilijunsko ulaganje u Leieru podijelili na tri ključne faze, a završni cilj je robotizacija pogona radi smanjenja troškova proizvodnje i povećanja kvalitete proizvoda. Osnovno načelo cjelokupne investicije je osigurati racionalnu potrošnju energenata gdje god je to funkcionalno izvedivo i ekonomski opravdano. Prva od nekoliko faza investiranja je proširenje pogona u Turčinu. Ova faza je već realizirana te kupcima i zaposlenicima pruža veći komfor u svakodnevnom poslovanju, jer se odnosila i na dogradnju uredske zgrade. Dokaz da i sami vjeruju u kvalitetu proizvoda je činjenica da su pri obnovi i dogradnji koristili materijale iz vlastite proizvodnje, poput opeke, betona i crijepa. Prilikom obnove i izgradnje vodili su se načelom energetske učinkovitosti. Druga faza je obnova voznog parka komercijalnih suradnika te nabava novog utovarivača za proizvodnju i električnog viljuškara za transport različitih proizvoda. Znamo da su klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja egzistenciji Europe i svijeta, a svaki korak prema ekološkoj proizvodnji i ekološki prihvatljivim izvorima energije, ma koliko bio malen, značajan je iskorak za cjelokupni planet. Na kraju krajeva, svaki malen korak može učiniti veliku promjenu ako se primijeni i ponovi više puta. Ovi koraci su možda mali ako gledamo na globalnome nivou, ali su velik iskorak u pravcu ekološkog poslovanja Leier pogona. Čista energija te davanje prednosti energetskoj učinkovitosti i razvoju temeljenom na obnovljivim izvorima energije nisu samo smjernice grupacije Leier već su i težnja i dugoročni plan Europske unije. Treća faza, koja je ujedno i financijski najizdašnija, odnosi se na modernizaciju proizvodnog pogona koja će se realizirati početkom 2021. godine. Riječ je o investiciji većoj od 12 milijuna kuna koja se odnosi na implementaciju četiri robota te pojačano održavanje sušare i peći. Robotizacijom procesa utovara suhe opeke na vagone prije procesa pečenja i procesa istovara vagona pečene opeke te procesa pakiranja, usavršit će se spomenuti procesi što će rezultirati povećanjem fleksibilnosti proizvodnje. Posebno će to doći do izražaja u procesu pakiranja, jer promijenit će se dosadašnji način pakiranja tako da će novi paketi biti pogodniji za transport i lakšu manipulaciju od strane kupca. Kod pojačanog održavanja sušare i peći ugradit će se tehnologije koje će osigurati bolje održavanje toplinske izolacije te samim tim i veću energetsku efikasnost sušare i peći. Spomenutim investicijama Leier grupa će unutar dvije godine investirati ukupno 15 milijuna kuna u poboljšanje radnih uvjeta, modernizaciju pogona, čime je ostvaren važan doprinos energetskoj učinkovitosti i ekološki prihvatljivom poslovanju proizvodnih, distribucijskih i komercijalnih pogona poduzeća.

Zadovoljni zaposlenici su naš najvrjedniji kapital

Godina 2020. ostat će zapamćena kao posebno izazovna poslovna godina. Naime, nastojanja za očuvanjem zdravlja zaposlenih, zadržavanjem razine poslovanja i održavanjem lanca opskrbe poljuljali su napori u suzbijanju širenja koronavirusa. Ovakva situacija je zahtijevala marljivost i predanost radu, jer zaposlenici su stup cjelokupnog poslovanja i njihovo zadovoljstvo utječe na ostvarenje zadanih poslovnih ciljeva. Odanost poduzeću i ove će godine biti financijski nagrađena izdašnim božićnicama u iznosu od 2100 kuna po zaposleniku. Osim financijskim nagradama, na zadovoljstvo zaposlenih utječe se olakšavanjem proizvodnih aktivnosti i produktivnijom preraspodjelom poslova. Cilj poduzeća je kontinuiranozadovoljstvo zaposlenika, jer kako i sam Leier Michael voli reći, „Leier grupa je obiteljsko poduzeće koje odluke donosi dugoročno, takoreći za generacije, a ne samo za pojedine poslovne godine“.

Sponzorirani

NYCE centar pripremio velik broj tretmana za zdravlje: kisik i dobra cirkulacija kao prevencija i lijek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Život u doba korone ostavio je traga kod većine, kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Upravo iz tog razloga NYCE Centar, centar holističke medicine u Varaždinu, pripremio je za vas velik broj tretmana koji vam mogu pomoći vratiti zdravlje, ali i uspostaviti ravnotežu duha i tijela.

Hiperbarična oksigenacijska komora

Kisik je prijeko potreban za normalan stanični metabolizam. Stalno raste broj istraživanja vezanih za hiperbaričnu oksigenoterapiju, ali jednako tako ona je popularna i kod slavnih osoba kao tretman za borbu protiv starenja te profesionalnih sportaša za ubrzavanje oporavka od ozljeda, ublažavanje kroničnih simptoma ili potencijalno liječenje traumatskih ozljeda.

Koristi od hiperbarične oksigenoterapije

1) Optimizacija mikrocirkulacije
2) Aktivacija i unapređenje limfnog sustava te sustava za eliminaciju toksina
3) Oksigenacija perifernih tkiva
4) Unapređenje cjelokupnog sustava cirkulacije krvi i srčane funkcije
5) Unapređenje koštano-zglobnog i mišićnog sustava
6) Protuupalni učinak na potkožno masno tkivo
7) Ubrzanje procesa postoperativnog oporavka pacijenata
8) Kraće vrijeme izlječenja manjih i većih sportskih ozljeda
9) Brži oporavak nakon vježbanja i intenzivnih profesionalnih natjecanja.

U borbi protiv starenja

Hiperbarična oksigenacijska komora potiče proces prirodnog izlječenja i imunitet, pospješuje vitalnost, popravlja koncentraciju i pamćenje, smanjuje umor, podiže razinu energije i izdržljivosti, unapređuje pomlađivanje stanica te pomaže u strategijama borbe protiv starenja.

Za vrijeme boravka u hiperbaričnoj oksigenacijskoj komori, osim oksigenacije provodi se i terapija inhalacije s eteričnim uljima. Najčešće se primjenjuju ulja poput eukaliptusa, kajeputa, čajevca ili ravensare, koja blagodatno djeluju na dišni sustav, a istovremeno djeluju i antivirusno.

Karboksiterapija

Karboksiterapija se iz više razloga zove idealnim tretmanom za zdravlje i ljepotu. Ako se želite pomladiti te postići lifting i AntiAge efekt na koži lica ili tijela, otopiti masne naslage i celulit, ako se želite riješiti problema sa strijama, ožiljcima, keloidima, ćelavošću ili patite od bolesti cirkulacije kao što su ulkusi (rane na nogama kod dijabetesa, postoperativne rane koje ne zacjeljuju), karboksiterapija je tretman za vas! Također, ovo je tretman koji dokazano pomaže kod psorijaze, Raynaudove bolesti, Morbus Burgera, akrocijanoze, limfedema, sindroma kronične boli i artotskih bolova, kao i kod bolesti venske staze.

Korištenje ugljičnog dioksida u medicini ima dugu tradiciju. Kad je riječ o terapijskoj svrsi, karboksiterapija, ili aplikacija CO₂, pretežno se primjenjuje za liječenje problema sa zglobovima i slabom cirkulacijom krvi u donjim ekstremitetima. Međutim, u posljednje dvije godine ovaj način liječenja došao je je u središte pozornosti kao jedinstvena metoda primjenjiva u AntiAge medicini. Karboksiterapija znači kontroliranu primjenu pročišćenoga ugljičnog dioksida u različitim dijelovima ljudskog tijela s ciljem poboljšanja cirkulacije krvi u tkivima, poboljšanja elastičnosti kože, smanjenja lokalnih naslaga masti, ali i poboljšanja kvalitete kože. Ovaj je učinak vidljiv prilično rano (obično nakon dva tretmana, tj. nakon 7-14 dana). Tonus kože, kao i njezini estetski parametri, vidljivo se poboljšavaju. Ugljični dioksid koristi se za rješavanje problema s podbratkom, vratom, dekolteom i opuštenom kožom na trbuhu, rukama i unutarnjoj strani bedara, kao i za oblikovanje tijela te za liječenje lipomatoze, strija i zatezanja kože na jagodičnim kostima te rješavanje sitnih bora oko očiju i podočnjaka (tamnih, upalih, naboranih).

Cupping terapija

Cupping terapija je drevna metoda stara više od 1000 godina koja potječe iz kineske tradicionalne medicine. Rezultati tretmana su vrlo impresivni. Primjenjuje se tako da terapeut postavi vakuumske čašice na vaše tijelo istovremeno stvarajući vakuum, pomoću kojeg se odiže potkožno meko tkivo te postiže odlična cirkulacija koja uvelike olakšava razgradnju nakupina mliječne kiseline. Kroz povlačenje i opuštanje mekog tkiva opuštaju se napeti mišići, učvršćuje se koža, izvlače se toksini iz tijela i poboljšava se cirkulacija. Osim toga, cupping terapija je vrlo učinkovita metoda za uklanjanje celulita i preoblikovanje tijela, a može se koristiti i za masažu nogu, vrata, lica i dekoltea jer potiče cirkulaciju, poboljšava tonus mišića te daje odličan lifting-efekt.

Rife PEMF frekvencijska terapija

Što je frekvencijska terapija? Frekvencijska terapija se upotrebljava za prevenciju zdravlja, ali i u terapiji raznih bolesti. Terapija frekvencijama temelji se na načelu rezonancije. PEMF je skraćenica od “pulsirajućih elektromagnetskih polja“. Frekvencije se predaju tijelu uz pomoć magnetskog aplikatora, a zatim se dalje prenose tijelom. Postoji više od 500 medicinskih studija o primjeni PEMF terapije. Budući da većina medicinskih stanja može imati koristi od poboljšanja cirkulacije, redukcije upale te poboljšanja stanične energije i metabolizma, većina stanja može imati koristi od PEMF terapije.

Tko može imati koristi od PEMF terapije? Svi koji žele smanjiti upalu, povećati cirkulaciju ili poboljšati cjelokupno zdravlje mogu imati koristi od PEMF-a. PEMF terapija može koristiti svima za podržavanje i promicanje kratkoročnog i dugoročnog zdravlja bez negativnih nuspojava!

Prednosti PEMF-a za kardiovaskularni sustav uključuju poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja kroz poboljšanu mikrocirkulaciju i oksigenaciju, regulaciju krvnog tlaka poticanjem stvaranja dušičnog oksida te smanjenje sistemske upale. Prednosti PEMF-a za dišni sustav uključuju poboljšanje oksigenacije, smanjenje upale te poboljšanje stanja mišića, što može pomoći u podupiranju pluća.

Prednosti PEMF-a za koštani sustav uključuju poboljšanje stanje mišića i njihovo zacjeljivanje, ubrzavanje zacjeljivanja uganuća, istezanja, oteklina i upala te poboljšanje mikrocirkulacije i smanjenje boli, oteklina i upala koje su često prisutne u uvjetima poput artritisa i drugih stanja zglobova.

Prednosti PEMF-a za metabolizam i hormonalni sustav uključuju poboljšanje stanične energije i metabolizma, pomoć u uklanjanju toksina iz stanica, mišića i tkiva te podržavanje cjelokupnog metabolizma.

Akupunktura

Akupunktura je drevni istočnoazijski način liječenja koji je u upotrebi više od 3000 godina. Tradicionalna kineska medicina (TCM), koja uključuje i akupunkturu kao metodu liječenja, je filozofija koja se ponajprije fokusira na prevenciju, a zatim i na liječenje bolesti.

Kako se provodi? Provodi se postavljanjem iglica u specifične točke na tijelu, najčešće kroz 10 tretmana koji traju prosječno 20-30 minuta. Ovisno o dijagnozi i terapijskom učinku, može se primijeniti različit broj tretmana. Na mjestu uboda može se osjećati lagana nelagoda, toplina, peckanje, pulsiranje, strujanje i sl.

Indikacije

Indikacije za akupunkturu su bolni sindromi različitih porijekla – bolovi u leđima i vratu, išijas, alergijske bolesti dišnih putova, rinitis, gastritis, GERB, grčevi u području probavnog sustava, kljenuti i noćno mokrenje. Akupunkturom se može postići izrazito poboljšanje i/ili smanjenje bolova kod bolesti probavnog sustava (mučnina i povraćanje, štucavica, gastritis, čir), neuroloških oboljenja (migrene, periferna neuropatija, Menierova bolest, neuralgije, cervikobrahijalni sindrom, lumbosakralni sindrom, smrznuto rame, “teniski lakat“), bolesti dišnog sustava (upala nosne sluznice, upala sinusa), kožnih oboljenja (akne), bolesti uha, stresa, nesanice i ovisnosti o hrani.

Dr. med. Sanja Trivunović, NYCE centar
Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 35, Varaždin
042 550 391, www.nyceesthetic.hr, Facebook: NYCE

Nastavite čitati

Sponzorirani

Poduzetniku Obad Josipu plaketa Zlatna kuna za životno djelo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Tvrtka Metal Obad d.o.o. iz Donje Poljane dobro je poznata u branši kada je riječ i o najzahtjevnijoj obradi metala CNC strojevima.

Osnovana je 1995. godine, kao mali obiteljski posao sa svega jednim zaposlenim i jednim radnim strojem (klasičnom tokarilicom) smještenim u garaži.

Kvaliteta je prioritet

No, kako doznajemo od njezina osnivača, strojarskog tehničara specijalista Obad Josipa, poslovanje tvrtke je odavno znatno preraslo okvire obrta koji je inicijalno (pa sve do 2018. godine) djelovao pod nazivom Metalna galanterija Obad. Naime, još 2009. godine s 33 zaposlenika osnovana je tvrtka Metal Obad d.o.o.

– Poslovanje našeg poduzeća temelji se na uslugama strojne obrade i izrade prototipova. Time uspješno sudjelujemo na tržištu, osiguravajući dijelove za logističku i transportnu industriju, autoindustriju te pakirne strojeve. Orijentirani smo na domaće i europsko tržište, s naglaskom na Austriju, Njemačku, Sloveniju, Švicarsku i Italiju – objasnio je Josip Obad, spiritus movens tvrtke koja danas ima 109 zaposlenika i 40-ak CNC strojeva za tokarenje i glodanje.

Stoga ne čudi da je, nakon nominacija na nacionalnome nivou 2018. godine, tvrtki ili preciznije – njezinu utemeljitelju – HGK Županijska komora Varaždin lani dodijelila plaketu Zlatna kuna za životno djelo.

– Ovakvo priznanje struke svakako imponira i motivira nas za još veću posvećenost rastu izvoza, s ciljem svrstavanja tvrtke Metal Obad u sam vrh djelatnosti. Ostvarenje naše vizije nemoguće je bez zapošljavanja stručnog kadra. Stoga smo proteklih godina obučavali 30-ak praktikanata po nastavnoj godini. Riječ je poglavito o polaznicima Elektrostrojarske škole Varaždin, Strojarske i prometne škole Varaždin te Srednje škole Ludbreg, a trenutno ih u našim pogonima radi 13 pod budnim okom iskusnih mentora – ističe naš sugovornik, na kojeg se nadovezala supruga Jasminka, dodavši da se pogoni prostiru na više od 3000 četvornih metara proizvodnog prostora.

– Periodično ih dograđujemo iz vlastitih financijskih izvora i već sada nam opet polako nedostaje prostora. Posla ima dovoljno, tako da smo dosad uspješno prkosili i pandemiji. Štoviše, uz spomenute usluge glodanja i tokarenja, poslovnim partnerima nudimo i ostale usluge obrade metala, poput planskog i kružnog brušenja, izrade ozubljenja i prototipa… – govori Jasminka Obad, koja je po struci magistra farmacije.

No, to joj nije nimalo smetalo da postane nezamjenjiv oslonac suprugu u nastojanju izgradnje tvrtke koja želi postati jednom od vodećih na međunarodnom tržištu u pružanju visokokvalitetnih usluga strojne obrade metala. Uostalom, stopama ovih dvoje supružnika krenula su i djeca, pa se sin Matija zajedno sa suprugom Anom između ostaloga već etablirao u međunarodnoj trgovini specijalnih alata, a kći Jelena privodi kraju studij proizvodnog strojarstva.

Višemilijunska ulaganja

Važna karika u poslovanju su njihovi dobri zaposlenici, koji svojim kvalitetnim radom doprinose razvoju tvrtke.

– Kad vam je kvaliteta prioritet, morate neprekidno razmišljati o daljnjem širenju strojnog parka, radnog prostora i ljudskih resursa. Treba znati da višenamjenski 5-osni CNC strojevi opremljeni alatom i priborom stoje više od 3,5 milijuna kuna. Svakog od njih opslužuju dva stručno osposobljena zaposlenika i da bi se amortizirao, svaki taj stroj mora biti u pogonu 24 sata, što pak podrazumijeva smjenski rad. Dosad smo za kupnju strojeva iz EU fondova povukli oko 9 milijuna kuna i uvjeren sam da ćemo uz kontinuirano usavršavanje zaposlenika u tehnološkom dijelu proizvodnje i u budućnosti zadovoljiti kriterije najzahtjevnijih klijenata – zaključio je Josip Obad.

Nastavite čitati