Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglavi odobren projekt energetske obnove zgrade gradske uprave

projekt energetske obnove zgrade gradske uprave Lepoglava

Objavljeno:

- dana

Na samom početku nove 2019. godine, na adresu Grada Lepoglave stigla je još jedna dobra vijest. Ministarstvo graditeljstva odobrilo je Gradu Lepoglavi projekt energetske obnove zgrade gradske uprave.

Riječ je o projektu vrijednom 1.215.974,71 kuna koji je Grad Lepoglava prijavio na natječaj “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg za Ministarstvo graditeljstva provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prihvaćanjem projektnog prijedloga, Gradu Lepoglavi odobreno je financiranje nešto više od polovice projekta odnosno više od 50 % ukupno opravdanih troškova. Radi se o iznosu od 606.416,70 kuna kojima će Ministarstvo graditeljstva sufinancirati realizaciju projekta kojim se trenutna energetska razina zgrade gradske uprave u Lepoglavi planira podići na višu razinu – iz D razreda u C razred.

– Raduje nas što nam već na početku godine stižu potvrde o prihvaćanju naših projektnih prijedloga tako da možemo početi s planiranjem realizacije planiranih projekata. Ovo je godina u koju smo krenuli s najvećim gradskim proračunom dosad i u kojoj planiramo realizaciju niza kapitalnih i za građane te razvoj Grada važnih projekata. Dio sredstava osigurali smo proračunom, a dio, što je izuzetno važno i što je naša dugogodišnja orijentacija, osigurat ćemo kao i u ovom slučaju iz drugih izvora odnosno kroz natječaje resornih ministarstava i fondova Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić dodavši da je kroz ovaj natječaj, koji je isključivo namijenjen energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, osigurano sufinanciranje energetske obnove objekta te uvođenja i korištenja obnovljivih izvora energije što će rezultirati ostvarivanjem znatnih ušteda.

Naime, kako je istaknuo Damjan Županić, direktor Turističko kulturno informativnog centra, gradske tvrtke koja je za Grad Lepoglavu pripremila projekt, potrošnja energije u objektu će nakon energetske obnove biti smanjena za više od 50%. Pored toga, emisije štetnih plinova smanjit će se za 41.68%. Ti će se rezultati postići planiranim građevinskim zahvatima koji obuhvaćaju hidroizolaciju podruma zgrade, obnovu vanjske ovojnice i zamjenu dotrajalih krovova. Pored toga, postojeći sustav za grijanje vode zamijenit će se novim, energetski učinkovitim sustavom koji će za grijanje potrošne vode koristiti solarni sustav ugrađen na zgradu.

Uz navedene zahvate, izgradit će se i rampa za lakši pristup zgradi osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti.

Potrebno je dodati da je prijašnjih godina Grad Lepoglava ostvario potporu kojom je sufinancirana zamjena postojećeg toplinskog sustava na mazut novim sustavom koji za grijanje zgrade koristi plin.

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: Općini za projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju komunalne infrastrukture 27 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki jedna je od tri općine i tri grada Varaždinske županije kojima su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u četvrtak na Trakošćanu dodijelili ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Naime, Općina je na natječaj Fonda iz 2023. godine prijavila projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju kruga djelovanja komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 64 tisuće eura bez PDV-a, a po natječaju je dobiveno 40 posto ukupnog iznosa, odnosno nešto manje od 27 tisuća eura.

– Želimo digitalizirati naša groblja, kompletno ćemo raditi novi Geografski informacijski sustav (GIS) i ove smo godine po prvi put pokrenuli digitalne obrasce na razini općine s obzirom na to da nam to nalaže i obaveza od strane države – rekla je općinska načelnica Verica Vitković, dodavši da su za to potrebna značajna financijska sredstva.

Istaknula je pritom kako općina Trnovec Bartolovečki spada u šestu skupinu razvijenosti, zbog čega  na natječajima ne može ostvariti veći postotak sufinanciranja, ali svaka pomoć je dobrodošla, stoga su u Općini zadovoljni i ovim sredstvima.

– Planiramo se javiti i na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je najavljen do kraja ove godine, a tiče se ozelenjavanja površina – poručila je još Vitković.

Uz Općinu Trnovec Bartolovečki, u četvrtak su na Trakošćanu dodijeljeni ugovori i gradovima Varaždinu, Lepoglavi i Novom Marofu te općinama Donjoj Voći i Vinici. Riječ je o projektima vrijednim 536.626 eura, za koje je Fond odobrio 238 tisuća eura sufinanciranja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predani projekti za dogradnju Gimnazije i Srednje škole Prelog, uređuju se vanjski tereni i nove učionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurski župan Matija Posavec zajedno s direktorom poduzeća Međimurje investicije i nekretnine Ivanom Vinkovićem, obišao je tri srednje škole u Čakovcu, Gimnaziju Josipa Slavenskog, Ekonomsku i trgovačku školu te Graditeljsku školu.

Na radnom sastanku s ravnateljicom Gimnazije Sandrom Breka Ovčar bilo je govora ovogodišnjim upisima i pripremi za početak školske godine, te daljnjim investicijskim projektima. Međimurska županija je na javni natječaj za EU fondove aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije te stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu.

Projekt vrijedan preko 12 milijuna eura podrazumijeva dogradnju deset novih učionica te izgradnju školske sportske dvorane. S obzirom da je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija, te ishođena građevinska dozvola, čekaju se rezultati natječaja te ukoliko projekt dobije sva potrebna odobrenja, do kraja ove godine će se raspisati javni natječaj za izvođače radova.

Međimurska županija, nakon prošlogodišnjeg projekta obimne rekonstrukcije cjevovodnog sustava i toplovodne kotlovnice, uz dogradnju visokoučinkovitog kondenzacijskog kotla, te ugradnju izmjenjivača topline, realizira projekt ozelenjivanja javnih površina uređenjem vanjskih površina iza Gimnazije i Ekonomske škole.

Tijekom ljetnih mjeseci u školskoj zgradi će se obaviti manji građevinski zahvati, dok će se u Ekonomskoj i trgovačkoj školi urediti nova učionica koja je prijeko potrebna za bolje uvjete učenicima spomenute škole. “Naši učenici ostvaruju vrhunske rezultate, interes za pohađanjem Ekonomske i trgovačke škole sve je veći, te imamo potrebu za adaptacijom prostora koje maksimalno koristimo za izvođenje nastave” ističe ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić zahvalivši Međimurskoj županiji na praćenju želja i potreba učenika i nastavnika škole.

Ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec i župan Matija Posavec obišli su vanjske terene iza sportske dvorane Graditeljske škole čiji su radovi na rekonstrukciji atletske staze i uređenju nogometnog igrališta, postavljanju rubnjaka uz atletsku stazu, zamjene podloge na stazi te obnovi trave na nogometnom terenu pri kraju, nakon čega slijedi postavljanje opreme.

U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole, obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu vrijedan oko 3 milijuna eura, dok je na javni natječaj za sredstva EU fondova prijavljen projekt kompletne obnove, dogradnje i proširenja Srednje škole Prelog. U toj će se školi tijekom ljetnih mjeseci obnoviti vanjsko pročelje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje