Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava dobila spomen Park hrvatskih branitelja, vrijedan gotovo milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Uoči početka svečane sjednice Gradskog vijeća u Lepoglavi je u petak u prisustvu članova obitelji poginulih branitelja, udruga veterana Domovinskog rata te brojnih uzvanika otvoren Park hrvatskih branitelja.

Njime dominira spomen obilježje za 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave, a otkrio ga je je ministar branitelja, Tomo Medved, koji je tom prigodom istaknuo da je Park hrvatskih branitelja dokaz trajne zahvalnosti na žrtvi koju su podnijeli hrvatski bojovnici, te dokaz suosjećanja s boli s kojom žive njihove obitelji.

– Ovaj spomenik je poruka mladima da svoje uzore ne traže negdje drugdje, već ovdje. Pošaljimo s ovog mjesta poruku zajedništva, hrabrosti i upornosti, kao i iskrenu zahvalnost na žrtvi svih hrvatskih branitelja kako bi naše mlade upoznali s istinskim značenjem domoljublja – poručio je ministar.

Vrijednost projekta koji je pokrenut na inicijativu udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, te realiziran uz potporu Grada Lepoglave je 930.000 kuna. Od spomenutog iznosa, 650.000 kuna osigurao je Grad Lepoglava, a preostalih 280.000 kuna Ministarstvo branitelja.

– Ovim spomenikom pričamo priču o našim braniteljima koji su za slobodu Hrvatske dali svoje živote. Ovo će biti mjesto koje će je prenositi i svim onima koji posjećuju Lepoglavu – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Podsjećamo, inicijativu za izgradnju Parka hrvatskih branitelja je još 2013. godine dala udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava, što je Grad prihvatio.

– Miješaju mi se osjećaji ponosa, tuge i časti. Ponosan sam na ono što su u Domovinskom ratu učinili hrvatski branitelji – istaknuo je predsjednik spomenute udruge Dražen Husnjak.

Program otvorenja parka glazbom je upotpunio varaždinski Tamburaški sastav “Biseri”, kojeg čine pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar.

Dodajmo da je ovaj prekrasno uređen spomen Park otvoren i uz počasni pucanj kuburaša pristiglih iz Višnjice i Kamenice.

 

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje