Povežite se s nama

Međimurje

U Centru za kulturu u Čakovcu održana Županijska smotra LiDraNo 2019. za osnovne škole!

Objavljeno:

- dana

Nakon održanih međuopćinskih smotri LiDraNa 2019., čiji su domaćini bili Osnovna škola Draškovec i Osnovna škola Podturen, u Centru za kulturu Čakovec upriličena je županijska razina natjecanja za učenike osnovnih škola.

Nema škole iz Međimurske županije koja nije sudjelovala na LiDraNu, bilo u literarnom, novinarskom ili dramskom izričaju. Na županijsku razinu plasiralo se 90 učenika iz 21 škole za što ih je pripremalo 36 mentora.

– Djeca vole sudjelovati u ovakvim natjecanjima. Obožavaju nastupati i pravi su umjetnici. Prilika je to da se izraze pri čemu im mnogo znači podrška mentora, ali i pljesak publike – objasnila je predsjednica Povjerenstva za provedbu Županijske smotre LiDraNo 2019. Jasminka Poljanec. Domaćin ovogodišnje smotre bila je Osnovna škola Kuršanec, čija je ravnateljica Marija Tepalović na početku susreta pozdravila sve sudionike i njihove mentore.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak dobila je čast otvoriti LiDraNo, a srdačne pozdrave prisutnima uputila je u ime međimurskog župana Matije Posavca. Sudionicima je zaželjela uspješne nastupe, a mentorima uputila zahvalnost što su odvajali svoje vrijeme da bi nastup njihovih učenika bio što bolji i reprezentativniji.

– Ono što ste naučili pripremajući se za LiDraNo pratit će vas cijeli život. To je vrijednost koja se nosi bez obzira na činjenicu kojim ćete se aktivnostima u životu baviti ili kakvu karijeru budete imali – poručila im je.

Na Županijskoj smotri u Centru za kulturu publika je uživala u 18 dramsko-scenskih nastupa, a prvi su nastupili učenici 4. razreda Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sa „Zlatnom ribicom“. Od literarnih radova na županijskoj razini ocjenjivalo se njih 10, samostalnih novinarskih radova bilo je 7, a pristigla su i po 3 školska lista, radijske emisije i radioigre. Članovi stručnih povjerenstava iz svake su kategorije dali svoje prijedloge za državnu razinu LiDraNo, a državno će povjerenstvo odlučiti koga će pozvati na LiDraNo koji će od 25. do 29. ožujka biti održan u Primoštenu.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje