Povežite se s nama

Život i društvo

Leptir veliki livadni plavac pojavljuje se samo na pet lokacija u Hrvatskoj, među njima su livade uz Bednju

Foto: JU "Priroda Varaždinske županije"

Objavljeno:

- dana

Dolina rijeke Bednje obuhvaća prirodna staništa značajna za Varaždinsku županiju i utočište je brojnim biljnim i životinjskim vrstama, posebno leptirima.

– Naime, tijekom provedenih istraživanja upravo na tom području zabilježene su pojedine rijetke vrste leptira (od toga i 3 Natura 2000 vrste, ugrožene u čitavoj Europi), što je ujedno i razlog uključivanja livada uz Bednju u ekološku mrežu Natura 2000 (POVS Livade uz Bednju I-V). Osim za leptire, područja uz Bednju značajna su i za faunu vretenaca – objavila je 19. kolovoza Javna ustanova “Priroda Varaždinske županije”.

Radi se o velikom području ekološke mreže ukupne površine od preko 2000 ha, koji su stručnjaci ove institucije obilazili prije 10-ak dana u svrhu praćenja njihova stanja. Pri tome su zabilježene livade u cvatu s biljkom ljekovitom krvarom (Sanguisorba officinalis) koja je neophodna za opstanak kritično ugroženog leptira velikog livadnog plavca (Phengaris teleius), ali i leptiri poput kiseličinog vatrenog plavca (Lycaena dispar) ili običnog plavca (Polyommatus icarus) koji su aktivni u ovo doba godine.

– Livade uz Bednju na području gradova Ivanec i Lepoglava jedno su od svega pet područja u Hrvatskoj na kojima se veliki livadni plavac još uvijek pojavljuje. Razlog tome je i specifičan životni ciklus ovog leptira koji ovisi o prisustvu ljekovite krvare, ali i mrava iz porodice Myrmica. Stoga je očuvanje livada uz Bednju od velike važnosti za očuvanje bioraznolikosti Hrvatske, ali i Europe – pojasnili su.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje