Povežite se s nama

Kultura

Lepoglava: suradnja s njemačkim stručnjacima na području kulture

Objavljeno:

- dana

Da kultura nudi velike mogućnosti razvoja, posebice sredina koje poput Grada Lepoglave imaju bogatu kulturnu baštinu, složili su se svi sudionici sastanka na kojem je predstavnicima Grada Lepoglave, predvođenih gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, mogućnosti buduće suradnje predstavio Jochen Gnauert, direktor njemačke agencije Kulturgipfel.

Riječ je o agenciji koja više od 15 godina uspješno organizira vrhunska kulturna događanja, a koja je spremna pružiti potporu Gradu Lepoglavi u organizaciji kulturnih događanja odnosno pozicioniranja kulture kao važnog čimbenika ukupnog razvoja Grada.

Inicijativu za povezivanjem i suradnjom Grada Lepoglave i agencije Kulturgipfel inicirao je vijećnik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Vjeran Ježek u čijoj je pratnji Jochen Gnauert stigao u Lepoglavu te se na održanom sastanku sastao s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, direktoricom ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubicom Dubovečak i Dejanom Bjelivukom iz projektnog ureda tvrtke TKIC. Gnauer je tom prigodom predstavio neke od projekata koji bi mogli osnažiti kulturnu ponudu u Gradu Lepoglavi. Sastanku je nazočio i Kruno Ježek, suradnik Vjerana Ježeka.

Gradonačelnik Škvarić upoznao je gosta iz Njemačke s bogatom kulturnom baštinom lepoglavskog kraja kao i s brojnim aktivnostima i projektima koji se provode s ciljem njene promocije i uključivanja njenih potencijala u razvoj Grada Lepoglave. Pri tom je poseban naglasak stavljen na Međunarodni festival čipke koji se u proteklih 25 godina trajanja, istaknuo je gradonačelnik, profilirao u jednu od najznačajnijih međunarodnih priredaba posvećenih čipkarstvu. 

Jochen Gnauert je, za početak, ponudio suradnju na organizaciji budućih međunarodnih festivala čipke u Lepoglavi, a što je ocijenjeno kao dobra prigoda da se, s ciljem njihove nadogradnje, domaće iskustvo i znanje povežu i nadograde s iskustvom i znanjem njemačkih stručnjaka.

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje