Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počinje Festival čipke: 15 žena postaje počasnim majstoricama lepoglavske čipke

Objavljeno:

- dana

Počinje 21. rujna

Baština europskih čipkarskih škola tema je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji će se održati od 21. do 24. rujna u Lepoglavi. 

Rekao je to gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji je i na čelu odbora za organizaciju i provedbu Festivala, na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja ovog Festivala.

– Kao gradonačelnik sam ponosan da mogu predstaviti ovu manifestaciju. Ono što je posebnost ovog Festivala jest, ne samo da smo zahvaljujući lepoglavskoj čipki na UNESCO-voj listi, već i da Grad Lepoglava ima bogatu kulturno povijesnu tradiciju, a osnova svega su lepoglavske čipkarice koje su svojim radom gostoljubive prema čipki i njeguju je – rekao je gradonačelnik Škvarić koji se nada da će se cijela budućnost grada Lepoglave i dalje vezati upravo uz čipkarstvo. 

Gradonačelnik Škvarić objasnio je i kao se na Festivalu čipke na jednom mjestu može vidjeti cijelo čipkarstvo Hrvatske, ali i čipkarstvo devet zemalja Europske Unije koje sudjeluju na ovogodišnjoj manifestaciji. To su Njemačka kao zemlja partner koja će predstaviti svoju čipkarsku školu, te Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija, Poljska i Slovenija.

Naveo i jedan novitet, a to je odluka koju je donio sa čipkarima iz područja Lepoglave, čipkarskim društvom i zadrugom te Udrugom „Ekomuzej“ da ove godine 15 čipkarica prime naslov „Počasna majstorica lepoglavske čipke“. 

Osvrnuo se i na obrazovanje čipkarica, koje u Lepoglavi kreće još u vrtićkoj dobi, a nastavlja se kroz osnovnoškolsko obrazovanje i preko tečajeva koje vode stručne majstorice. 

– Plan nam je napraviti i Centar za čipkarstvo na području Lepoglave. Projekt ide iz fondova Europske Unije, a njime želimo čipkarstvo i kulturnu tradiciju i baštinu predstaviti prijateljima na jednom mjestu, kao što je ovaj Festival – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Bogat program

Na konferenciji za medije program su predstavile i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i učiteljica Mirjana Posavec. 

– Kako je ovogodišnja tema baština europskih čipkarskih škola, tako moramo imati nešto od stručnog dijela u programu. Gostima i posjetiteljima ćemo putem radionica i seminara pokazati na koji način čuvamo baštinu, a bit će zabave koju će upotpuniti zagorski sastavi – izjavila je direktorica Dubovečak. 

Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala čipke i podizanje festivalske zastave bit će u četvrtak, 21. rujna u 18 sati na terasi restorana „Ivančica“, a na prostoru ispred župne crkve organiziran je vatromet. 

U petak će se održati predavanje „Ručni rad kao motivacija za razvijanje kreativnosti“ i „Baština u obrazovnim programima na području Grada Lepoglave“. Tijekom cijelog dana organizirane su i radionice izrade lepoglavske čipke, pletenja logožara i košarica, izrade papirnatog cvijeća, vezenja i demonstracija izrade igračaka od prirodnih materijala, kao i izrada licitara. Klub mladih filatelista Trakošćan otvara svoju izložbu, a Ljubomir Kerekeš okupit će glumačku ekipu na terasi hotela „Ivančica“ na predstavi „Bogi Ivač znova“. 

Subota, 23. rujna, u znaku je zemlje partnera – Njemačke. Održat će se osmi sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će obilježiti modna revija, a u planu je i otkrivanje spomen ploče u povodu 80-te obljetnice otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi. U crkvi Blažene Djevice Marije koncert će održati Trio doro, a na terasi „Ivančice“ svojim će hitovima „Podvinčani“ zabavljati okupljene do dugo u noć. 

Mimohod kroz Lepoglavu praćenim limenom glazbom raznih kulturno umjetničkih društava i sveta misa namijenjena svim čipkaricama i sudionicima Festivala obilježit će nedjelju. Na zatvaranju Festivala godišnji koncert održat će Limena glazba Lepoglava.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje