Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava ponovno europska prijestolnica čipke, otvoren 20. festival

Objavljeno:

- dana

Četiri festivalska dana

Na sinoćnjoj svečanosti u Lepoglavi otvoren je jubilarni – 20. međunarodni festival čipke. Lepoglava će tako sve do nedjelje, 25. rujna, biti prijestolnica europskog čipkarstva, a tijekom četiri festivalska dana posjetitelji ovog uglednog festivala imat će prigodu vidjeti tridesetak izložbi čipki iz devet zemalja Europe.

Ovogodišnji međunarodni festival čipke otvorio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar, izaslanik visoke pokroviteljice Festivala – predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

– Lepoglava je mali grad velikog srca koji kuca za čipku i čipkarstvo, taj izuzetno vrijedan dio naše bogate tradicijske i kulturne baštine, zahvaljujući kojoj je naša Lepoglava finim nitima čipke povezana s cijelim svijetom. Tijekom dva festivalska desetljeća čipka nas je povezala s tridesetak gradova svijeta, a naš je festival od malog, lokalnog festivala prerastao u važno mjesto susreta raznih čipkarskih tradicija iz cijele Europe. Stoga možemo s pravom reći kako je Lepoglava u ove festivalske dane – europska čipkarska prijestolnica – istaknuo je na svečanom otvorenju 20. međunarodnog festivala čipke gradonačelnik Lepoglave dipl. ing. Marijan Škvarić. Lepoglavski gradonačelnik tom je prigodom podsjetio na dugu i vrijednu kulturnu tradiciju lepoglavskog kraja, koja će biti dostojno predstavljena u novom Centru za posjetitelje.

– Posebno želim zahvaliti Kraljevini Belgiji, ovogodišnjoj zemlji – partneru našeg festivala, zemlji s kojom nas povezuje duga i bogata čipkarska tradicija – naglasio je gradonačelnik Lepoglave te na podršci zahvalio i visokoj pokroviteljici festivala – predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, te pokroviteljima – Ministarstvu kulture, Ministarstvu turizma, Ministarstvu poljoprivrede, Varaždinskoj županiji te Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO.  

Na uzornoj organizaciji Festivala na svečanom je otvorenju organizatorima čestitao mr. sc. Pavao Parat, direktor Regionalnog centra sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke, koja je generalni pokrovitelj 20. međunarodnog festivala čipke.
 Čestitku organizatorima uputio je na hrvatskom jeziku i veleposlanik Kraljevine Belgije, Njegova Ekselencija Philippe Benoit.

– Iznimno smo počašćeni što u ovom prekrasnom gradu zajedno možemo slaviti čipku te predstaviti našu tradicionalnu čipku, ali i moderne čipkarske tehnike. Zadovoljstvo nam je da na ovom uglednom festivalu možemo predstaviti našu zemlju, njenu kulturu i gastronomiju. Kraljevina Belgija s Republikom Hrvatskom ostvaruje odlične bilateralne odnose, no naša povezanost seže daleko u povijest, upravo zahvaljujući čipki na batiće. Ona je važan dio kulturne tradicije naše zemlje, a ovaj je festival nova prigoda da produbimo naše odnose te da zajedno radimo na očuvanju i promociji čipke i čipkarstva, tog vrijednog dijela zajedničke europske baštine – poručio je veleposlanik Benoit te izrazio nadu kako će odlična kulturna suradnja pomoći i u daljnjem razvoju gospodarske suradnje između Kraljevine Belgije i Republike Hrvatske.

Značaj lepoglavske čipke te bogate kulturne i obrazovno – znanstvene tradicije grada Lepoglave naglasio je i mr. sc. Adam Pintarić, izaslanik ministra  kulture Republike Hrvatske.

– Lepoglavska čipka i ostavština lepoglavskih pavlina zorno pokazuju pripadnost istom europskom kulturnom krugu. Zahvaljujući čipki i ovom međunarodnom festivalu Lepoglava mijenja svoj imidž i svoj identitet uspješno gradi kao grad kulture – rekao je izaslanik ministra kulture.

Značaj međunarodnog festivala u Lepoglavi na svečanosti je posebno istaknuo i Ivo Bašić, izaslanik ministra turizma.

– Međunarodni festival čipke u Lepoglavi iz godine u godinu ima nove sadržaje i nove prijatelje. Zato je u dvadeset festivalskih godina prerastao u festival s međunarodnim ugledom koji na najbolji način reprezentira bogatu kulturnu tradiciju Lepoglave, ali i cijele Varaždinske županije. Neraskidivim nitima čipke Lepoglava je danas povezana s cijelim svijetom, stoga s pravom možemo biti ponosni na ovaj festival i vrijednosti koje promiče – naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

U programu svečanog otvaranja 20. međunarodnog festivala čipke nastupile su sopranistica Sandra Bagarić i mezzosopranistica Blanka Tkalčić, uz klavirsku pratnju prof. Darka Domitrovića. 

Ugledni gosti festivala, među kojima su bili i veleposlanica Australije, Njena ekselencija Susan Cox, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici, biskup Varaždinske županije msgr. Josip Mrzljak, te predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave razgledali su izložbe ovogodišnjeg festivala te uživali u posebno atraktivnom programu – igri svjetla na pavlinskom samostanu u Lepoglavi.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

SračinecFestival gimnastike u Sračincu prepun izvrsnosti, elegancije i timskog duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 13. travnja, gimnastička mladost sjedinila se u Sračincu na trećem Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Preko 200 natjecatelja iz šest klubova popunilo je dvoranu Osnovne škole Sračinec, donoseći sa sobom graciozne pokrete, živopisne figure i nevjerojatnu energiju.

Natjecanje je održano u dvorani Osnovne škole Sračinec, koja je postala središte ove iznimne gimnastičke akcije. Gimnastički klubovi Vindija Varaždin, MZM Čakovec, Vinica, Sokol Sisak, Bjelovar te domaćin, Gimnastički klub Sračinec, izmjenjivali su se u nastupima, pokazujući svoje vještine i talent pred brojnom publikom. Ovaj događaj nije bio samo natjecanje, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i podizanje razine gimnastičkog sporta.

Svečano otvaranje natjecanja obavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, čime je naglasio podršku lokalne zajednice ovom iznimnom sportskom događaju. Uz njega, gimnastičare je pozdravio i načelnik Općine Vinica, Branimir Štimec.

– Ova predivna manifestacija ne bi bila moguća bez angažmana Damira Fotaka, nastavnika tjelesne kulture u ovoj školi i trenera Gimnastičkog kluba Sračinec. Njegov rad s djecom uvijek ćemo pomagati kroz materijalnu, ali i moralnu podršku. Posebno želim zahvaliti i  općinskoj vijećnici Đurđici Kovačić i njenim suradnicima, koji ulažu puno svog slobodnog vremena i energije, da bi na kraju imali ovako lijepu manifestaciju, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Podršku ovom natjecanju dala je i OŠ Sračinec koja je ustupila na korištenje školsku dvoranu.

Natjecatelji su se nadmetali u različitim kategorijama, pokazujući svoju izdržljivost, fleksibilnost i tehničku preciznost.

Gimnastički klub Sračinec posebno se istaknuo kao domaćin, pružajući gostoprimstvo svim sudionicima i stvarajući atmosferu koja je odisala prijateljstvom i sportskim duhom. Organizacijski tim kluba uložio je puno energije kako bi osigurao glatki tijek događaja, što je rezultiralo nezaboravnim iskustvom za sve prisutne.

Gimnastičari kluba domaćina mogu se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama: 3 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji te 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje u konkurenciji ekipa.

Na kraju dana, pobjednici su proslavljeni, ali svi su otišli s osjećajem pobjednika jer je  u Sračincu bilo više od natjecanja – bio je to festival sporta, prijateljstva i snage ljudskog tijela i duha.

Sračinec se još jednom dokazao kao nezaobilazna destinacija u svijetu gimnastike te se s nestrpljenjem očekuje iduće Otvoreno prvenstvo Sračinca, koje će ponovno okupiti najbolje gimnastičare iz regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje