Povežite se s nama

Međimurje

Ljepota je u detaljima: koji estetski zahvati umorno lice pretvaraju u blistavo?

Objavljeno:

- dana

Poliklinika Fokus

Elastičnost kože gubi se s godinama tako da na vjeđama nastaju bore i kožni nabori koji izgledu lica daju umoran izgled.

Često estetski razlozi vode pacijenta k nama na operaciju, ali pad vida ili smanjenje vidnog polja s gornje strane sigurno je razlog da potražite pomoć. 

Višak kože i masnog tkiva ispod kože može se ukloniti jedino operativnim putem. Operacija se zove blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka. Zahvat se izvodi u poliklinici ambulantno u lokalnoj anesteziji. Rezultati zahvata su očiti i licu vraćaju mladoliki izgled. Linija na mjestu reza mijenja boju od blago ružičaste do jedva vidljivo bjelkaste, a ožiljak nestaje unutar četiri tjedna od samog zahvata.

Juvaderm – metoda pomoću koje se mogu sakriti sve bore te naglasiti i povećati usne

Botoks je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum. Tretman botoksom podrazumijeva injekciju male količine botulin toksina u željeni mišić, što dovodi do njegove relaksacije.

Budući da je mišić relaksiran, ne može se kontrahirati i tako izostaje neželjena mimika pa postepeno nestaju formirane bore. Botulin toksin (botoks) primjenjuje se već dugi niz godina u različitim granama medicine, a najviše u oftalmologiji, neurologiji, pedijatriji i dermatologiji.

Dobiva se sintetskim putem u laboratorijima i potpuno je siguran za ljudsku uporabu. Većina žena na ovaj način uklanja bore na koži čela i oko očiju, kao i nabore između obrva koji nastaju uslijed višegodišnje trakcije mišića lica. Tretmani se podnose jako dobro i traju vrlo kratko, oko deset minuta ukupno.

Svježiji izgled

Rezultati su vidljivi već nakon šest do sedam dana i novi tretmani ne trebaju se izvoditi sljedećih šest mjeseci, što ovisi o koncentraciji i od osobe na kojoj se tretman primjenjuje. Postepeno dolazi do atrofije mišića, pa se s vremenom tretmani ponavljaju sve rjeđe. Okolina uočava svježiji i mlađi izgled lica, ali ne zna čemu bi ih pripisala.

Juvaderm je najnovija generacija hijaluronske kiseline koja sadrži i anestetik. Taj anestetik ima dvije bitne funkcije: bezbolnost samog zahvata i učinak vazokonstrikcije (sužava krvne žile i tako smanjuje hematom – otok) te nakon aplikacije možete odmah na posao.

Duboke bore između obrva ili one koje se spuštaju sa strane nosa prema usnama (nazolabijalne), mogu se ispuniti preparatima Juvederm Ultra u jednom tretmanu. Rezultat je vidljiv odmah i traje 12 mjeseci. Nakon toga postupak treba ponoviti. Ovom metodom mogu se sakriti sve bore i naglasiti i povećati usne.

Preparat je potpuno neškodljiv, identičan prirodnom koji se nalazi u našoj koži (stabilizirana hijaluronska kiselina). Juvederm hijaluronska kiselina nikad ne izaziva alergije.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9, 
Varaždin
042/200-443
www.poliklinikafokus.hr
Učinite svoj vid kristalno bistrim!

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija osigurala 26.544 eura za rad Skloništa za životinje „Prijatelji“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija već šestu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

Ugovorom, koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s predsjednicom Udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec Aleksandrom Hampamer, osigurat će se financijska sredstva za osiguravanje smještaja za napuštene životinje do udomljavanja te promotivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o pravilnoj skrbi o životinjama, a vrijednost ugovora iznosi 26.544 eura (199.995,77 kuna).

Sklonište u Čakovcu najveće je hrvatsko sklonište za životinje te više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja sa Županijom očituje se i partnerstvom na projektima kojima udruga gradi temelje novog društva i humanosti prema svim živim bićima.

Zaštitarsko – ekološka udruga „Prijatelji životinja i prirode“ osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja, razvijanja i promicanja društvenog poduzetništva, promicanja i razvoja volonterstva, promicanja vrijednosti socijalizacije kao i reintegracije socijalno osjetljivih skupina građana u društvo.

Osnovali su najveće sklonište za napuštene životinje u Hrvatskoj, čime su postavljeni temelji zaštite životinja u Međimurskoj županiji. Od svojih početaka do danas, sklonište je zbrinulo više od 10.000 pasa te je najveće hrvatsko sklonište s površinom od ukupno 15 000m², ne samo po veličini, već i po broju životinja o kojima skrbi.

Prošle je godine sklonište prihvatilo 843 pasa te su udomili 787 pasa, o kojima brine 15 zaposlenika i dvadesetak volontera.

Unatoč zabilježenom porastu broja napuštenih pasa, što zbog povećanja broja pasa u romskim naseljima te značajnom povećanju napuštanja vlasničkih pasa, uočen je porast udomljavanja pasa zahvaljujući zaposlenicima i volonterima, ali i čestim medijskim kampanjama kojima se promovira udomljavanje.

Sklonište svake godine sukladno mogućnostima ulaže i u razvoj infrastrukture, a glavni projekt koji provode je projekt kastracije, cijeljenja, liječenja i označavanja pasa iz romskih naselja, a dosad su obrađene životinje iz romskih naselja Kuršanec, Pribislavec, Hlapičina i Orehovica.

Tijekom 2022. godine obrađeno je 528 pasa iz romskih naselja, a još njih 500 čeka zbrinjavanje. Ovaj projekt nastavit će se i tijekom ove godine.

Tijekom svih ovih godina Udruga i Županija razvili su kvalitetan partnerski odnos, čime je Udruga postala naša produžena ruka u provedbi aktivnosti koje doprinose boljoj zajednici i humanosti prema svim živim bićima, rekli su iz Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Studenti MEV-a svoje znanje „bruse“ u jednom od vodećih softvera za konstrukcijsko modeliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu, uz vrhunsku tehnologiju i odlične stručne studije, svojim studentima nudi praktični rad na vrhunskim računalnim programima.

Naime, studenti druge i treće godine Održivog razvoja na smjeru Održiva gradnja svoje znanje i vještine „bruse” u jednom od vodećih softvera za konstrukcijsko modeliranje, zahvaljujući čemu ih i prije završetka studija prepoznaje i tržište rada.

Riječ je o programu Allplan, BIM sustavu koji je budućnost i sadašnjost arhitekture i građevine, kao i ostalih srodnih zanimanja, posebno kada je riječ o velikim projektima.

Ovaj program studentima omogućuje iskorak u odnosu na samo tehničko crtanje. Kako je objašnjeno, riječ je o konstrukcijskom modeliranju gdje program paralelno, kako se grade tlocrti, stvara i treću dimenziju. To omogućuje studentima da prate kako će objekt izgledati i to do najmanjeg detalja.

Da tržište žudi za ovom strukom potvrđuje i činjenica da studenti MEV-a koji su završavali ovaj smjer nalaze posao u struci u roku od tri do šest mjeseci, i to unatoč tome što titula inženjera održivog razvoja još uvijek nije u potpunosti prepoznata.

Inače, Međimursko veleučilište u Čakovcu jedino je u Hrvatskoj koje svojim studentima nudi stručni studij Održivog razvoja iz područja tehničke interdisciplinarne znanosti.

Zahvaljujući predznanju koje stječu na fakultetu i suradnji s Udruženjem arhitekata na području Međimurja, Varaždina i šire, studenti MEV-a imaju priliku tamo odrađivati praksu te si na taj način osigurati i budući posao.

A da je riječ o izuzetno kvalitetnom i široko educiranom kadru dokazuju i povratne informacije gospodarstvenika, zbog čega je studij Održivog razvoja odlična odskočna daska za daljnji razvoj karijere.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje