Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počinje Festival čipke: 15 žena postaje počasnim majstoricama lepoglavske čipke

Objavljeno:

- dana

Počinje 21. rujna

Baština europskih čipkarskih škola tema je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji će se održati od 21. do 24. rujna u Lepoglavi. 

Rekao je to gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji je i na čelu odbora za organizaciju i provedbu Festivala, na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja ovog Festivala.

– Kao gradonačelnik sam ponosan da mogu predstaviti ovu manifestaciju. Ono što je posebnost ovog Festivala jest, ne samo da smo zahvaljujući lepoglavskoj čipki na UNESCO-voj listi, već i da Grad Lepoglava ima bogatu kulturno povijesnu tradiciju, a osnova svega su lepoglavske čipkarice koje su svojim radom gostoljubive prema čipki i njeguju je – rekao je gradonačelnik Škvarić koji se nada da će se cijela budućnost grada Lepoglave i dalje vezati upravo uz čipkarstvo. 

Gradonačelnik Škvarić objasnio je i kao se na Festivalu čipke na jednom mjestu može vidjeti cijelo čipkarstvo Hrvatske, ali i čipkarstvo devet zemalja Europske Unije koje sudjeluju na ovogodišnjoj manifestaciji. To su Njemačka kao zemlja partner koja će predstaviti svoju čipkarsku školu, te Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija, Poljska i Slovenija.

Naveo i jedan novitet, a to je odluka koju je donio sa čipkarima iz područja Lepoglave, čipkarskim društvom i zadrugom te Udrugom „Ekomuzej“ da ove godine 15 čipkarica prime naslov „Počasna majstorica lepoglavske čipke“. 

Osvrnuo se i na obrazovanje čipkarica, koje u Lepoglavi kreće još u vrtićkoj dobi, a nastavlja se kroz osnovnoškolsko obrazovanje i preko tečajeva koje vode stručne majstorice. 

– Plan nam je napraviti i Centar za čipkarstvo na području Lepoglave. Projekt ide iz fondova Europske Unije, a njime želimo čipkarstvo i kulturnu tradiciju i baštinu predstaviti prijateljima na jednom mjestu, kao što je ovaj Festival – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Bogat program

Na konferenciji za medije program su predstavile i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i učiteljica Mirjana Posavec. 

– Kako je ovogodišnja tema baština europskih čipkarskih škola, tako moramo imati nešto od stručnog dijela u programu. Gostima i posjetiteljima ćemo putem radionica i seminara pokazati na koji način čuvamo baštinu, a bit će zabave koju će upotpuniti zagorski sastavi – izjavila je direktorica Dubovečak. 

Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala čipke i podizanje festivalske zastave bit će u četvrtak, 21. rujna u 18 sati na terasi restorana „Ivančica“, a na prostoru ispred župne crkve organiziran je vatromet. 

U petak će se održati predavanje „Ručni rad kao motivacija za razvijanje kreativnosti“ i „Baština u obrazovnim programima na području Grada Lepoglave“. Tijekom cijelog dana organizirane su i radionice izrade lepoglavske čipke, pletenja logožara i košarica, izrade papirnatog cvijeća, vezenja i demonstracija izrade igračaka od prirodnih materijala, kao i izrada licitara. Klub mladih filatelista Trakošćan otvara svoju izložbu, a Ljubomir Kerekeš okupit će glumačku ekipu na terasi hotela „Ivančica“ na predstavi „Bogi Ivač znova“. 

Subota, 23. rujna, u znaku je zemlje partnera – Njemačke. Održat će se osmi sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će obilježiti modna revija, a u planu je i otkrivanje spomen ploče u povodu 80-te obljetnice otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi. U crkvi Blažene Djevice Marije koncert će održati Trio doro, a na terasi „Ivančice“ svojim će hitovima „Podvinčani“ zabavljati okupljene do dugo u noć. 

Mimohod kroz Lepoglavu praćenim limenom glazbom raznih kulturno umjetničkih društava i sveta misa namijenjena svim čipkaricama i sudionicima Festivala obilježit će nedjelju. Na zatvaranju Festivala godišnji koncert održat će Limena glazba Lepoglava.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!