Povežite se s nama

U fokusu

Liječnik iz Varaždinske županije odbio cijepiti svoje pacijente: „To mu je nespretno, nije plaćeno…“

Arhiva RT

Objavljeno:

- dana

Vijećnik Zlatko Koračević pitao je na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije župana Radimira Čačića pitanje vezano uz masovna cijepljenja u Varaždinskoj županiji.

– U Međimurju i Zagrebu krenulo se s masovnim cijepljenjem starijih od 65 godina. U kojoj je fazi procjepljivanje u Varaždinskoj županiji, na kojim lokacijama se odvija? – zanimalo je vijećnika Koračevića.

Evo što je župan Čačić odgovorio:

– Umijeće je, da kada radite nedovoljno dobro, da to pretvorite u fantastičan rezultat. Svi su građani ovog trena strahovito zabrinuti, svi sa nestrpljenjem očekuju da budu cijepljeni. I mi dobivamo cjepiva na kapaljku… Sva ta velika priča, ajmo arene, dinamove stadione aktivirati, su naravno – gluposti. Zašto? Jer nemamo cjepiva. Da zovemo 100.000 ljudi, a imamo 2000 cjepiva? Glupost. Žao mi je da to slušamo u medijima. Ali, u toj priči postoje pravila igre. Da to što imaš, bez obzira što imaš, upotrijebiš na najkorisniji način. Te male doze koje dobivamo, u cijeloj HR su iste – u Dubrovniku, Zagrebu, Koprivnici, svi dobivaju isto, ali se u javnosti stvaraju krive slike. Taj broj cjepiva može se upotrijebiti na način kao što smo mi učinili, i 19 ostalih, osim Zagreba i Međimurja – započeo je župan Čačić, govoreći o masovnom cijepljenju stanovništva.

I dodao: – Na naših 85 primaraca, liječnika opće medicine, upućeno je od 30 do 74 doza cjepiva, sve što smo dobili… I tu imamo situaciju da nam se dodatno javljaju neki u zdravstvu koji su došli pameti za cijepljenje. Ali ok, količinom cjepiva s kojima idemo dalje su za opću populaciju – primarci cijepe, mi smo u prošlom tjednu procijepili 50 % više od Međimurja, ali ne zato što smo pametniji, već smo 50 % više cijepili jer smo veći. Ali ne u subotu, jedan dan, nego u ordinacijama liječnika. Jer je to ljudima bliže, prihvatljivije, poznaju svoje liječnike – izjavio je Radimir Čačić.

Župan je potom dodao da je jedan liječnik opće medicine iz Varaždinske županije odbio cijepiti svoje pacijente, no s njegovim ili njezinim imenom nije htio izaći u javnost.

– Zašto neki nisu cijepili? Jer je to očito malo prezahtjevno. Nisu svi primarci sretni, ne, ako to mislite. Neću sad objaviti ime, ali imamo jednu osobu, primarca, koja je odbila cijepiti pacijente. Liječnik ne želi cijepiti svoje pacijente! Ne mogu to shvatiti. Objavit ću, od 85, jedan nije htio – njemu ili njoj je to nespretno, nije plaćeno, ne možete to vjerovati… Dosta njih je reklo: zašto bi mi to radili? Nevjerojatno. Kako su to riješili naši susjedi? Javite se na Internet po kategorijama, pozvat ćemo vas. Nije to glupo, ali nije ni dobro. Dobro je marketinški, zašto se masovno cijepi u HR, a kod nas ne? Jer na listama čekanja imamo 21.500 ljudi. Oni koji nisu cijepljeni, nisu primijetili da je 6000 već cijepljeno. Stvara se kriva atmosfera. Naše rješenje je u tome da dobijemo više cjepiva. Počelo je stizati, za šest do sedam tjedana završit ćemo prvo procjepljivanje – naveo je Čačić.

Dodajmo da je župan rekao da će pacijente te jedne osobe koja ne želi cijepiti preuzeti Dom zdravlja, i potom objaviti o kome je riječ.  

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!