Povežite se s nama

U fokusu

Lepoglava: jubilarnu proslavu Dana grada i ove će godine obilježiti kultura i tradicija

Objavljeno:

- dana

Blagdanskim programima ispunjen mjesec prosinac u Gradu Lepoglavi posebno je svečan. Naime, Grad Lepoglava prosincu obilježava Dan grada, te ujedno i Dan lepoglavske župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Ovogodišnja proslava Dana grada bit će jubilarna jer Grad Lepoglava obilježava 25 godina od dobivanja statusa grada. Ovaj značajni jubilej, obilježit će se bogatim i raznovrsnim programom koji je počeo s prvim danom prosinca, a završit će na Štefanje, tradicionalnim Božićnim koncertom.

Program proslave počeo je dvodnevnom izložbom lepoglavske Udruge ljubitelja malih životinja na kojoj su posjetitelji imali prigode vidjeti oko 250 izloženih kunića, peradi, golubova i malih ptica uzgajivača iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.

Prve nedjelje Adventa, kod župne crkve je u okviru programa obilježavanja Dana grada te početka Adventa, upaljenja prva adventska svijeća.

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja Grada Lepoglave za sve je članove izvršnih i predstavničkih gradskih tijela u periodu od dobivanja statusa grada 1993. godine pa do danas, organiziran svečan prijem.

U utorak, 4. prosinca ,u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi bit će održano predavanje o zaslugama Josipa Bedekovića u povijesti lepoglavskih pavlina. Predavanje počinje u 18 sati, a održat će ga dr. Alojz Jembrih.

Već tradicionalno, i ove će se godine održati međunarodni sportski susret učenica osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice, Višnjice, Bednje i Videma. Riječ je o nogometnom turniru za djevojčice i održat će se 5. prosinca s početkom u 8.30 sati u lepoglavskoj školi. Potom će u 13 sati obiteljima s novorođenom djecom Grad podijeliti prigodan novčani dar. Prijem za roditelje održat će se u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture.

Na blagdan sv. Nikole, Grad će slatkim paketima razveseliti mališane u dječjim vrtićima u Lepoglavi i Žarovnici.

U petak, 7. prosinca održat će se Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti uručena gradska priznanja zaslužnim građanima, ustanovama, organizacijama i tvrtkama. Sjednica će se održati u Domu kulture s početkom u 17 sati. Uoči svečane sjednice, u Lepoglavi će biti otvoren “Park 12 branitelja sa spomen obilježjem u Lepoglavi”.

Riječ je o spomen-parku izgrađenom u spomen na poginule branitelje s područja Grada Lepoglave. Svečanost otvorenja počet će u 16 sati, a održat će se na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi gdje je spomen-park izgrađen.

U subotu, 8. prosinca, na sam blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice lepoglavske župe, kod centralnog će križa na groblju u Lepoglavi u 10 sati položiti vijenci za poginule branitelje u Domovinskom ratu. Nakon toga, od 11 sati, varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak predvodit će u župnoj crkvi koncelebrirano misno slavlje. U večernjim satima građani će se moći zabaviti u Domu kulture uz Večer glume KUD-a Lepoglavski pušlek, te nastup tamburaša KUD-a Klenovnik.

Sveti Nikola ponovno će u Lepoglavu stići u nedjelju, 9. prosinca te djeci iz obitelji slabijeg socijalno-ekonomskog statusa podijeliti gradske darove. Darovi će se dijeliti od 9 sati u Domu kulture.

U program obilježavanja Dana grada uključili su se pčelari i sportaši. U nedjelju, 9. prosinca, pčelari iz Udruge Čmalico iz Bednje organizaciju u restoranu “Ivančica” okrugli stol “Uspješno pčelarenje”. Kako uspješno pčelariti, od 10 sati, govorit će gost predavač Miroslav Antolčić.

Od 14 sati na kuglani u Lepoglavi održat će se sportsko popodne u okviru kojeg će se održati turnir u kuglanju članica Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave. U predvečerje istog dana, od 18 sati u Domu kulture, koncert će održati Ženski pjevački zbor “Collegium artisticum” iz Lepoglave.

Dodajmo da se ove se godine u Lepoglavi obilježava još jedan jubilej – pola stoljeća od izgradnje sadašnje školske zgrade u Lepoglavi. Proslava obljetnice održat će se 19. prosinca, u OŠ Ante Starčevića s početkom u 17 sati.

Uoči Božića, 23. i 24 prosinca, u Lepoglavi će biti uprizorene žive jaslice, na lokaciji atrija pavlinskog samostana. Isusovo rođenje uprizorit će članovi KUD-a Lepoglavski pušlek u dva termina – u nedjelju, 23. prosinca i subotu, 24. prosinca u 18 sati.

Program obilježavanja Dana grada završit će na Štefanje tradicionalnim Božićnim koncertom. Radost Božića glazbom će dočarati brojni lepoglavski glazbenici i njihovi gosti.

Koncert će se održati u sportskoj dvorani OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi s početkom u 18 sati.

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje