Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počinje Festival čipke: 15 žena postaje počasnim majstoricama lepoglavske čipke

Objavljeno:

- dana

Počinje 21. rujna

Baština europskih čipkarskih škola tema je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji će se održati od 21. do 24. rujna u Lepoglavi. 

Rekao je to gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji je i na čelu odbora za organizaciju i provedbu Festivala, na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja ovog Festivala.

– Kao gradonačelnik sam ponosan da mogu predstaviti ovu manifestaciju. Ono što je posebnost ovog Festivala jest, ne samo da smo zahvaljujući lepoglavskoj čipki na UNESCO-voj listi, već i da Grad Lepoglava ima bogatu kulturno povijesnu tradiciju, a osnova svega su lepoglavske čipkarice koje su svojim radom gostoljubive prema čipki i njeguju je – rekao je gradonačelnik Škvarić koji se nada da će se cijela budućnost grada Lepoglave i dalje vezati upravo uz čipkarstvo. 

Gradonačelnik Škvarić objasnio je i kao se na Festivalu čipke na jednom mjestu može vidjeti cijelo čipkarstvo Hrvatske, ali i čipkarstvo devet zemalja Europske Unije koje sudjeluju na ovogodišnjoj manifestaciji. To su Njemačka kao zemlja partner koja će predstaviti svoju čipkarsku školu, te Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija, Poljska i Slovenija.

Naveo i jedan novitet, a to je odluka koju je donio sa čipkarima iz područja Lepoglave, čipkarskim društvom i zadrugom te Udrugom „Ekomuzej“ da ove godine 15 čipkarica prime naslov „Počasna majstorica lepoglavske čipke“. 

Osvrnuo se i na obrazovanje čipkarica, koje u Lepoglavi kreće još u vrtićkoj dobi, a nastavlja se kroz osnovnoškolsko obrazovanje i preko tečajeva koje vode stručne majstorice. 

– Plan nam je napraviti i Centar za čipkarstvo na području Lepoglave. Projekt ide iz fondova Europske Unije, a njime želimo čipkarstvo i kulturnu tradiciju i baštinu predstaviti prijateljima na jednom mjestu, kao što je ovaj Festival – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Bogat program

Na konferenciji za medije program su predstavile i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i učiteljica Mirjana Posavec. 

– Kako je ovogodišnja tema baština europskih čipkarskih škola, tako moramo imati nešto od stručnog dijela u programu. Gostima i posjetiteljima ćemo putem radionica i seminara pokazati na koji način čuvamo baštinu, a bit će zabave koju će upotpuniti zagorski sastavi – izjavila je direktorica Dubovečak. 

Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala čipke i podizanje festivalske zastave bit će u četvrtak, 21. rujna u 18 sati na terasi restorana „Ivančica“, a na prostoru ispred župne crkve organiziran je vatromet. 

U petak će se održati predavanje „Ručni rad kao motivacija za razvijanje kreativnosti“ i „Baština u obrazovnim programima na području Grada Lepoglave“. Tijekom cijelog dana organizirane su i radionice izrade lepoglavske čipke, pletenja logožara i košarica, izrade papirnatog cvijeća, vezenja i demonstracija izrade igračaka od prirodnih materijala, kao i izrada licitara. Klub mladih filatelista Trakošćan otvara svoju izložbu, a Ljubomir Kerekeš okupit će glumačku ekipu na terasi hotela „Ivančica“ na predstavi „Bogi Ivač znova“. 

Subota, 23. rujna, u znaku je zemlje partnera – Njemačke. Održat će se osmi sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će obilježiti modna revija, a u planu je i otkrivanje spomen ploče u povodu 80-te obljetnice otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi. U crkvi Blažene Djevice Marije koncert će održati Trio doro, a na terasi „Ivančice“ svojim će hitovima „Podvinčani“ zabavljati okupljene do dugo u noć. 

Mimohod kroz Lepoglavu praćenim limenom glazbom raznih kulturno umjetničkih društava i sveta misa namijenjena svim čipkaricama i sudionicima Festivala obilježit će nedjelju. Na zatvaranju Festivala godišnji koncert održat će Limena glazba Lepoglava.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje