Povežite se s nama

Kultura

Lepoglavska čipka “otvorila” europsku blagajnu

Objavljeno:

- dana

NOVAC I KULTURA

Ministarstvo kulture odobrilo je financiranje četiri projekta koje je izradila udruga Ekomuzej Lepoglava u ukupnom iznosu od 104 tisuće kuna. U dva projekta kao nositelj je naveden i Grad Lepoglava.

Čak 80 tisuća kuna Ministarstvo kulture odobrilo je za organizaciju 18. međunarodnog festivala čipke na kojem će, od 18. do 21. rujna, uz zemlju partnera Bosnu i Hercegovinu, sudjelovati još desetak zemalja.
Na natječaju kojim Ministarstvo kulture financira projekte iz područja nematerijalne kulturne baštine, udruzi Ekomuzej Lepoglava odobreno je sufinanciranje dva projekta – Dokumentiranje istraživanja o čipkarstvu i projekt Radionice izrade majstorskih motiva čipke.

Čipka

Posljednji od četiri odobrena projekta odnosi se na međunarodnu kulturnu suradnju. Riječ je o projektu predstavljanja kulturne baštine Lepoglave na međunarodnim festivalima, s ciljem ostvarivanja međunarodne kulturne suradnje Lepoglave i lepoglavskih čipkarica s europskim čipkarskim centrima. Međutim, u udruzi vjeruju kako to nije konačan iznos, budući da je u fazi evaluacije još nekoliko projekata, a uz to pripremaju se i izrađuju novi projekti. No potpora nije stigla samo iz Ministarstva kulture, već i Ministarstva poljoprivrede, koje je udruzi Ekomuzej Lepoglava odobrilo 5.500 kuna za sufinanciranje Sajma tradicijskih rukotvorstava i starih zanata, koji će se održati u sklopu Međunarodnog festivala čipke.

Izvor:
Foto:

Kultura

Pijanist Roland Grlica svirat će četvrtak u HNK, ulaz je besplatan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak 2. veljače u varaždinskom HNK Roland Grlica održat će solistički koncert. Koncert u velikoj koncertnoj dvorani počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Pijanist Roland Grlica svirat će, naime, u znak zahvalnosti Gradu  Varaždinu u povodu uspješne obnove rodne kuće akademika Jurice Muraia.

– Pozvani su svi Varaždinci i Varaždinke, a koncert smo odlučili organizirati kao znak zahvalnosti Gradu Varaždinu na podršci u obnovi kulturnog dobra, rodne kuće svjetskog pijanista, akademika Jurice Muraia. Veselilo bi me kad bi sustavnim radom i suradnjom svaka kuća u Gajevoj ulici i u užem centru našla svoju novu svrhu i bila baza za smještaj strateškog kadra  Grada Varaždina i sjevernih županija – poručio je Zoran Andročec, organizator koncerta i direktor poslovnog udruženja Ingra-Det, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Bolna glad“ gostovat će na festivalu u Bjelovaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važnih pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj?

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

Festival, koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica” Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: – Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje