Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava: najavljena sanacija klizišta u Lepoglavskoj Vesi i Zlogonju

Objavljeno:

- dana

Na području Grada Lepoglave u proteklih je 10-ak godina na brojnim lokacijama došlo do klizanja tla.

Uz privatnu imovinu građana, tom je prigodom došlo do oštećenja gradske komunalne infrastrukture, poglavito lokalnih prometnica koje su postale opasne za kretanje, što je smanjilo mobilnost građana.

Unatrag tih 10-ak godina Grad Lepoglava ulaže znatna financijska sredstva za sanaciju nastalih klizišta. Ta će se ulaganja nastaviti i u ovoj godini.

Naime, u planu je sanacija klizišta u Mjesnom odboru Lepoglavska Ves na području zvanom Tranjak te u Mjesnom odbor Zlogonje na području Zolmana.

Za to se planira utrošiti 1.450.000 kuna, od čega bi se kroz potpore, u ovom slučaju Hrvatskih voda, osiguralo 950.000 kuna.

– Unatrag 10-ak godina utrošili smo više od 10 milijuna kuna na sanaciju klizišta. Većinom je riječ o našim izvornim proračunskim sredstvima. Krajem prošle godine završili smo, ovog puta uz financijsku potporu Hrvatskih voda, oko dva milijuna kuna vrijednu sanaciju klizišta u Ulici svetog Ivana i Ulici Gorica na području Mjesnog odbora Lepoglava. Ove godine planiramo sanirati još dva klizišta, jedno na području MO Lepoglavska Ves, a jedno na području MO Zlogonje. Nažalost, riječ je o velikim ulaganjima, ali ne u nove vrijednosti već se radi o sanacijama, odnosno vraćanju trenutnog stanja u stanje kakvo je bilo prije nastalih šteta. Bez obzira na to svjesni smo potreba građana i kontinuirano radimo na sanaciji klizišta na cijelom gradskom području – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom obilaska klizišta u MO Lepoglavska Ves.

– Cijeli brijeg klizi prema dolje, oštećena je cesta, a i kuća za odmor koja se nalazi na tom području. Srećom da nije došlo do odrona ceste u trenutku kad se netko nalazi na njoj – rekao je predsjednik MO Lepoglavska Ves Ivan Dubovečak, zahvalivši Gradu što će sanirati i ovo klizište.

Zahvalu za sanaciju klizišta u Gorici Gradu je uputila predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić, osvrnuvši se pritom i na potres koji je i u Lepoglavi prouzročio štete.

– Bojim se razmišljati što se moglo desiti za posljednjeg potresa da nije sanirano klizište u Gorici. Da je klizište ostalo aktivno, moglo je doći do novog klizanja tla, i to na kuće koje se nalaze u podnožju klizišta – rekla je Ribić.

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje