Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava konkurira za titulu „Grad za mlade“

Jailhouse festival 1

Objavljeno:

- dana

Potpisavši Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini, Grad Lepoglava ispunio je jedan od osnovnih uvjeta kojim započinje kandidacijski postupak za dobivanje titule „Grad za mlade“.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te služi kao poveznica između politike i prakse rada s mladima, a koji je donesen u sklopu projekta Europe Goes Local, kojeg uz Hrvatsku provode i 22 druge države članice Europske unije.

– Povelja čini zajedničku europsku platformu za nužan dijalog o radu s mladima. Ona je metodološki alat dostupan svima, a funkcionira kao kontrolna lista pomoću koje dionici mogu raspravljati o mjerama koje su potrebne za daljnji razvoj rada s mladima tako da se obuhvate svi aspekti i stajališta te da se rad s mladima izvodi na najbolji i najučinkovitiji način – kazao je zamjenik gradonačelnika i koordinator procesa dobivanja statusa „Grad za mlade“ Hrvoje Kovač.

Kako ističe Kovač, certifikat „Grad za mlade“ rezultat je zajedničkog rada Udruge gradova u Republici Hrvatskoj koja je predvodila cijeli proces u kojem su sudjelovali i Središnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske koji su, ispitavši prakse na razini Europske unije izradili jedinstveni model za Hrvatsku koji na objektivan način, kroz konkretne mjere, aktivnosti i dokaze potvrđuje da li pojedini grad u Hrvatskoj zaista radi dobre stvari za svoje mlade.

Osim potpisane Povelje, osnovni preduvjet za pokretanje kandidacijskog postupka za dobivanje statusa „Grad za mlade“ je funkcioniranje lokalnog Savjeta mladih kao i ispunjavanje detaljnog upitnika koji objedinjava osam kategorija rada s mladima na lokalnoj razini. Zbog svoje višegodišnje predanosti radu s mladima, Grad Lepoglava među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji „lovi“ ovu laskavu titulu koja će biti još jedna potvrda iskrenog i partnerskog odnosa mladih i lokalne samouprave.

Život i društvo

I ovaj vikend varaždinska policija pojačano nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof provodit će se lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge.

Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice: novčane potpore za novorođenčad od sada putem sustava e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kako bi pomogla mladim obiteljima odnosno olakšala im prijavu za isplatu novčane potpore gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković sklopila je nedavno Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Riječ je o sporazumu koji će Varaždinskim Toplicama omogućiti jednostavniju i bržu isplatu novčane potpore za novorođenčad. Naime, roditelji s prebivalištem na području Varaždinskih Toplica, odsad će moći podnijeti zahtjev za isplatu novčane potpore putem sustava e-Novorođenče što će novopečenim roditeljima uvelike olakšati i ubrzati proces.

– Ovaj sporazum će pomoći novopečenim roditeljima da brže i lakše podnesu zahtjev za isplatu novčane potpore. Neće biti čekanja u redovima i predaje papirologije, nego će u nekoliko klikova moći podnijeti svoj zahtjev. Ovakva će procedura biti olakšavajuća i nama u Gradu jer ćemo odmah nakon podnošenja zahtjeva vidjeti taj zahtjev u sustavu i na njega odgovoriti. Drago mi je da se Grad Varaždinske Toplice okreće digitalnim rješenjima koja će našim sugrađanima olakšati ionako kompliciranu administraciju – rekla je Ratković te naglasila kako je ovo važan iskorak i u očuvanju i zaštiti okoliša, ali i zdravlja građana u ovim pandemijskim vremenima.

– Vjerujem da će budućim, novopečenim roditeljima, koji su prvih nekoliko mjeseci u potpunosti posvećeni brizi za svoje novorođenče ovako nešto puno značiti – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati