Povežite se s nama

Sponzorirani

Leier: nova era u proizvodnji opeke

Objavljeno:

- dana

U ovoj godini, koja je obilježena šokovima na domaćem i međunarodnom tržištu, kada se vode borbe za preživljavanje, iako su rijetka, ipak postoje poduzeća koja su se odvažila na investicije.

Jedno od njih je svima nam poznato poduzeće, mogli bismo reći iz susjedstva, Leier-Leitl d.o.o., tvornica opeke i članica Leier grupe. Podsjećamo, Leier grupa je međunarodna obiteljska tvrtka prisutna u sedam zemalja Europe (Austrija, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Slovačka, Hrvatska i Ukrajina) koja ima tradiciju proizvodnje opeke, crijepa i ostaloga građevinskog materijala dugu više od pola stoljeća. Osim primarnom djelatnošću proizvodnje građevinskog materijala, bave se i djelatnostima u sektoru nekretnina, prerade metala, proizvodnje strojeva i prodaje automobila na više od 40 lokacija, zapošljavajući 2700 ljudi.

Višemilijunskim investicijama do konkurentnosti na tržištu

Mogli bismo reći da su svoje veliko višemilijunsko ulaganje u Leieru podijelili na tri ključne faze, a završni cilj je robotizacija pogona radi smanjenja troškova proizvodnje i povećanja kvalitete proizvoda. Osnovno načelo cjelokupne investicije je osigurati racionalnu potrošnju energenata gdje god je to funkcionalno izvedivo i ekonomski opravdano. Prva od nekoliko faza investiranja je proširenje pogona u Turčinu. Ova faza je već realizirana te kupcima i zaposlenicima pruža veći komfor u svakodnevnom poslovanju, jer se odnosila i na dogradnju uredske zgrade. Dokaz da i sami vjeruju u kvalitetu proizvoda je činjenica da su pri obnovi i dogradnji koristili materijale iz vlastite proizvodnje, poput opeke, betona i crijepa. Prilikom obnove i izgradnje vodili su se načelom energetske učinkovitosti. Druga faza je obnova voznog parka komercijalnih suradnika te nabava novog utovarivača za proizvodnju i električnog viljuškara za transport različitih proizvoda. Znamo da su klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja egzistenciji Europe i svijeta, a svaki korak prema ekološkoj proizvodnji i ekološki prihvatljivim izvorima energije, ma koliko bio malen, značajan je iskorak za cjelokupni planet. Na kraju krajeva, svaki malen korak može učiniti veliku promjenu ako se primijeni i ponovi više puta. Ovi koraci su možda mali ako gledamo na globalnome nivou, ali su velik iskorak u pravcu ekološkog poslovanja Leier pogona. Čista energija te davanje prednosti energetskoj učinkovitosti i razvoju temeljenom na obnovljivim izvorima energije nisu samo smjernice grupacije Leier već su i težnja i dugoročni plan Europske unije. Treća faza, koja je ujedno i financijski najizdašnija, odnosi se na modernizaciju proizvodnog pogona koja će se realizirati početkom 2021. godine. Riječ je o investiciji većoj od 12 milijuna kuna koja se odnosi na implementaciju četiri robota te pojačano održavanje sušare i peći. Robotizacijom procesa utovara suhe opeke na vagone prije procesa pečenja i procesa istovara vagona pečene opeke te procesa pakiranja, usavršit će se spomenuti procesi što će rezultirati povećanjem fleksibilnosti proizvodnje. Posebno će to doći do izražaja u procesu pakiranja, jer promijenit će se dosadašnji način pakiranja tako da će novi paketi biti pogodniji za transport i lakšu manipulaciju od strane kupca. Kod pojačanog održavanja sušare i peći ugradit će se tehnologije koje će osigurati bolje održavanje toplinske izolacije te samim tim i veću energetsku efikasnost sušare i peći. Spomenutim investicijama Leier grupa će unutar dvije godine investirati ukupno 15 milijuna kuna u poboljšanje radnih uvjeta, modernizaciju pogona, čime je ostvaren važan doprinos energetskoj učinkovitosti i ekološki prihvatljivom poslovanju proizvodnih, distribucijskih i komercijalnih pogona poduzeća.

Zadovoljni zaposlenici su naš najvrjedniji kapital

Godina 2020. ostat će zapamćena kao posebno izazovna poslovna godina. Naime, nastojanja za očuvanjem zdravlja zaposlenih, zadržavanjem razine poslovanja i održavanjem lanca opskrbe poljuljali su napori u suzbijanju širenja koronavirusa. Ovakva situacija je zahtijevala marljivost i predanost radu, jer zaposlenici su stup cjelokupnog poslovanja i njihovo zadovoljstvo utječe na ostvarenje zadanih poslovnih ciljeva. Odanost poduzeću i ove će godine biti financijski nagrađena izdašnim božićnicama u iznosu od 2100 kuna po zaposleniku. Osim financijskim nagradama, na zadovoljstvo zaposlenih utječe se olakšavanjem proizvodnih aktivnosti i produktivnijom preraspodjelom poslova. Cilj poduzeća je kontinuiranozadovoljstvo zaposlenika, jer kako i sam Leier Michael voli reći, „Leier grupa je obiteljsko poduzeće koje odluke donosi dugoročno, takoreći za generacije, a ne samo za pojedine poslovne godine“.

Sponzorirani

U Čakovcu i D. Kraljevcu festival inovativnih umjetničkih praksi, obilježena 160. obljetnica rođenja R. Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Naslovna fotografija: Otvaranje festivala zastavica u centru Čakovca – 350 zastavica umjetnika s pet kontinenata

Početkom rujna ove godine održan je 6. međunarodni Zrinski art festival, festival na kojem se kombiniraju inovativne umjetničke prakse temeljene na multimedijalnim i eksperimentalnim umjetničkim izričajima te istraživanjima u domeni novih medija, dizajna i vizualne umjetnosti.

Na festivalu su dosad sudjelovali umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Njemačke, Austrije i Irske. Sve prepoznatljivije događanje predstavlja autohtoni čakovečki urbani koncept galerijsko-gerilske umjetnosti, koji je uz mnogobrojne programe, instalacije, izložbe i koncerte okupirao više lokacija u Čakovcu te rodnome mjestu dr. Rudolfa Steinera – Donjem Kraljevcu. Sama manifestacija ove godine uključila se u međunarodno obilježavanje 160. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera – 27. veljače 1861. – te se s ustanovom Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu i štovateljima Steinerove baštine te nauka povezala programski i organizacijski.

Rudolfa Steinera još za života suvremenici su prepoznali kao jednog od najvećih duhova Novog vijeka. Njegovo je djelo između 1893. i 1925. bilo nezaobilazno na području tolikih mnogih polja ljudske djelatnosti da ne bi bilo pretjerano reći da je ostavio jedan od najdubljih otisaka u cjelokupnom hodu ljudskog roda. Steinerov utjecaj snažno je prisutan u modernim tokovima europske umjetnosti, segmentima života kao što su prehrana i zaštita okoliša, medicina, pedagogija, arhitektura te poticanje alternativnog načina umjetničkog izražavanja i razmišljanja.

Euritmijska predstava IONA i Stefan Hasler

Pokrovitelji Festivala bili su Ministarstvo kulture i medija, Centar dr. Rudolfa Steinera, Grad Čakovec, Međimurska županija, Muzej Međimurja Čakovec, ULUPUH Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Turistička zajednica Međimurske županije, Hrvatska elektroprivreda d.d. te Optika Briljant. U suradnji sa spomenutim ustanovama i organizacijama priređene su radionice, predavanja, izložbe, koncerti, večeri poezije i glazbe te plesne i kazališne predstave.

U Dječjem vrtiću “Ftiček” u Donjem Kraljevcu prvoga je dana festivala u četvrtak, 2. rujna, za djecu organizirana radionica izrade zastava “Slavimo prirodu”, u čijoj je realizaciji sudjelovao Centar dr. Rudolfa Steinera putem projekta “Agri-Cool-Tura”. Službeno otvorenje festivala održalo se istog dana otvaranjem umjetničkih zastavica Zagreb (FUZZ) na Trgu Republike u Čakovcu. Posjetitelje su pozdravili organizatori i ostali predstavnici, među kojima je bila i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Djeca iz DV-a “Ftiček” Donji Kraljevec

Drugoga dana festivala, također pod egidom “Agri-Cool-Ture”, Centar dr. Rudolfa Steinera u atriju Muzeja Međimurja organizirao je školu vrtlarstva za najmlađe, radionicu na kojoj su djeca učila osnove vrtlarstva i sadnje. Istovremeno je u Dječjem vrtiću “Ftiček” u Donjem Kraljevcu održana radionica za djecu “Kao prvo – zagonetno drvo”, na kojoj su mogla naučiti kako nastaju drvene igračke.

Te je večeri povodom 160. obljetnice rođenja Rudolfa Steinera u Muzeju Međimurja otvorena izložba, koju su predstavile ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec te likovna kritičarka Branka Hlevnjak. U predivnom ambijentu izložene su slike umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja inspirirane vizijama dr. Steinera. Iste je večeri u Centru za kulturu održana i plesna predstava zagrebačkog euritmijskog ansambla “IONA” pod nazivom “Misteriji srca”, koji je vodila Vida Talajić Čuletić. Posjetitelji su nakon toga imali prilike uživati u klasičnim melodijama “Sedam izrijeka iz Kalendara duše Rudolfa Steinera” u izvedbi međunarodnog ansambla Streichquartett Seelenklang iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Za kraj petka, u Atriju Muzeja Međimurja, izveden je performans Kralj Sunca – “Picaferaj” iz Splita.

U subotu, 4. rujna, program je bio posvećen studentima waldorfske pedagogije u Zagrebu, a sastojao se od već spomenutog ansambla klasične glazbe Streichquartett Seelenklang. U Čakovcu se održala radionica za djecu “Kao prvo – zagonetno drvo”, dok je subota bila predviđena i za druge cjelodnevne radionice iz područja plesa.

U Centru za kulturu zanimljivo predavanje na temu umjetničkog impulsa Rudolfa Steinera održao je počasni gost ovogodišnjeg Zrinski art festivala – Stefan Hasler. Te je večeri predstavljen i međunarodni euritmijsko-istraživački projekt “Tri struje” (Žak Branko Valenta i Danijel Grčević. Gošća: Lea Šprajc). Svojim dolaskom festival je uveličao i veleposlanik Indije Nj. E. Raj Kumar Srivastava.

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec i veleposlanik Indije Nj. E. Raj Kumar Srivastava s bistom dr. Rudolfa Steinera koju je izradio Boris Leiner

– Zadovoljni smo na ovoliko velikom odazivu domaćih i međunarodnih umjetnika koji su pomogli da se Steinerov umjetnički izričaj i impuls predstave našoj publici. Želimo zahvaliti svim organizatorima, izvođačima i umjetnicima, kao i mnogobrojnoj publici koja nas je podržala svojim dolaskom te odala priznanje ovom velikanu suvremenog doba! Napokon, kako kaže Steiner, svaki je čovjek “gospodar svoga mišljenja, a umjetnik svoga djela!” – poručuju iz Centra dr. Rudolfa Steinera.

Nastavite čitati

Sponzorirani

U tijeku je upis polaznika u jesenske grupe Škole brzog čitanja i mudrog učenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Škola brzog čitanja i mudrog učenja u Varaždinu i Ivancu upisuje polaznike u jesenske grupe.

Program „Mudro učenje-od prvog koraka“ za djecu u prvom i drugom razredu služi kao podrška u usvajanju početnih školskih vještina – čitanja, pisanja, računanja, organizacije gradiva, usmenog izražavanja i jačanja samopouzdanja te pokazuje djeci da im škola može biti laka.

Program „Brzo čitanje i mudro učenje“ je za školarce od trećeg razreda nadalje te srednjoškolce, u kojem se usvajaju vještine 4x bržeg čitanja, duplo boljeg pamćenja, 2x boljeg razumijevanja, organizacije učenja i usmenog prezentiranja; razvija se samostalnost, učenje postaje lakše, kreativno i izazovno, čime se podiže motivacija prema školi.

Sve ove vještine realno su primjenjive u školskim obavezama, kao i na fakultetu, na poslu i u svakodnevnom životu.

Program za školarce traje 6 mjeseci, dok program za studente i odrasle traje tri mjeseca.

Inače, u sedam država regije sada djeluje već 55 Škola brzog čitanja i mudrog učenja, od čega su 22 Škole u Hrvatskoj, gdje trenutno programe ove Škole pohađa 1839 polaznika.

Do sada je u našoj zemlji već 3950 polaznika steklo diplomu programa. Ova međunarodna škola već treću godinu zaredom nagrađena je prestižnom nagradom Balkan Awards za značajan doprinos obrazovanju u regiji, a rezultati polaznika u njihovom svakodnevnom životu, boljim ocjenama i povećanom znanju – najveća su vrijednost programa.

Upisi na: www.kreo-vz.com i [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje