Povežite se s nama

U fokusu

Super nedjelja s Ligom : Miris oktana, tamburaši i ćevapi

Objavljeno:

- dana

Veselo na Auto sajmu u Biškupcu

Sajam, sunce, nedjelja, tamburaši i ćevapi – zvuči kao odlična kombinacija za provesti prijepodne. Sajam je tradicionalno u Biškupcu, nedjelja je sunčana, a svirkom tamburaša i ćevapima je počastila Liga za Varaždin.

Vlado Sevšek, kandidat za gradonačelnika čas je dijelio ćevape, čas se uhvatio bajsa pa s Talirima odsvirao koju pjesmu.

Gužva je bila velika ali Vlado Sevšek je bio dobar domaćin: sa svakim je stigao malo popričati, nazdraviti. Voli biškupečki Auto sajam jer je to varaždinska tradicija. – Od kad znam za sebe tu je sajam. To je mjesto na kojemu nema bogatijih i siromašnijih, doktora i pučkoškolca, baš kako treba biti – svi su zajedno. Ugođaj je poseban.  Tu se obavi sve za savršeno nedjeljno prijepodne: prošeće se, popriča, pojede gablec, popije se pivica ili gemišt, druži se, a na kraju možda i nešto kupi. Pa doma na ručak  –  raspoložen je Vlado Sevšek.

Pjesma Talira i dobro društvo oraspoložili su sve. Kod Vlade Sevšeka je Sajam izazvao još jednu emociju – nostalgiju. – Sjećam se da je nekoć u Varaždinu bilo dosta sajmova, koji su se učestalo održavali. Recimo na stočnom sajmu je uvijek bila gužva, bilo je to društveno i poduzetničko događanje – rekao je Vlado Sevšek. On smatra da je sajmovanje dio varaždinske tradicije, koju, kako kaže,  kao i cijelu baštinu, treba njegovati.

Kako je bilo danas ujutro s Ligom na Auto sajmu, pogledajte u foto galeriji Ivana Agnezovića. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje