Povežite se s nama

U fokusu

Lepoglava: nakon tjedan dana “Ivkom“ prekinuo obustavu odvoza smeća

Objavljeno:

- dana

Nakon što je komunalna tvrtka Ivkom d.d. prošlog tjedna prestala obavljati uslugu zbrinjavanja komunalnog otpada na području Grada Lepoglave, što je izazvalo negodovanje građana, danas će se ipak nastaviti s njegovim odvoženjem.

Podsjećamo, problemi su nastali početkom rujna stupanjem na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i donošenjem novog Cjenika usluge zbrinjavanja otpada.

S obzirom na to da ga Lepoglava proteklih mjeseci nije prihvatila, u međuvremenu je postignut dogovor o režimu odvoza smeća, koje je prvo odvezeno iz domaćinstava u Višnjici prema postojećem rasporedu.

Koliku će cijenu zbrinjavanja miješanoga komunalnog otpada na kraju plaćati građani bit će poznato tek nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Lepoglave koja je zakazana za četvrtak, 20. rujna.

Gradski čelnici zamolili su građane za razumijevanje zbog nastale situacije te im poručili da će ih putem medija obavijestiti o eventualnim promjenama oko režima i rasporeda odvoza smeća, koje će se i u slučaju Ivkoma najvjerojatnije odvoziti svakih 14 dana.

O problematici se danas oglasila i tvrtka Ivkom d.d., čije priopćenje donosimo u cijelosti:

S obzirom na novonastale okolnosti oko zbrinjavanja otpada na području grada Lepoglave, a vezano uz neosnovane i neargumentirane optužbe koje su proteklih dana s više strana bile upućene na račun Ivkoma d.d. kao dioničkog društva za komunalne poslove koje obavlja uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Lepoglave, javnosti upućujemo sljedeće priopćenje:

Grad Lepoglava (dalje u tekstu: Grad) je na 6. sjednici Gradskog vijeća održanoj 31. siječnja 2018. godine donio Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Lepoglave (dalje u tekstu: Odluka). Navedenom Odlukom definirani su sljedeći elementi

A – kriterij obračuna količine otpada

B – standardne veličine i svojstva spremnika

C – najmanja učestalost odvoza

D – obračunska razdoblja

E – opći uvjeti i sve ostalo.

Elementi iz Odluke o načinu pružanja javne usluge direktno utječu na izračun jedinične cijene obvezne minimalne javne usluge. Upravo je jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Lepoglava, dužan osigurati davatelju javne usluge poslovanje na kvalitetan, postojan i ekonomski učinkovit način, a što se postiže izdavanjem suglasnosti na cjenik.

Ivkom d.d. je dana 3. travnja 2018, godine  podnio Gradu Lepoglavi Zahtjev za izdavanje suglasnosti na cjenik javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Lepoglave.

Gradonačelnik je u skladu s Prethodnim mišljenjem Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga na području grada Lepoglave, dana 04. travnja 2018. godine dostavio dopis da ne daje traženu suglasnost na Odluku o cijenama javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Lepoglave.

Nakon toga je Ivkom Gradu dana 11. lipnja 2018. godine poslao izmijenjene Odluke o cijenama javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te predložio primjenu od 1. rujna 2018. godine.

U dopisu od 11. lipnja 2018. 9. Grad je bio upozoren da nam je informacija potrebna u najkraćem roku kako bismo započeli s obilježavanjem spremnika (čipovi i barcod), slanjem izjava korisnicima, formiranjem svih potrebnih i zakonom definiranih evidencija, testiranjem novog informatičkog sustava i dr. poslovima u cilju uspostave novog sustava gospodarenja otpadom, a što je organizacijski i vremenski zahtjevan posao. Na taj dopis se Grad nije očitovao.

Dana 27. lipnja 2018. godine uputili smo Gradu požurnicu koja nije rezultirala nikakvim očitovanjem, unatoč Zakonom propisanoj dužnosti jedinica lokalne samouprave da provedbu javne usluge osigura na kvalitetan, postojan i ekonomski učinkoviti način u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Nakon što na prethodne požurnice nije upućen nikakav odgovor, dana 19.07.2018. godine ponovno smo Gradu poslali zahtjev za hitno očitovanje te smo upozorili Grad i gradonačelnika na sljedeće: ,, Obavještavamo Naslov da ukoliko nam ne uputite očitovanje, odnosno ne izdate suglasnost najkasnije u roku od 7 dana od dana primitka ovog dopisa, da nakon 01. Kolovoza 2018. godine više nećemo biti u mogućnosti pružati javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Lepoglave prema novim kriterijima utvrđenim Odlukom o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja

miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Lepoglave, a po postojećim jediničnim cijenama iprema dosadašnjem načinu obračuna. “

Dana 26.07.2018. godine zaprimili smo odgovor Grada kojim se ponovno, bez valjanih argumenata, odugovlačilo davanje suglasnosti i dovelo davatelja javne usluge u nezavidan položaj.

Davatelj javne usluge nije u obvezi obavljati javnu uslugu temeljem odluke o dodjeli

ukoliko mu izvršno tijelo JLS—a (gradonačelnik) ne izda suglasnost na cjenik kojim se davatelju javne usluge omogućuje obavljanje te usluge na ekonomski održiv način.

Davatelj javne usluge određuje jediničnu cijenu obvezne minimalne javne usluge na

temelju elemenata o opsegu poslova, a koje mu je upravo JLS propisala Odlukom o načinu pružanja javnih usluga. Davatelj javne usluge ne smije poslovati na način da cijenom javne usluge ne pokriva sve troškove javne usluge jer je Uprava društva prema Zakonu o trgovačkim društvima kazneno i materijalno odgovorna za poslovanje društva.

Za kraj napominjemo da su Odluke o cijenama javne usluge prikupljanja miješanog

komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada prihvatile sve ostale jedinice lokalne

samouprave (Grad Ivanec, općine Klenovnik, Maruševec, Bednja, Donja Voća) na čijem području Ivkom vrši prikupljanje komunalnog otpada te je prema svima njima, kao i prema Gradu Lepoglavi, izvršen ravnopravan i cjelovit pristup, odnosno svima su ponuđene cijene koje osiguravaju pružanje sigurne, redovite i nadasve kvalitetne usluge, kao i ekonomski održivo poslovanje komunalnog društva.

Slijedom svega navedenog, lvkom d.d. sa sebe skida svaku odgovornost za situaciju koja je proteklih dana na području grada Lepoglave rezultirala nepreuzimanjem otpada od korisnika te odbacuje sve pokušaje da se odgovornost za posao koji je od strane Grada Lepoglave trebao, a dosad nije obavljen, svali na poslovodstvo i Upravu lvkoma d.d.

 

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati