U osnovnim školama Draškovec i Podturen krajem siječnja održane su međuopćinske smotre literarnoga, dramsko-scenskoga i novinarskoga stvaralaštva LiDraNo 2019.

U sportskoj dvorani Osnovne škole Podturen uime domaćina prisutne je pozdravila ravnateljica Marijana Cerovec, naglasivši da u školi iznimno cijene kreativnost i originalnost svojih učenika. Svečanost je uveličao i zamjenik župana Josip Grivec koji je mladim natjecateljima zaželio uspješne nastupe te poručio da je, bez obzira na rezultat, svatko od njih pobjednik.

Smotru je otvorio načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, kojemu je bilo drago što se na jednome mjestu okupio velik broj mladih umjetnika, budućih pjesnika i novinara.

– Potvrdili ste svoje talente te imate odgovornost razvijati ih na osobno zadovoljstvo, ali i radost svojih roditelja i zajednice – poručio je načelnik Hajdarović.

Pristiglo je osam samostalnih novinarskih radova, 17 literarnih radova, dva školska lista, tri radijske emisije te 12 dramsko scenskih nastupa. Dramsko-scenskim nastupom „Zlatna ribica“ led su probili učenici 4. razreda Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.Predsjednica Povjerenstva Marta Trstenjak istaknula je da se na ovogodišnji LiDraNo prijavilo 100 učenika te 29 mentora iz 14 škola središnjeg i gornjeg Međimurja.

Domaćin škola donjega Međimurja bila je Osnovna škola Draškovec, gdje je smotru otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, a prisutnima su se obratili i ravnateljica OŠ Draškovec Margit Mirić, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednica međuopćinske Smotre za donje Međimurje Ivana Beti.
Nakon nastupa malih školskih folkloraša uslijedila je prezentacija pojedinačnih recitala, monologa i dramsko-scenskih predstava u kojima je sudjelovalo 40-ak učenika i 18 mentora. Povjerenstvo je za međuopćinsku razinu odabralo 20 literarnih i 12 novinarskih radova, tri radijske emisije te tri radio-igre.

– Sudionicima LiDraNa i dalje želimo mnogo uspjeha i prolazak na višu županijsku razinu uz moto koji prati ovu Smotru: „Djeco, sanjajte i stvarajte!“ Od odabranih misli sagradite svjetove čudesne ljepote. Putujte u beskonačnost i otkrit ćete sebe u svemu – poručila je predsjednica povjerenstva Ivana Beti.

Smotrom LiDraNo učenike se potiče na stvaralaštvo, a događaj iz godine u godinu potvrđuje da se u školama diljem Međimurja njeguje pisano i govorno izražavanje na hrvatskom jeziku. Na međuopćinskim natjecanjima odabrani su najbolji radovi koji će biti predstavljeni na Županijskoj smotri 22. veljače u Centru za kulturu Čakovec.

Komentari

Komentara