Povežite se s nama

Život i društvo

Lista zgrada kojima upravlja Euroland d.o.o. sve je duža

Objavljeno:

- dana

Tko i kako brine o stanovima u zgradama?

Kad se na nekoj od stotinjak stambenih zgrada u Međimurskoj ili Varaždinskoj županiji,postavi novi krov umjesto onoga koji je do tad prokišnjavao ili promijene instalacije koje su bile već bile prijetnjom po sigurnost, rijetko će se koji od stanara zapitati tko je zaslužan za brzu reakciju u rješavanju problema.

Stanari plaćaju pričuvu, predstavnik stanara, kad je to potrebno, prikupi potpise da se slažu s investicijom i tu je za njih priči kraj. Ali za tvrtku Euroland d.o.o. to je otprilike tek početak

Stanari plaćaju pričuvu, predstavnik stanara, kad je to potrebno, prikupi potpise da se slažu s investicijom i tu je za njih priči kraj. Ali za tvrtku Euroland d.o.o. to je otprilike tek početak.

Punoljetnost

Jer, čakovečka tvrtka koja ove godine slavi dva desetljeća svog poslovanja proslavila je i “punoljetnost” u aktivnom i uspješnom upravljanju zgradama – poslom kojim se, dakle, bavi već 18 godina. Kad se “Euroland” počeo baviti tim poslom, rijetko im je tko previđao dulje od pola godina opstanka. Jer, osim velikog obujma posla, često su tu i problemi s neplaćanjem pričuve, zbog čega u blagajnama zgrada nema novaca za prijeko potrebne radove ili se, pak, za neke zahvate, zahtijeva stopostotni pristanak stanara, pa, poznavajući ljudski karakter, i da će se između stotinjak glava uvijek naći jedna koja misli drukčije… Sve u svemu, posao za koji bi svatko iole nesiguran dobro razmislio riskirati li ili ući u neki sigurniji biznis.

Dva desetljeća

U stotinjak zgrada kojima upravljaju danas sveukupno brinu o više od 90 tisuća kvadrata

Stjepan Posedi, prvi direktor tvrtke, danas nakon odlaska u mirovinu – prokurist, nije se dao uplašiti obimom posla, očekivano teškom naplatom ili ljudskom ćudi. I tako je tvrtka došla do dvadesete rođendanske svjećice. Prije otprillike godinu dana Stjepana Posedija na mjestu direktora zamijenio je suvlasnik tvrtke Renato Slaviček. Da tvrtka korektno i na obostrano zadovoljstvo, obavlja svoj posao dokazuje i činjenica da je svakim danom sve više zgrada koje upravo Euroland izabiru za upravitelja. U stotinjak zgrada kojima upravljaju danas sveukupno brinu o više od 90 tisuća kvadrata.

Radije izabiru radnike s dugogodišnjim iskustvom u poslu, koji iza sebe imaju bogati poslovni životopis i detaljno su upoznati s problematikom stanovanja u zgradama, pa tako njihovi djelatnici imaju preko 20 godina rada u struci 

Iskustvo prioritet

Što se tiče zaposlenika, Euroland se ne povodi za suvremenim trendom zapošljavanja što mlađih ljudi. Radije izabiru radnike s dugogodišnjim iskustvom u poslu, koji iza sebe imaju bogati poslovni životopis i detaljno su upoznati s problematikom stanovanja u zgradama, pa tako njihovi djelatnici imaju preko 20 godina rada u struci. – Dugogodišnje iskustvo zasigurno im daje prednost, a klijentima sigurnost u kvalitetu upravljanja, kaže Renato Slaviček. – Nismo i ne želimo biti tek “računovodstveni servis” koji samo štampa uplatnice i obavlja naplatu. Mi upravljamo zgradama i održavamo ih u graditeljskom i funkcionalnom smislu, slažu se Slaviček i Posedi.

Ipak, percepcija javnosti tek se u zadnje vrijeme počela polako mijenjati. Stanari tek poćinju shvaćati da upravitelj nije tek kućepazitelj. Po službenoj definiciji, upravitelj je fizička ili pravna osoba, registrirana za poslove upravljanja zgradama. Dakle, upravitelj, uz punomoć suvlasnika, u cijelosti preuzima upravljanje i održavanje zgrade, obračunava i naplaćuje troškove održavanja te zastupa suvlasnike u potencijalnim sudskim procesima.

Kad preuzima neku zgradu “pod svoje”, profesionalni upravitelj prvo procjenjuje u kakvom je zgrada stanju, potom predlaže godišnji program potrebnih intervencija uz priloženi cjenik i, u konačnici, plan utvrđuje sa suvlasnicima. Upravo se prema tom planu obračunava pričuva. Na kraju godine svaki suvlasnik dobiva na uvid godišnje financijsko izvješće o poslovanju zgrade. Valja naglasiti da je svaka zgrada samostalna cjelina, s vlastitim prihodima, troškovima i računom u banci. – Nema prelijevanja novca ili uzimanja s računa jedne zgrade za potrebe druge. Njihov je račun isključivo za potrebe njihove zgrade, govori direktor Slaviček. Također, stanari “njihovih” zgrada u svakom trenutku mogu provjeriti svoje, ali i stanje na bankovnom računu zgrade, putem računala

Kad preuzima neku zgradu “pod svoje”, profesionalni upravitelj prvo procjenjuje u kakvom je zgrada stanju, potom predlaže godišnji program potrebnih intervencija uz priloženi cjenik i, u konačnici, plan utvrđuje sa suvlasnicima.

Brzina i kvaliteta

Obojica naših sugovornika, vođeni dugogodišnjim iskustvom u upravljanju zgradama, svjesni su značenja jasno definiranog odnosa s klijentima kad su obostrana prava i obveze u pitanju. – Uz mrežu odabranih obrtnika, građevinskih i komunalnih tvrtki, osiguravajućih kuća te po potrebi i odvjetničkih ureda, cijenu uzdržavanja nastojimo što više pojeftiniti. U prvom kvartalu nadolazeće godine,obnavlja se natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu zgrada te ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. To se može odraditi isključivo preko upravitelja zgrade i to tako da se s računa zgrade plate svi troškovi, nakon čega slijedi povrat novca iz Fonda. 

Ukoliko nema novca na računu, financiranje je moguće osigurati kreditom. Euroland d.o.o. je u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije za dvadesetak “svojih” zgrada za prijavu na natječaj za sufinanciranje izrade energetskih certifikata (sufinancira se 40% opravdanih troškova) i projektne dokumentacije za energetsku obnovu (sufinancira se 100% opravdanih troškova).

– Činimo i učinit ćemo sve da stanari zgrada kojima upravljamo žive prema visokim standardima. Prema tim se zgradama odnosimo jednako kao kad bismo i sami u njima živjeli, zaključuju prokurist Stjepan Posedi i direktor Renato Slaviček.

Obnova u realizaciji “Eurolanda”

Euroland je dokazao svoju sposobnost i kod složenijih zahvata koje treba odraditi na zgradama, kao što je obnova prekrasne stare zgrade u čakovečkoj Kolodvorskoj ulici. Bila je to te 2004. godine jedna od rijetkih i prvih obnova fasada višestambenih zgrada na području Hrvatske. Kako vele iz tvrtke, ima barem još desetak zgrada na kojima bi se obnovom ili dogradnjom potkrovlja moglo riješiti pitanje dotrajalih krovova, koji nerijetko prokišnjavaju. E, tu dolazimo do problema one “jedne glave koja misli drukčije”. Jer, za takve je zahvate potrebna suglasnost svih stanara, što znači da jedan glas protiv može osujetiti cijeli projekt koji bi koristio svim stanarima.

Izvor:
Foto: Ivan agnezović

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje