Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava: uskrsni paketi za mališane i uključene u projekt “Zaželi”

Objavljeno:

- dana

Ususret nadolazećem blagdanu Uskrsa, Grad Lepoglava i gradska Turistička zajednica darivali su slatkim uskrsnim poklonima mališane u dječjim vrtićima na gradskom području.

Slatke uskrsne pisanice mališanima je prigodom obilaska Dječjeg vrtića Lepoglava i njegove podružnice u Višnjici podijelio gradonačelnik Marijan Škvarić. U tome su mu pomogli djelatnici vrtića maskirani u uskrsnog zeca i pijetla razveselivši djecu koja su ih pozdravila prigodnim pjesmama.

– Nastojimo djecu razveseliti svakom prigodom pa tako i prigodom blagdana Uskrsa koji nam je pred vratima. Lijepo je vidjeti vesele vrtićke mališane koji uživaju u igri i druženju u novim vrtićkim prostorima koje smo uredili i izgradili prošle godine – poručio je gradonačelnik Škvarić kojem se u posjeti vrtiću pridružila i direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubice Dubovečak.

Slatki darovi ujedno su zahvala vrtićkim mališanima i njihovim vrtićkim tetama, koje su također ovom prigodom darivane slatkim uskrsnim poklonima, za sudjelovanje na gotovo svim aktivnostima i manifestacijama koje organiziraju Grad Lepoglava i Turistička zajednica Grada Lepoglave.

Također, uključene u projekt “Zaželi bolji život u Klenovniku i Lepoglavi” ovih će dana zasigurno razveseliti paketi koje će dobiti povodom Uskrsa.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško povodom uskrsnih su blagdana na projektu zaposlenim gerontodomaćicama, riječ je o šest žena iz skupine teško zapošljivih osoba koje su zahvaljujući ovom projektu dobile posao i priliku da se uključe u tržište rada, uručili prigodne uskrsne pakete. Pri tom su im zahvalili što s iznimnom angažiranošću obavljaju svoju posao i doprinose uspješnoj provedbi projekta zahvaljujući kojem je 50-ak osoba u nepovoljnom položaju, s područja ovih dviju jedinica lokalne samouprave, dobilo potrebnu pomoć u kući. Kao i zaposlenim gerontodomaćicama, i njima će ovih dana biti uručeni prigodni uskrsni paketi koje su osigurali Grad Lepoglava i Općina Klenovnik. Naime, Grad Lepoglava, kao nositelj te Općina Klenovnik, kao projektni partner, daju maksimalnu potporu projektu osiguravajući uvjete za provedbu dodatnih aktivnosti poput ove. Zahvaljujući toj potpori zaposlenim će gerontodomaćica biti isplaćene i uskrsnice.

– Pozitivne reakcije, kako s vaše strane tako i osoba kojima se u okviru projekta pruža pomoć u kući, potvrđuju uspješnost i opravdanost ovog projekta. Izuzetno nam je važno da smo provodeći ovaj projekt osigurali neophodnu skrb za naše najugroženije građane, ali i posao za vas koje ste se dokazale kao vrijedne i marljive radnice – poručio je okupljenim gerontodomaćicama gradonačelnik Marijan Škvarić.

Za provedbu projekta “Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku” Grad Lepoglava je, kao nositelj projekta, na natječaju za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. ostvario potporu u iznosu od 524.300 kuna.

Život i društvo

Online oproštaj od srednje škole: program Maturantike u petak na VTV televiziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove će se godine program Maturantike odvijati u posljednjim danima nastave, u petak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati u studiju VTV televizije. Podsjetimo, Maturantika simbolizira jedan neponovljivo lijep period u životu mladih te njihov novi početak, korak u svijet odraslih.

Tako će se i ovaj put, vodeći se dobrim primjerom iz prošle godine, zbog pandemije COVID-a 19, program za maturante odvijati virtualno – online, radi njihove zaštite i sigurnosti.

Moderatori programa uživo biti će novinar VTV televizije Kristijan Petrović i DJ David Mašić, dok će Radio Megaton prenosit cijeli program, koji će se moći pratiti uživo i putem društvenih mreža VTV-a (Facebook, Youtube kanal i web stranica).

Koncept programa sadržavat će reprodukciju top 10 glazbenih brojeva odabranih od strane razrednih odjela, prikazivanje videa maturanata i ravnatelja koje će snimiti Prva školska televizija Elektrostrojarske škole Varaždin te direktnog javljanja u program.

Biti će to mozaik glazbe i dobrih vibracija uz promoviranje pozitivnih stilova života te izgradnje kulture tolerancije, zajedništva i nenasilja.

– Ovaj program primarne prevencije ima za cilj promicanje kulture tolerancije, nenasilja i dijaloga kao i promicanja pozitivnih stilova života mladih, koji isključuju svaki oblik vandalizma, huliganizma, preveniraju govor mržnje – ističu iz PU varaždinske, dodajući da je cilj Maturantike sigurna proslava mladosti i ulazak u svijet odraslih kao odgovornih samosvjesnih i nenasilnih osoba.

Iz PU varaždinske ujedno ističu slijedeće:

Iako većina mladih ima prirodno razvijenu sposobnost da se veseli bez alkohola i drugih stimulativnih sredstava, zajednička je dužnost odraslih upozoriti ih da konzumiranje alkohola, osim mogućnosti razvoja ovisnosti, može imati za posljedicu: problematično ponašanje i mogućnosti nastanka problema sa zakonom, trajne posljedice na zdravlje, stradavanje u prometnim nesrećama. 

  • Alkohol je uzročnik 41% svih smrtnih slučajeva u prometnim nezgodama!

Nekoliko korisnih savjeta za roditelje/skrbnike i sve one kojima je stalo da se mladi sigurno provedu:

•          ako su mladi konzumirali alkohol savjetujte im neka ne ostaju sami i/ili se ne vraćaju kući sami. Konzumacija alkoholnih pića povećava rizik od nesreća, ozljeda i trauma koje mogu biti opasne za zdravlje i život;

•          neka za povratak kući osiguraju pratnju osobe koja nije pijana. Ako imaju prijevoz, važno je da za vozača odaberu prijatelja koji nije pio, roditelja ili neku drugu poznatu osobu koja nije pila;

•          prilikom izlaska neka svakako ponesu mobitel i provjere imaju li dovoljno novca na računu kako bi mogli nazvati roditelje u bilo koje doba dana ili noći, osobito ako su u nevolji.

Voditi računa o tome da je resorpcija alkohola puno brža ako:

•          se piju koncentrirana pića;

•          se pije na prazan želudac (maksimalna koncentracija u krvi postigne se za 10 do 20 minuta);

•          se piju topla pića;

•          se pije brzo (eksa);

•          uz ugljični dioksid i bikarbonate (pjenušci).

Nastavite čitati

Život i društvo

Budući medicinari najprije vježbali u laboratoriju i kabinetima, a potom su uslijedila predavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uživo u Medicinskoj školi Varaždin i online putem platforme Zoom, od 10. do 14. svibnja, održan je 1. Sajam „Dani strukovnih zanimanja u Regionalnom centru kompetentnostiˮ, u okviru projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Cilj ovoga Sajma bio je povezivanje učenika, roditelja, nastavnika i vanjskih stručnjaka iz različitih struka u području zdravstva. Medicinska škola Varaždin zajedno s partnerskim institucijama prezentirala je zanimanja koja nudi u okviru svojeg odgojno-obrazovnog programa s naglaskom na očekivani razvoj stručnih kompetencija unutar Projekta. Vanjski predavači informirali su prisutne sudionike o novim spoznajama u okviru različitih struka u kontekstu širenja epidemije bolesti COVID-19.

Svaki dan bio je posvećen jednom zanimanju, a aktivnosti su započele učeničkim predstavljanjem i demonstracijom odabranih vježbi u laboratoriju ili u kabinetima, a potom je uslijedilo predavanje stručnjaka.

Magistra farmacije Ana Soldo govorila je o ulozi ljekarničkog tima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Emil Jurič objasnio je koje su novosti u razvoju dentalne tehnologije, Željka Gajski, glavna sestra službe za interne bolesti, prikazala je simptome bolesti COVID-19, razvoj bolesti i tijek liječenja, dok je fizioterapeut Tomislav Vrbnjak govorio o uzrocima križobolje i načinima prevencije te bolesti današnjice.

Posljednji dan Matija Vrbanec predstavio je djelokrug rada zdravstveno-laboratorijskih tehničara, s naglaskom na dijagnostiku koronavirusne bolesti.

Predavači su objasnili na koji se način svako zanimanje u sektoru zdravstva moralo prilagoditi novim uvjetima rada izazvanim zahtjevima pandemije te su istaknuli želju za nastavkom suradnje u RCK-u u okviru kojeg će se nakon rekonstrukcije i dogradnje škole kabineti i laboratoriji opremiti najsuvremenijom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe, a provodit će se i stalna stručna edukacija nastavnika, navela je voditeljica aktivnosti Sunčica Podoreški.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!