Povežite se s nama

U fokusu

Leukemija i limfomi sve su češći

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskom Odsjeku za hematologiju lani 70 novooboljelih od leukemije i limfoma

U Hrvatskoj je nedavno osnovan Registar za hematološke bolesti, a preliminarni podaci predstavljeni su u Trakošćanu.

Od zloćudnih tumora krvotvornog sustava, među kojima su najčešći kronična leukemija i limfomi, u Općoj bolnici Varaždin prošle godine liječeno je 70 novooboljelih osoba. 

Visoka učestalost

Na Odsjeku za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju gotovo svaki tjedan primili su po dva nova pacijenta. 
 
– Po broju novootkrivenih malignih bolesti naš odsjek je lani bio tik do zagrebačkih kliničkih centara. Riječ je o relativno visokom broju u odnosu na broj stanovnika, a dobna granica se spušta. Dolaze nam sve mlađi bolesnici – rekla je dr. Renata Babok-Flegarić, specijalist internist – hematolog.
 
Praćenje broja novooboljelih, učestalosti zloćudnih tumora krvotvornog sustava, kao i metoda liječenja odnedavno je sustavno i mnogo lakše. Zahvaljujući Hrvatskoj kooperativnoj grupi za hematološke bolesti (KroHem), čiji član je i dr. Babok-Flegarić, u Hrvatskoj je osnovan Registar hematoloških bolesti.
 
– Prvi, preliminarni podaci predstavljeni su početkom ovog mjeseca upravo u našoj županiji, u Trakošćanu, jer smo mi bili domaćini proljetnog sastanka KroHeme – otkrila je liječnica.

Mučnina i povraćanje

Na varaždinskom Odsjeku velika je učestalost kroničnih leukemija i limfoma. No zahvaljujući novim, poboljšanim metodama liječenja, kao i novim lijekovima, danas to nisu bolesti s crnim ishodom. – Upravo suprotno, leukemije i limfomi su u visokom postotku izlječive bolesti, što ovisi o vrsti bolesti, ali su u prosjeku prognoze dobre. Pacijenti postaju kronični bolesnici koji redovito moraju dolaziti na kontrole – ističe dr. Babok-Flegarić. 
 
Međutim, kada čuju dijagnozu „leukemija“ ili „limfom“, pacijentima se u pravilu sruši svijet. Ubrzo nakon toga moraju se suočiti s kemoterapijom i nuspojavama. Upravo o nuspojavama kemoterapijskog liječenja u subotu je u Županijskoj palači predavanje održala dr. Babok-Flegarić. Bilo je to prvo od šest predavanja održanih taj dan u Varaždinu u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi. 
 
– Danas je daleko manje nuspojava nego ranije zbog primjene citostatika novije generacije. Najčešće nuspojave su mučnine, koje se javljaju kod 59 posto pacijenata te povraćanje, koje se javlja kod njih 36 posto. Riječ je o dosta visokim postocima, pa treba preventivno djelovati, dakle prije nego se ispolje – pojašnjava dr. Babok-Flegarić. 
 
U nuspojave spada i gubitak kose, ali to više psihički djeluje na pacijenta. – Gubitak kose je privremen, jer ona počinje rasti već nakon nekoliko tjedana. Pacijentima se izdaju doznake za perike pa se lakše s tim nose – navodi.
 
Jedna od kasnih nuspojava kemoterapije je neplodnost. – Važno je da pacijenti, posebno oni mlađi, znaju da nepolodnost uglavnom nije trajna. Zato savjetujemo izbjegavanje začeća i to do dvije godine – pojašnjava i ističe da uspješno liječenje u većini slučajeva dovodi do povećanja kvalitete života bolesnika unatoč nuspojavama terapije.
 
Važno je znati i to da su na varaždinskoj Hematologiji dostupne nove metode liječenja za kronične leukemije i sve vrste limfoma, baš kao i u zagrebačkim klinikama.
 

Znanjem do zdravlja

Što je leukemija, a što su limfomi, koje su nuspojave kemoterapije, kako psihički izdržati liječenje, samo je dio pitanja na koja su u subotu prijepodne u Varaždinu odgovarali članovi Hrvatske udruge leukemija i limfomi predvođeni predsjednikom Dubravkom Hoićem. Time je počeo njihov projekt “Znanjem do zdravlja”, koji je nastavljen predavanjima liječnika u Županijskoj palači, a završio je humanitarnim koncertom Tedija Spalata u HNK. Cilj ovog hvalevrijednog projekta jest oboljelima iz prve ruke dati što kvalitetnije informacije o liječenju i nošenju sa psihičkim problemima.

 

SIMPTOMI LEUKEMIJE

Dugotrajniji umor
Gubitak tjelesne težine
Lagano povišena tjelesna temperatura, obično navečer
Noćno znojenje

SIMPTOMI LIMFOMA

Kvržice na vratu, preponi ili drugdje na limfnim čvorovima.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje