Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava: ostatke od orezivanja drveća zbrinite na jednome mjestu

Objavljeno:

- dana

Obavještavaju se građani s područja Grada Lepoglave da biljne ostatke od orezivanja voćaka, vinove loze, živice i ostalog drveća (osim  lišća i panjeva) zbrinu na prostoru kod ulaza na Sportski centar u Lepoglavi (PRC) na katastarskoj čestici 2092 k.o. Lepoglava, svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Prije dovoza biljnih ostataka nužno je obavijestiti službu komunalnog redarstva Grada Lepoglave na kontakt brojeve: 099 2770 413;  098 379 796 ili  042 770 413, a radi kontrole dovezenih ostataka zbog osiguranja daljnjeg zbrinjavanja i obrade od strane ovlaštene osobe.

– S obzirom na to da je zabranjeno spaljivanje otpada, mole se građani da sav otpad od orezivanja (isključivo ostaci od orezivanja voćaka, vinove loze, živice i ostalog drveća) zbrinjavaju na navedenoj lokaciji, kao i da dovoze isključivo navedeni otpad kako bi se isti mogao zbrinuti od strane ovlaštene osobe – ističu iz Grada Lepoglave.

Sve dodatne informacije dostupne su u komunalnom redarstvu Grada Lepoglave na kontakt brojeve: 099 2770 413;  098 379 796 ili  042 770 413.

Život i društvo

Uručena priznanja: Ivančani Mario Bogadi i Ivan Čiček darovali krv čak 125 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec jučer je svečanom podjelom jubilarnih priznanja obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Svečanosti su prisustvovala 42 darivatelja koji su u 2021. godine ostvarili pravo na priznanje Hrvatskog Crvenog križa za 35,75,100 i 125 puta darovanu krv.

Brončani znak priznanja ostvarilo je ove godine 8 žena – dobrovoljnih darivateljica krvi za 35 puta darovanu krv, a svečano su ga primile sljedeće darivateljice: Jožica Hiržin, Jadranka Jakopec, Nadica Juren, Zlata Lončar).

Brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv ostvarilo je ove godine 16 muškaraca-dobrovoljnih darivatelja krvi – svečanosti uručivanja priznanja prisustvovali su: Valent Barlek, Stjepan Cerjan, Vjekoslav Hrgarek, Mario Kovaček, Mladen Krog, Zvonko Lončarek, Dražen Novoselec, Dejan Sambolek, Josip Strupar i Drago Štrlek.

Franjo Banek, Miljenko Brežni i Mladen Habek darivatelji su koji su primili srebrni znak priznanja za 75 puta darovanu krv. Srebrni znak priznanja ostvarili su i Zvonko Bunić i Josip Punčec; dakle ukupno: 5 darivatelja krvi.

Zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv ove godine ostvario je darivatelj Vlado Kušter iz Ivanca, aktiv darivanja; Kaznionica u Lepoglavi. Vlado Kušter primio je i prigodan poklon GDCK-a Ivanec.

Za 125 darivanja zahvalnicu DDK-a za izvanredan uspjeh s plaketom i prigodan poklon GDCK Ivanec ostvarili su: Mario Bogadi iz Ivanca (aktiv Transfuzija) i Ivan Čiček iz Ivanca (aktiv Ivanec). Svečano je plaketa uručena Ivanu Čičeku iz Ivanca ( Mario Bogadi nije mogao biti prisutan).

Prilika je bila zahvaliti se i obiteljima u kojima najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno kroz pet godina dobrovoljno daruju krv te im se dodjeljuje obiteljska zahvalnica.

Ove godine obiteljsku zahvalnicu ostvarilo je 6 obitelji u kojima 14 članova redovno i kontinuirano daruje krv. Svečano su obiteljske zahvalnice uručene obiteljima: Canjuga iz Klenovnika, Golub iz Klenovnika, Oreški iz Klenovnika i Sambolek iz Ivanca.

Dobrovoljnim darivateljima krvi koji prema ocjeni liječnika odgovornog za odabir darivatelja zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti ne mogu više darivati krv daje se završna zahvalnica za DDK s upisanim brojem davanja i plaketom. Završnu zahvalnicu i prigodan poklon GDCK Ivanec primili su: Ivka Novak za ostvarenu 61 put darovanu krv i Stjepan Kukec za ostvarenih 137 darivanja krvi.

Priznanja i zahvalnicu ove godine ostvarilo je ukupno 283 darivatelja GDCK-a Ivanec koji su krv darivali na organiziranim akcijama ili u Transfuzijskoj službi Varaždin. Od 1.-40. darivanja ove godine zahvalnicu je na kućnu adresu primio 241 darivatelje krvi. Jubilarcima su iste uručene svečano u hotelu Orion, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Na ovogodišnjoj svečanosti GDCK Ivanec zahvalio je i čestitao darivateljima koji su u 2020. ostvarili pravo na zahvalnicu i zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv i to: Davor Barlafa iz Ivanca i Franjo Bračko iz Lepoglave.

Svečanosti su prisustvovali i voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Ivanec, zaposlenici i predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir.

Voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi osobe se koje zaslužuju posebnu zahvalu jer bez pomoći u okupljanju, organiziranju, animiranju darivatelja na terenu, rezultati koje ostvaruje GDCK Ivanec sa preko 2000 aktivnih darivatelja krvi tijekom godina ne bi bio moguć, što nas redovno svrstava među prvih 20 društava Crvenog križa od 108 društava u RH po broju ostvarenih doza krvi na 100 stanovnika.

Uz svečanu večeru, poseban poklon bila je predstava pod nazivom „Korona virus“ glumačke družine Komedijaši iz Stažnjevca.

– Osobe koje daruju krv, daruju je bez obzira kroz koja društvena uređenja prolazili, kako država u kojoj žive nosi ime, bez, ne traže krivce za ne darivanje, već uvijek pronađu razlog zašto darivati bez obzira na sve. Tim i takvim ljudima prioritet je dobrota, humanost, pomoć drugoj osobi, drugom čovjeku! Neki puta to je možda njihov bližnji, no najčešće su to ljudi koje ne znamo ni imenom ni prezimenom, ne znamo koje su boje kože, rase, spola… No, znamo da smo pomogli čovjeku. Imamo privilegiju koje rijetko koje države u svijetu imaju, a to je besplatno, dobrovoljno darivanje krvi – poručio je predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir, zahvalivši u ime GDCK-a Ivanec i u ime svih čija imena i prezimena ne znamo, ali znamo da smo pomogli svojom dozom krvi, te čestitavši Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Vlado Kušter
Ivan Čiček

Nastavite čitati

Život i društvo

Dječje božićnice: podnesite Gradu Varaždinu zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin poziva roditelje, posvojitelje, skrbnike ili staratelje djece rođene od 1.siječnja 2004. godine, koja imaju prebivalište na području Grada Varaždina, da podnesu zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar korisnika „dječje božićnice“.

Ako se dijete nalazi u bazi podataka i podaci u bazi Grada su točni, nije potrebno ispunjavati Zahtjev niti poduzimati nikakve daljnje radnje.

– Ako podataka o djetetu nema u bazi podataka ili podaci u bazi nisu točni, molimo roditelje/posvojitelje/skrbnike/staratelje da podnesu Zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar korisnika „dječje božićnice“. Uz Zahtjev je potrebno obavezno dostaviti i Izjavu o davanju suglasnosti Gradu Varaždinu za obradu osobnih podataka. Zahtjev i Izjavu je potrebno ispisati, ispuniti i potpisati te sa svim potrebnim dokumentima (popis dokumenata je u Zahtjevu) dostaviti na jedan od načina – poručuju iz Grada Varaždina.

 Načini dostave su sljedeći: skenirano na e-mail: [email protected], u pisarnicu Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1 (ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 7 do 15 sati, utorkom od 7 do 17 sati i petkom od 7 do 13 sati) ili poštom na adresu: Grad Varaždin, Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Petra Preradovića 10, 42 000 Varaždin.

Oni roditelji/posvojitelji/skrbnici/staratelji koji nisu u mogućnosti ispisati Zahtjev, mogu ga podići u gradskoj vijećnici grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1 (pisarnica).

Zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar korisnika „dječje božićnice“ predaje se do 19. studenog do 13 sati. Nakon navedenog roka podnašanje zahtjeva više neće biti moguće.

Korisnici dječjih božićnica koji prošle godine iste nisu podignuli, izbrisani su iz registra korisnika te moraju ponovno predati zahtjev. Više informacija na službenim stranicama GRADA VARAŽDINA.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje