Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglavskim pčelarima Grad donirao sredstvo za suzbijanje varoe

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava unatrag nekoliko godina intenzivno podupire rad pčelara. Čini to u suradnji s Pčelarskom udrugom Čmalico iz Bednje u kojoj djeluju i pčelari s područja Grada Lepoglave.

Nakon uspješnog provedenog projekta “Posadi biljčicu za našu pčelicu”, koji je udruga Čmalico provela uz gradsku financijsku potporu, a u okviru kojeg su građanima podijeljene medonosne sadnice koje su zasadili na svojim parcelama te tako povećali područje za ispašu pčela, Grad Lepoglava je odlučio pomoći i u suzbijanju bolesti koje napadaju pčele.

S tom je namjerom Pčelarskoj udruzi Čmalico donirao dihidrat oksalne kiseline u vrijednosti 1500 kuna. Riječ je o sredstvu za suzbijanje varoe, najvećeg neprijatelja pčela.

– U stalnom smo kontaktu s pčelarima s našeg i okolnih područja koji većinom djeluju unutar Pčelarske udruge Čamlico. Upoznati smo s njihovim aktivnostima, ali i problemima. Jedan od problema s kojim se susreću je varoa koja napada njihove pčele. Stoga smo u Gradu Lepoglavi odlučili pomoći u njenom suzbijanju. Nabavili smo sredstvo koje će u tome pomoći i donirali ga Udruzi koja će ga podijeliti pčelarima kako bi zaštitili svoje pčele od tog opasnog nametnika. Moramo sačuvati pčele jer ćemo od njih svi imati koristi. Svima nam je poznata važnost pčela za život na Zemlji, a o vrijednosti pčelinjih proizvoda ne treba trošiti riječi – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić predajući u nazočnosti svog zamjenika Hrvoja Kovača članovima Pčelarske udruge Čmalico sredstvo za suzbijanje varoe.

– Ova donacija uvelike će pomoći pčelarima u borbi protiv varoe. Ova količina omogućit će nam da svi u istom razdoblju izvršimo tretiranje što je jako važno za učinkovito djelovanje sredstva – zahvalio se na vrijednoj donaciji predsjednik Pčelarske druge Čmalico, Danijel Godinić.

Inače, želja je Grada Lepoglave, a što je i ovom prigodom istaknuo gradonačelnik Škvarić, da se u menijima škola i vrtića s gradskog područja nalazi što više proizvoda od meda, po mogućnosti meda domaćih pčelara.

Na tu se temu već otprije vode razgovori s pčelarima, školama i vrtićima te se traži način da se projekt meda u školi što prije realizira.

Pčelari besplatno uklanjaju gnijezda stršljenova

 

Prilikom susreta s pčelarima razgovaralo se i o najezdi stršljenova. Naime, građani sve češće nailaze na gnijezda stršljenova na tavanima kuća i drugih objekata, a što predstavlja opasnost, posebice kad su djeca u pitanju.

Odluče li se gnijezda građani ukloniti sami dovest će se u opasnost, ističu članovi Pčelarske udruge Čmalico te nude pomoć. Ako građani naiđu na gnijezdo stršljenova koje treba ukloniti pozivaju ih da se jave tajniku Udruge Milanu Vukovskom (mob. 098 974 03 73) i gnijezdo će ukloniti članovi Udruge, i to besplatno.

– I ova pomoć koju pčelari nude građanima rezultat je i dobre suradnje Grada s Pčelarskom udrugom Čmalico – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati