Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava uključuje Ukrajince u život zajednice, ali i šalje pomoć onima koji su u ratom pogođenoj zemlji

Objavljeno:

- dana

Nakon brojnih provedenih aktivnosti kojima su osobama raseljenima iz Ukrajine smještenima u Lepoglavi osigurani svi potrebni uvjeti za normalan život, krenulo se s njihovim što aktivnijim uključivanjem u život zajednice u kojoj borave.

S tom je nakanom, na inicijativu Grada Lepoglave i Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, organiziran susret na kojem su im predstavljene mogućnosti uključivanja u sportske klubove i udruge koje djeluju na području Grada Lepoglave.

Predstavnici Nogometnog kluba Lepoglave, Ženskog nogometnog kluba Lepoglave, Sportskopenjačkog kluba Direkt, Karate kluba Lepoglave, Ženskog odbojkaškog kluba Lepoglave, Košarkaškog kluba Lepoglave i Odreda izviđača Lepoglave predstavili su im aktivnosti u koje se mogu uključiti, s posebnim naglaskom na mlađe uzraste budući da je većinom riječ o djeci koja su s majkama iz ratom pogođene Ukrajine stigla u Lepoglavu. Poziv da se uključe u aktivnosti koje im se nude upućen je i majkama. Za sve njih klubovi će osigurati potrebnu sportsku opremu, a članarina će im biti besplatna.

– Želimo da naši novi sugrađani budu što sretniji i zadovoljniji u našem gradu, da im vrijeme koje provode daleko od svoje domovine lakše prolazi. Znamo što znači zbog rata biti odvojen od svojih obitelji i prijatelja i koliko je u tim trenucima važna potpora zajednice u kojoj se nalaze. Zato želimo da aktivno sudjeluju u životu naše zajednice koja ih je od samog početka prihvatila i pruža im pomoć i podršku – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Jasminka Ruhek također je istaknula važnost integriranja osoba raseljenih iz Ukrajine u zajednicu u kojoj borave izrazivši pri tom zadovoljstvo mogućnostima koje se za to pružaju u Gradu Lepoglavi kao i interesom koji su za to pokazale obje strane.

Pomoć

Također, Grad Lepoglava se donacijom hrane u vrijednosti 10.000 kuna priključio humanitarnoj akciji za pomoć Ukrajini koju je, na zamolbu izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u RH Vasylja Kyrylyča, pokrenula Varaždinska županija. Prikupljena pomoć, koja se po upućenoj zamolbi prikuplja na području cijele Varaždinske županije, bit će dostavljena u Černivecku oblast u Ukrajini s kojom je Varaždinska županija pobratimljena od 2013. godine.

– Odazvali smo se pozivu i uključili u ovu humanitarnu akciju želeći i ovim putem pomoći narodu Ukrajine koji brani svoju domovinu od ruske agresije. Ujedno na ovaj način šaljemo Ukrajini i njenim građanima poruku potpore i prijateljstva – poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Donacija Grada Lepoglave sastoji se od prehrambenih namirnica nabavljenih u skladu sa specificiranim potrebama koje će biti dostavljene na zbirno mjesto s kojeg će, s ostalom prikupljenom pomoći, biti 21. travnja transportirana u Ukrajinu, u Černivecku oblast.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje