Povežite se s nama

U fokusu

Lešina: Treba definirati integralni model koji uključuje okončanje sudskih sporova, sanaciju odlagališta u Brezju i trajno zbrinjavanje otpada

Objavljeno:

- dana

– Rješenje problematike s odlagalištem otpada u Brezju prioritet je nezavisne građanske liste, a kako smo već isticali, u prvoj godini mandata ćemo definirati model po kojem će ono biti sanirano – istaknuo je poznati varaždinski poduzetnik Mario Lešina, koji je ujedno i gradski vijećnik.

>>Golemi ceh neodgovorne politike varaždinskog HNS-a i SDP-a mogli bi platiti građani još većim računima za smeće!

>>Habijan: HNS i SDP raspisali su koncesiju za isti pravni posao jer su smatrali da je ugovor ništetan. Bez pravomoćne odluke suda?!

Kada smo bili nadomak rješenja, navodi, objavljena je sudska odluka po kojoj tripartitni ugovor nije ništetan, što je cijeli proces dovelo u pitanje i usložilo pregovore te definiranje konačnog modela sanacije odlagališta.

Ispod bala nepropusni slojevi koji spriječavaju zagađenje tla?

– Pregovori su nastavljeni i vrlo brzo bit će uspješno završeni te će model biti prezentiran javnosti. Moje osobno mišljenje je da treba definirati jedan integralni model koji će uključiti okončanje svih sudskih sporova, što podrazumijeva i neki oblik obeštećenja za involvirane strane, sanaciju odlagališta u Brezju i trajno rješenje zbrinjavanja otpada u Varaždinu – pojasnio je Lešina.

Od ovoga varaždinskog poduzetnika doznajemo da nije jedini koji nije meritoran u području zaštite okoliša.

– Prema informacijama s kojima raspolažem, ispod bala se nalazi ili asfalt ili geotekstil, odnosno nepropusni slojevi koji bi trebali spriječiti zagađenje tla. Prava situacija će se svakako konstatirati nakon što se bale uklone i napravi analiza tla – rekao je Mario Lešina.
Govoreći o posljedicama dugogodišnjeg nerješavanja problema s baliranim otpadom, naš sugovornik se suzdržao od procjene iznosa nastalih šteta, ali ne dvoji da su pričinjene kako Gradu tako i građanima te tvrtkama.

– Moj stav se temelji na činjenicama da postoje sudski sporovi u kojima se od Grada potražuje naknada izgubljene dobiti i izravne štete trgovačkim društvima koja su bila u ugovornom odnosu, ili njihovim pravnim slijednicima. O iznosima koji se potražuju ne bih spekulirao, no činjenica je isto tako da Grad jednostrano nije postupao po ugovoru čiji je potpisnik bio, štoviše, stupio je u novi obvezni odnos, pa danas imamo paradoksalnu situaciju da za isti predmet, zbrinjavanje bala, imamo dva obvezna odnosa i vrlo zamršenu situaciju. Ono o čemu ne treba špekulirati je iznos od 35 milijuna kuna, koji je već bio odobren od strane tijela centralne države, a koji nikada nije prihodovan ni konzumiran – naglasio je, dodavši da je uzrok nekonzumacije navedenih 35 milijuna kuna odobrenih od Fonda za zaštitu okoliša bilo neprovođenje važećeg ugovora, s obzirom na to da se radi o namjenskim sredstvima.

Isti uzrok, smatra Lešina, polučio je i potraživanja za izravnu štetu i izgubljenu dobit po dva ugovorna odnosa.

– Razlog tomu je ili nekompetentnost i neznanje, s obzirom na volatilno tumačenje zakona i propisa, te stalno ignoriranje dopisa i naputaka od strane nadležnog ministarstva i institucija, što ja iskreno želim vjerovati, ili zla namjera koja implicira kaznenu i krivičnu odgovornost – ukazuje Lešina.

“Ljudi, strpite se!”

Štoviše, on nastalu situaciju sagledava u kontekstu posljedica neodgovornog ponašanja i potpunog ignoriranja struke i srži problema.

– S time se svakodnevno susrećemo u svim segmentima funkcioniranja Grada. Upravo je naša lista (Glas) stavila naglasak na kompetenciju i meritum, što potvrđuje činjenica da je na njoj bilo sedam doktora znanosti različitih disciplina. S obzirom na plebiscitarnu potporu koju smo dobili, molim građanke i građane za još malo strpljenja i povjerenja kako bi definirali model s kojim će sve strane biti podjednako zadovoljne – apelira Mario Lešina.

Uskoro donosimo i osvrte ostalih političkih aktera u Varaždinu oko problematike baliranog otpada.

U fokusu

MORH objavio: Počinje upis 18-godišnjaka u vojnu evidenciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo obrane provest će tijekom travnja i svibnja 2023. godine redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske, objavili su danas iz MORH-a.

– Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske – objasnili su u MORH-u.

U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

– Napominjemo da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije Covid-19 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika. Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele/odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta – kažu u MORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Profesori o eksperimentalnoj nastavi: Jedini u Europi u 21. stoljeću smanjujemo satnicu Informatike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ilustracija

Na eksperiment Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem će se, među ostalim novitetima, smanjiti satnica Informatike i u pojedine škole uvesti cjelodnevna nastava, dopisom je reagiralo pet profesora nastavničkih studija, piše Index.

Profesori u dopisu navode da je smanjivanje satnice Informatike na jedan sat tjedno u 21. stoljeću, dobu digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije, skandalozno te znanstveno i stručno neprimjereno. Po novom će se Informatika zvati Informacijske i digitalne kompetencije.

Ističu da Hrvatska jedina u Europi smanjuje satnicu nastavnog predmeta Informatike u osnovnoj školi te da je posebno zabrinjavajuće što se sve to događa uz izgovor „povećanja obvezne satnice“. 

Dopis potpisuju prof. dr. sc. Mario Dumančić, predstojnik katedre za Informacijske i komunikacijske znanosti s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc.  Krešimir Pavlina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivica Boljat s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u Varaždinu i prof. dr. sc. Maja Ružić Baf s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Dopis u cijelosti donosi Index, a prenosimo ga u nastavku.

“Skandalozno te znanstveno i stručno neprimjereno”

„Nastavno na konferenciju ministra za znanost i obrazovanje prof. dr. sc. Radovana Fuchsa održanu u Zagrebu 22. ožujka 2023. godine, na kojoj je ministar predstavio eksperimentalni program Cjelodnevne škole, smatramo nužnim hitno reagirati i iznijeti naše negodovanje.

Smatramo skandaloznim te znanstveno i stručno neprimjerenim da u 21. stoljeću, stoljeću digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije, jedini u Europi smanjujemo satnicu nastavnog predmeta Informatike u osnovnoj školi.

Smatramo neprimjerenim i skandaloznim pojašnjenje MZO-a prema kojem se ‘povećava obvezna satnica’ Informatike.

Nevjerojatnim nam se čini da Ministarstvo ne iznosi pravovaljane informacije iz kojih je vidljivo da velika većina učenika u gotovo svim školama pohađa izbornu nastavu Informatike. Smanjenjem satnice nastavnog predmeta Informatike bit će zakinuti svi učenici u osnovnoj školi za 50%. Zašto?

“U Radnoj skupini nijedan stručnjak s visokih učilišta”

Ministar je također predstavio smjernice novog ‘Kurikuluma Informatike’, a da prethodno nije provedena stručna niti znanstvena evaluacija prethodnog kurikuluma. Nije nam jasno na osnovi kojih smjernica (kad nema evaluacije) je Radna skupina krenula s radom (imenovana je i počela s radom u veljači, ali Ministarstvo je objavilo imenovanje Radne skupine tek mjesec dana nakon što je ista počela s radom, odnosno rezanjem postojećeg kurikuluma).

U članstvo Radne skupine koja je izradila novi ‘Kurikulum Informatike’ nije imenovan niti jedan jedini stručnjak s visokih učilišta na bilo koji način povezan s nastavom Informatike, što je također nevjerojatno i nedopustivo za resorno Ministarstvo. Radna skupina imala je tek nekoliko tjedana za izradu cjelokupnog novog kurikuluma.

Zbog svega navedenog kurikulum predmeta ‘Informacijske i digitalne kompetencije’ zapravo uopće ne može biti originalno autorsko djelo, već se može raditi samo i isključivo o izrezanom i okrnjenom postojećem kurikulumu Informatike.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je Informatika jedini predmet kojem se u Cjelodnevnoj školi satnica smanjuje, dok se cijelom nizu ostalih predmeta povećava te čak stvaramo i niz novih predmeta.

“Hoćemo li sutra smanjiti satnicu matematike ili ukinuti fiziku?”

Svjesni smo kako zbog niskih učiteljskih plaća postoji deficit nastavnika STEM predmeta, ali leži li zaista način rješavanja tog problema u smanjenju satnice? Hoćemo li sutra zbog istog problema smanjiti satnicu Matematike ili ukinuti Fiziku? Pozivamo Vas da – dok još možete – promijenite ovu skandaloznu odluku i obveznu Informatiku definirate u trajanju od 70 nastavnih sati godišnje, odnosno dva nastavna sata tjedno. Svjesni smo kratkih rokova u kojima se cijeli projekt mora provesti te nudimo pomoć oko evaluacije i mogućih korekcija postojećeg kurikuluma Informatike.

Želimo napomenuti da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u okruženju koja se može pohvaliti rastom i razvojem informatičkih i povezanih tvrtki, što je rezultiralo i nizom “jednoroga” poput Infobipa, Rimac Automobila i sl. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uzelo u obzir svoju društvenu i digitalnu odgovornost u razvoju hrvatskog školstva te nastavlja s neuspješnim projektima u hrvatskim školama“, stoji u njihovom dopisu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje