Povežite se s nama

U fokusu

Licemjerno: novac za uljepšavanje Vijećnice osigurao, a za javni prijevoz krivi vijećnici?

Objavljeno:

- dana

HABUŠ TRAŽI ISPRIKU VIJEĆNIKA

– Nakon sjednice Gradskog vijeća, koja je održana u ponedjeljak, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati izražava žaljenje zbog štete koja je nanesena građanima Varaždina. Neizglasavanje rebalansa rezultiralo je skidanjem s dnevnog reda svih ostalih predloženih točaka koje su vezane uz Proračun. Jedna od najbitnijih stavki rebalansa bila je osiguravanje sredstava za sufinanciranje javnog gradskog prijevoza. Bio je to preduvjet da se građanima Varaždina omogući vožnja ‘busekima’ za svega 2,99 kuna – istaknuo je Goran Habuš, predsjednik gradskog HNS-a i varaždinski gradonačelnik.

Istaknuo je da su se rebalansom trebala osigurati i sredstva za uređenje dječjeg odmarališta na Rabu, ali i sredstva za trim stazu, grobnu kuću te povećanje sredstava za nabavu udžbenika i radnih bilježnica.

Uređenje igrališta spada u uređenje nerazvrstanih cesta?

Zaboravio je spomenuti da je rebalansom predlagao i kupnju starog kioska za 115.000 kuna, što je većini vijećnika bilo sporno, a namjeravao je osigurati i dodatnih 25.000 kuna za stručni nadzor radova u Gradskoj vijećnici iako je, što je zanimljivo, u proračunu već osigurano dovoljno sredstava za radove na ugradnji staklenih kliznih vrata, za novu portu i druge radove, ali i za stručni nadzor.

Gradonačelnik Habuš u priopćenju nije naveo ni zašto odmah u izvornom proračunu za ovu godinu nije planirao sredstva za subvenciju javnog gradskog prijevoza, ako ga je najavio još u listopadu prošle godine. Isto tako, još je prošle godine najavljivao i uređenje dječjeg odmarališta na Rabu, ali ni ta sredstva nije na vrijeme planirao u proračunu. 

S druge strane, u proračun nije uvrstio ni uređenje igrališta u Črncu, stavku zbog koje je izvorni proračun podržao HSLS-ov Miodrag Pap. Nakon što je je prije dva tjedna Habušu rekao da neće podržati rebalans tako dugo dok u njemu ne bude osiguran novac za to igralište, Pap je u ponedjeljak ipak glasovao “za” istaknuvši da je jedini razlog tome javni gradski prijevoz.

To je bilo u ponedjeljak, a već u srijedu Habuš je obilazio radove koji se odvijaju u gradu i najavio – ni više ni manje – nego skori početak uređenja igrališta u Črncu, baš ono što je tražio vijećnik Pap! Zanimljivo je da je uređenje igrališta svrstano u – program uređenja nerazvrstanih cesta…

Uređena ulica u kojoj živi vijećnikov sin…

Jučer je obišao i radove u Milkovićevoj ulici u Hrašćici, a zajedno s njim bio je sada nezavisni vijećnik Zdravko Golub. Vijećnici su još lani upitali zašto se uređuje baš ta ulica i ima li to kakve veze s tim što u toj ulici živi Golubov sin.

I dok bi se iz tih primjera moglo zaključiti da se ulice, trgovi i parkirališta u Gradu ne uređenju na temelju stvarnih potreba, nego na temelju političkih dogovora (da ne koristimo neku “težu” riječ) koji donose glasove za proračun i rebalanse, Habuš vijećnike proziva za politikanstvo.

– Ovo se više ne može više nazvati ni politikanstvom, već je to nemoralan i očajnički čin pojedinaca, a nažalost krajnji rezultat je načinjena šteta svim građanima Varaždina. Ovo se čak ne može nazvati ni nezainteresiranošću, a nije riječ ni o neupućenosti u tematiku ili neznanju, riječ je očigledno o namjernom podmetanju, koje opet ima za krajnji ishod štetu svim građanima Varaždina. Ili su nekima porasle političke ambicije pa galamom i prozivkama na sjednicama Gradskog vijeća pokušavaju skupiti jeftine političke bodove ili imaju neke druge, samo njima znane motive da se ne podrže odluke koje su bitne za dobrobit građana, sada više nije ni važno. Šteta se radi iz sjednice u sjednicu, a bojimo se da će ovo posljednje neizglasavanje rebalansa doseći dugoročne razmjere – naveo je Habuš u priopćenju.

Okaniti se strančarenja

S druge strane, zahvalio je svim vijećnicima koji su “prepoznali važnost svih stavki te podržali rebalans”. Nije spomenuo da je odbio dva amandmana, onaj da se maknu bale iz Brezja, a nije želio priznati ni to da kupnja starog kioska nije u javnom interesu.

– Pozivamo sve gradske vijećnike da se ubuduće okane strančarenja, podjele na lijeve i desne, da svoje osobne ambicije ostave u drugom planu i da napokon počnu u prvi plan stavljati interese građana. Jer, podsjećamo, zbog građana su izabrani na svoje pozicije gradskih vijećnika i građanima su odgovorni – poručio je Habuš.

Za nadati se je da će ono što očekuje od drugih početi primijenjivati i u svojem radu.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje