Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava nastavlja prekograničnu suradnju sa slovenskom Općinom Cirkulane

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava i susjedna slovenska Općina Cirkulane održali su u Lepoglavi radni sastanak kojim je nastavljena odlična prekogranična suradnja dviju jedinica lokalne samouprave koje dugi niz godina aktivno surađuju na poboljšanju životnih uvjeta građana koje, unatoč tome što su razdvojeni državnom granicom, vežu zajednički interesi te komunalni i infrastrukturni problemi.

– Zadovoljan sam što nastavljamo s dobrom praksom održavanja ovakvih sastanaka na kojim u prijateljskom ozračju i s dobrom voljom razgovaramo o potrebama građana s obje strane granične crte te aktivno radimo na rješavanju postojećih problema na tom području – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je na sastanku održanom u Gradskoj vijećnici u Lepoglavi predvodio izaslanstvo Grada Lepoglave u kojem su bili i gradski vijećnik Josip Čelig te voditelji gradskih odsjeka zaduženih za komunalne poslove Tomislav Hojsak i Dalibor Husnjak.

S druge strane, Općinu Cirkulane predstavljalo je izaslanstvo na čijem je čelu bila načelnica
Antonija Žumbar, a u kojem su bili i voditeljica općinske uprave Nina Horvat, viši referent za investicije i komunalnu infrastrukturu Ivan Stopajnik te članovi općinskog vijeća Mitja Arbeiter i Ivan Glavica.

Na sastanku je naglasak stavljen na rješavanje problematike vezane uz cestovnu infrastrukturu odnosno uređenje cesta koje prelaze graničnu crtu i spajaju područja s obje strane granice, a koriste ih žitelji navedenog pograničnog područja. Budući da su obje jedinice lokalne samouprave i prije ulagale u uređenje cestovne infrastrukture na tom području riječ je o manjem broju cesta.
Dogovoreno je da će komunalne službe obje jedinice lokalne samouprave zajedno obići teren, “snimiti” stanje, definirati potrebe i utvrditi prioritete na temelju kojih će se donijeti zajednički planovi uređenja cestovne infrastrukture na navedenom području.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić podsjetio je na mogućnost da se dio potrebnih sredstava za uređenje cestovne infrastrukture, kao i druge moguće komunalne zahvate, osigura putem fondova Europske unije kroz zajedničke projekte.

Vijećnik Josip Čelig aktualizirao je pitanje prekograničnih propusnica te predložio da obje jedinice lokalne samouprave, svaka kod nadležnih tijela svoje države, poduzmu aktivnosti koje bi omogućile izdavanje prekograničnih propusnica za nesmetan prelazak državne granice na graničnom prijelazu Florijan svim žiteljima Grada Lepoglave i Općine Cirkulane. Oba izaslanstva najavila su pokretanje aktivnosti usmjerene rješavanju navedene problematike.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje na ostalim poljima, a sve u interesu građana koji žive s obje strane granične crte.

Život i društvo

Policija kaznila petoricu muškaraca pred dućanom u malom mjestu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije nekoliko dana smo gledali tisuće ljudi na sprovodu Milana Bandića, a zbog epidemiloških mjera propisano je da ih može biti samo 25.

Policajci Policijske uprave bjelovarsko-bilogroske provode strogoću kad se radi o epidemiloškim mjerema.

– U četvrtak, 4. ožujka, oko 16.30 sati, policijski su službenici u Siraču ispred trgovine zatekli 43-godišnjaka, 53-godišnjaka, 34-godišnjaka, 33-godišnjaka i 38-godišnjaka u nekorištenju zaštitnih maski i nepridržavanju potrebnog razmaka. Navedenim osobama izrečene su mjere upozorenja zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a za što je propisana novčana kazna od 500 kuna – javila je PU bjelovarsko-bilogorska.

U izvještaju ne piše, ali nagađamo da su se muškarci vjerojatno tamo našli i pili.

Napomenimo da je Sirač mjesto u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojem živi 1606 stanovnika, prema popisu iz 2001. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje okoliša i pila u centru Sudovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof kreće s uređenjem centra Sudovca na radost svih mještana.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 130.000 kuna koji podrazumijeva restauraciju postojećeg pila te uređenje okoliša.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor Novokoma Marinko Hođa, a obuhva izvođenje soboslikarskih radova na pilu, odnosno bojanje postojećeg sakralnog obilježja u dva sloja, kao i djelomičnu restauraciju.

– U planu je i čišćenje i impregnacija svih betonskih površina, planirano je i uređenje kanala, postava rubnjaka i tlakavaca, a na sve postojeće kanalizacijske oklope stavit će se novi poklopci. Također, uredit će se zelene površine te postaviti nove klupe i cvjetne žardinjere – pojasnio je Hođa.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako Grad podjednako uređuje sva naselja.

– Nakon što smo obnovili društveni dom, nastavljamo s daljnjim uređenjem Sudovca. To je najudaljenije mjesto od samog centra Novog Marofa, a kao što brinemo o uređenju samog centra grada, tako brinemo i o okolnim mjestima. Centar Sudovca mjesto je okupljanja brojnih mještana, a sada će imati uređen okoliš, pil, cvijeće, te klupe za druženje. Time dokazujemo da brinemo o svim područjima našeg grada i da želimo osigurati jednake uvjete života svih naših stanovnika, kako u centru grada, tako i na rubnim područjima – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!