Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglavi 248.750 bespovratnih kuna za Centar pavlina

Ekomuzej/Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je s Ministarstvom kulture ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem programa investicijskih potpora za 2019. godinu.

Po tom će ugovoru Gradu Lepoglavi biti doznačena bespovratna sredstva u iznosu od 248.750 kuna za projekt “Ekomuzej/Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava”.

– Centar za posjetitelje je značajan projekt u području kulture i turizma cijele regije, a realizacijom projekta dobivamo jedinstveni sadržaj koji je u skladu sa nacionalnim strategijama razvoja kulture i turizma, te strategijom razvoja Grada Lepoglave. Projektom će se omogućiti očuvanje bogate kulturne i prirodne baštine, ali i stvoriti preduvjeti za razvoj kulturnog turizma na području Lepoglave – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ministarstvo kulture odobrilo nam je zadnju „soft“ fazu projekta Centra za posjetitelje u kojoj ćemo izraditi muzeološku koncepciju i idejni projekt likovnog postava i opremanja interijera te izvedbeni projekta likovnog postava i opremanja interijera te Centra za posjetitelje ‘Centar pavlina’ u Lepoglavi. Do sada je već riješena projektna dokumentacija samog objekta do građevinske dozvole. Ovime će projekt biti spreman za izgradnju i opremanje koja će se financirati iz EU fondova – rekao je Dejan Bjelivuk, voditelj projekta Centra za posjetitelje.

Važno je napomenuti da ovim projektom Grad Lepoglava stvara preduvjete i potpornu infrastrukturu za očuvanje, zaštitu i istraživanje nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na baštinu Lepoglave koja je uvrštena na UNESCO-vu listu kao i za jačanje i razvoj kulturno-turističke ponude.

Projektom će na novi i inovativan način predstaviti i ponuditi bogata prirodna i kulturna baština Lepoglave, ali će se obuhvatiti hrvatska i europska baština, a tu bi posebno istaknuli pavlinsku umjetnost i znanost – prva gimnazija i sveučilište u Hrvatskoj, lepoglavsku čipku koja se nalazi na UNESCO-voj listi, Belostenčev Gazophilacium, Rangerove freske, pavlinski samostan i crkvu BDM, povijest kaznionice, vulkan Gaveznicu te poludragi kamen lepoglavski ahat.

Ekomuzej/Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski maturanti naučili više o policijskom pozivu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem informiranja maturanata s područja Varaždinske županije o raspisanom natječaju za zanimanje policajac te kako bi im približili policijski poziv, policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za stručno usavršavanje Policijske uprave varaždinske, održali su informativna predavanja u završnim razredima srednjih škola.

Učenici su tom prilikom mogli saznali kako postati policajac i koje uvjete trebaju ispunjavati te kako se prijaviti na natječaj.

Isto tako, predstavljen im je policijski posao, vrste i način obavljanja policijskih poslova, koja su prava i obaveze, kao i prednosti i mane policijskog posla, mogućnosti napredovanja tijekom godina u službi te uspjesi policijskih službenika Policijske uprave varaždinske.

Maturanti su dobili sve potrebne informacije o upisu na Policijsku akademiju te su kroz druženje s policijskim službenicima, iskazali veliki interes za prijavu na natječaj za zanimanje policajac.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini.

Ove se školske godine planira upis 550 polaznika koji će sa školovanjem započeti  20. rujna 2021. godine, a nakon završenog Programa, polaznici/polaznice će se primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji imaju završenu trogodišnju i četverogodišnju srednju školu, koji na dan 20. rujna 2021. godine nemaju navršenih 28 godina života, koji imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, koji su dostojni za obavljanje policijske službe te nisu članovi političke stranke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!