Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglavi, Bednji i Maruševcu 4 milijuna kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta nakon prirodnih nepogoda

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači danas su, 28. listopada, potpisani sporazumi o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama u općinama Bednja i Maruševec te na području Grada Lepoglave ukupno vrijedni 4.010.000 kuna.

Sporazume su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Bednja Damir Poljak i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Župan Stričak podsjetio je da je područje Varaždinke županije u svibnju i lipnju bilo pogođeno tučom, pri čemu je nastala šteta u visini od 74 milijuna kuna na poljoprivrednim usjevima, nasadima, gospodarskim objektima, komunalnoj infrastrukturi te stambenim objektima.

– Varaždinska županija u suradnji sa svim svojim gradovima i općinama te Vladom RH promptno je reagirala. Nikad dosad se elementarna nepogoda nije odrađivala na ovaj način, toliko brzo i toliko sveobuhvatno. Vlada je donijela odluku o ublažavanju posljedica tuče, za štete na poljoprivredi, ali i na komunalnoj te drugoj infrastrukturi. Pritom je Varaždinskoj županiji za sanaciju nerazvrstanih cesta odobreno nešto više od 4 milijuna kuna. Sada smo potpisali sporazume s općinama Bednja i Maruševec te Gradom Lepoglava, koji su jedini prijavili štetu na nerazvrstanim cestama. Radi se o poljskim i šumskim putevima koje u najvećoj mjeri koriste upravo poljoprivrednici – izjavio je Stričak.

Najviše sredstava dobila je Općina Bednja, koja spada u kategoriju posebne državne skrbi kao brdsko-planinska općina.

– U ime mještana i svoje osobno ime zahvaljujem Vladi RH i Varaždinskoj županiji na više od 2,5 milijuna kuna koje je dobila naša općina. Imamo 192 kilometra nerazvrstanih cesta i ovakva pomoć nakon elementarnih nepogoda izuzetno je važna za poboljšanje kvalitete života naših mještana. Ovakvim ulaganjima zadržat ćemo život na našim bregima – istaknuo je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Gradu Lepoglavi dodijeljeno je 1.309.265 kuna.
– Svake godine, nažalost, imamo velike troškove za sanaciju štete nastale na komunalnoj infrastrukturi. Ovih 1,3 milijuna kuna, koliko smo sada dobili, bit će od velike pomoći. Zato koristim priliku da zahvalim Vladi, a posebno županu što su doprinijeli da dobijemo ova sredstva – naglasio je Škvarić.

Općini Maruševec pripala je financijska pomoć u iznosu od 132.330 kuna.

– Iako su sredstva mala uspoređujući sredstva Grada Lepoglava i Općine Bednje, vesele me kao da su milijunska iz nekoliko razloga. Ovo je bilo prvi put da smo uopće dobili priliku zatražiti sredstva za štete na nerazvrstanim cestama i na tome zahvaljujem Županiji i državi. Drugi razlog je što ćemo moći sanirati naše nerazvrstane ceste koje su oštećene za vrijeme elementarnih nepogoda zbog velikih količina oborina, a koje koriste naši vrijedni poljoprivrednici i OPG-ovi. Uz to, sredstva koja smo planirali za tu namjenu, sada ćemo moći prenamijeniti i uputiti za investicije na drugim lokacijama – rekao je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Život i društvo

Pao odaziv na mamografske preglede u Varaždinskoj županiji – 100 žena iz naše županije ima karcinom, a da to ne zna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec 30. siječnja.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

Rak dojke

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 % pao na 55 do 60 %. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Dr. Sandra Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. – Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 % na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 % karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.
– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Doc. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje špilje Vindija, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

– Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

– Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje