Povežite se s nama

U fokusu

Je li slučaj JUGSa novi slučaj STANOING ili samo najpovoljnija stambena štedionica?

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE UDRUGE USPOS

Nakon što su u četvrtak gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec s izvođačima radova potpisali aneks kojim se garantira rok završetka zgrade B1 u POS naselju Vilka Novaka 30. travanj 2014., priopćenjem se javila Udruga stanara POS-a (USPOS). Prenosimo je u cijelosti:

“Prije točno godinu dana kupci koji su trebali useliti u svoje novoizgrađene stanove 31.01. ove godine, za koje već 3. godinu otplaćuju svoje kredite, a koji su neki i podstanari, poslali su prvi dopis JUGSu o terminu useljenja u svoje novoizgrađene stanove. Svi znamo što je bilo dalje. Od raznih odgađanja, obećanja, ‘mahanja’ sa uplatnicama APN-a u predizbornim kampanjama, od čvrstog javnog obećanja samog gradonačelnika iz travnja da će smijeniti ravnatelja JUGSa ukoliko neće ići sve po planu, pa do još čvršćeg obećanja gradonačelnika i ravnatelja JUGS- a tamo u svibnju da će objekti biti gotovi kako slijedi A1 do 30.09.2013. za koji znamo da je rok probijen čak 45 dana ali kupci su konačno dobili ono što su kupili, B1 do 30.11.2013. te A2 31.12.2013. Kako je poznata činjenica, objekt B1 koji je trebao biti gotov prije samo 15 dana istog je izgleda kao i prije godinu dana no s malim napretkom. U otvorenu zgradu radnici su postavili ‘knauf’ zidove koji eto stoje na vlazi i koje će sigurno trebati mijenjati, ništa drugo nije napravljeno.

Željeli bismo se osvrnuti na izjave gradonačelnika i još uvijek istog ravnatelja koji stoji iza svih ovih obmana.

Samo nam kažu: tužite nas

Nakon godinu dana čekanja za nešto što smo kupili, ponovno nam iz grada daju nove termine primopredaje stvari za koju su kupci dali cca 350.000,00kn. Što nam to govori? Jednostavno da im više nije za vjerovati. Kako je i sam gradonačelnik rekao, sastali su se sa nama kupcima 25.11.2013. i što nam rekli? Ono što smo znali… Nisu nam dali ništa osim ispraznih riječi koje kupce svakim danom bacaju sve više u dugove iz kojih ni ne znaju kako će ‘isplivati’. Unatoč činjenici što su gradu dali SVOJIH 50.000,00€ oni grcaju u dugovima, a ravnatelj JUGSa otvoreno kaže: ‘TUŽITE NAS!’ što je direktna PRIJETNJA kupcima da će za svoj novac morati angažirati odvjetnike i plaćati razne pristojbe za podizanje tužbi, što će povećati ionako već na razne načine skrpane budžete kupaca. Ovim putem ne želimo više apelirati na gradonačelnika ni na izvođače koji su po nama najmanji krivci unatoč tome što ih JUGS proziva za kašnjenja već na Vas građanke i građane grada Varaždina, koji izdvajate za plaće ovim ljudima koji očito nisu sposobni voditi jednu takvu ustanovu jer kako je moguće da investitor koji primi od 45 kupaca 60% iznosa stana (cca 50.000,00€) i prije početka gradnje ne uspije završiti ni jednu zgradu u ugovorenom roku.

Kako je i sam ravnatelj JUGSa rekao, izgradnja objekta A1 iznosi cca 17.500.000,00kn, a oni su samo od kupaca AVANSNO i prije početka gradnje primili oko 16.000.000,00kn. Od APNa su, ako se sjećate  u svibnju dobili još 4.000.000,00kn, a ukupno 12.000.000,00kn, od grada Varaždina iz proračuna dobili su cca 15.000.000,00kn, a JUGS, odnosno grad se dodatno zadužio u siječnju ove godine za dodatnih 11.000.000,00kn. Sve to za izgradnju 3 objekta u ulici Vilka Novaka. Građanke i građani grada Varaždina, mi Vas pitamo, gdje su nestali VAŠI i naši NOVCI? Ukupno su zaprimili više od 60.000.000,00kn, a nisu uspjeli završiti niti jedan objekat na vrijeme? Revizije su upozoravale na netrasparentno poslovanje JUGSa i ništa se nije deslio, nitko nije odgovarao, a te iste osobe još uvijek primaju plaću iz vašeg džepa. Mnogi građani komentiraju ‘Što ste davali novac unaprijed?’ i slično no ne zapitaju se da je i njihov novac u svemu tome, a još će ga i više biti zbog tužbi koje slijede.

Ne mogu niti poslati odgovor

Kako da im vjerujemo u nove termine kada se ni sami ne drže obećanog, a za što im ne trebaju nikakvi novci, već samo 10 minuta vremena i jedan list papira. Naime, do petka 13.12.2013. kupci koji su podnijeli zahtjeve za raskid Predugovora trebali su dobiti pismeni odgovor od strane JUGSa o vremenu povrata uplaćenih sredstava, a što je i sam gradonačelnik obećao na zajedničkom sastnaku 25.11.2013. Kako da Vam vjerujemo da ćete završiti zgrade za koju Vam trebaju novci kada ne možete obaviti ni ovako jednostavan zadatak, napisati odgovor na jedan list papira?

Obzirom da odgovora o terminu povrata novaca nema, sumnjamo da JUGS novaca za povrat nema te će tužbama kupaca samo kupovati vrijeme, ali nažalost to vrijeme će platiti svi građani grada Varaždina iz svojih džepova.Nije li žalosno da ravnatelj jedne takve ustanove nema obraza doći sam, bez svog ‘tjelohranitelja’odvjetnika pred sve kupce i građane i javno reći OPROSTITE, nije išlo kako smo zamislili i neka pred nas stavi sve izvode transakcija JAVNE USTANOVE ‘Gradski stanovi’ Varaždin unatrag dvije godine pa da mu i mi konačno povjerujemo. Osim toga, ukoliko imaju tako čvrste dokaze da će objekti biti završeni kako najavljuju, zašto ih sada nisu podastrali pred novinare? Zašto jednostavno nisu pozvali i nas kao Udrugu stanara POS Varaždin da sami vidimo i da se sami uvjerimo da ponovno ne obmanjuju javnost kako bi i mi mogli dati koju pozitivnu izjavu i pružiti potporu JUGS-u u njihovim naporima? Odgovor je jednostavan – zato jer nemaju nikakve konkretne činjenice čime bi potkrijepili svoje ponovne obmane kupaca, građanki i građana grada Varaždina.

Mi plaćamo vaše plaće

Gradonačelniče, i ovih 6 kupaca koji su odustali od kupnje POSa su građani grada Varaždina o kojima se trebate brinuti i koji izdvajaju upravo za Vašu plaću i plaću zaposlenika JUGSa! Ukoliko je ravnatelj JUGSa toliko siguran u svoje izjave i vođa jednog od najvećih građevinskih projekata u gradu Varaždinu zašto ne ‘udari šakom po stolu’ i naredi izvođačima da radovi moraju biti gotovi do tada i tada…? Ili je on možda samo nečija marioneta, a ne želi ga se smijeniti iz razloga što bi nepravilnosti sa POSom u Varaždinu izašle na vidjelo? Ako nismo u pravu sve što trebaju je javno pred licima građana nas demantirati jer oni primaju plaću od svih građana!

Prema informacijama koje smo mi zaprimili, a ako misle da nije istina neka nas javno demantiraju, JUGS će završiti 5-6 stanova preostalih kupaca no i dalje neće moći izvršiti tehnički pregled ili dobiti uporabnu dozvolu pa će i tih 5-6 preostalih kupaca čekati prodaju ostalih stanova da se objekt završi. No JUGS je će te stanove dati i u najam, no kako će iz završiti? Naravno, s više kredita u manjim iznosima za što će davati stanove pod hipoteku, a za što će i u konačnici grad morati otplatiti veće kamate… Pa se postavlja pitanje, hoće li JUGS nakon prodaje stana koji je pod hipotekom moći isplatiti banku da skine hipoteku s nje ili će JUGS postati novi slučaj

STANOING?

Da nije istinito tek tada bi bilo žalosno… No građanke i građani grada Varaždina, nemojte biti ljuti na nas što ćemo putem suda dobiti svoj novac natrag zajedno sa pripadajućim kamatama u iznosu 12% godišnje (na 50.000,00€ nažalost izađe poveći iznos), nemojte se ljutiti na nas što nismo dobili svoje stanove, a platili smo ih svojim novcima za koje krvavo radimo, nemojte se ljutiti na nas što će grad iz Vašeg i našeg džepa izdvojiti pozamašne iznose za svoje odvjetnike iako je jedan zaposlen u JUGSu koji eto ne rješava te sporove za plaću koju prima već se uzimaju drugi odvjetnici… Ljutnju usmjerite na drugu adresu! Mi ćemo morati biti ‘sretni’ što smo ‘štedjeli’ u JUGSu jer daje najpovoljnije godišnje kamate na ‘štednju’, čak 12%!

Životna drama

Željeli bismo obavijestiti ravnatelja JUGSa koji svako malo izjavljuje da brojke o kupcima koje mi iznosimo nisu točne, te koji misli da će uspjeti svojim radom uvjeriti kupce koji su ostali da ostanu, da kupci koji su odustali su konačno ODUSTALI jer jednostavno više nemaju povjerenja u Vas, Vaše termine useljenja i Vaš rad ili smijete govoriti u njihovo ime jer imate njihovu pismenu izjavu da ih smijete zastupati u javnim istupima kako ste i nama u početku podmetali?

U ovom slučaju ne radi se o našoj taštini ili kako iz JUGSa poručuju nekom željom za ‘osvetom’ iako ne znamo o kakvoj, već o želji da dobijemo ono što smo platili. No njima očito nije jasan pojam Prodavatelj – Kupac i primjer dobrog gospodara. No ako se naše slutnje pokažu neistinitim,drage građanke i građani i mi ćemo biti sretni jer i naš novac neće biti uzaludno potrošen! Kako nismo sami dokazalo se time što su nam mnoge građanke i građani grada Varaždina, a i šire te Udruge grada Varaždina iskazali podršku. Oni koji nas žele podržati i koji žele biti podražni od nas mogu nam se javiti na [email protected]

Nadamo se da će ova životna drama za mnoge kupce imati ipak brz i sretan završetak!”

Udruga stanara POS Varaždin!

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje