Povežite se s nama

Moda i ljepota

Ljepotica iz muzeja

Objavljeno:

- dana

MIRELIN KUTAK

– Šminkam se minimalno i nastojim da mi šminka bude prirodna – otkrila je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, koji uspješno vodi već devet godina.

Kad je upisivala fakultet, njezina je odluka bila: jedno zanimanje za kruh, a drugo – za ljubav. Bio je to njemački jezik te arheologija. Iako se nije nadala, varaždinska profesorica njemačkog jezika i književnosti i diplomirana arheloginja danas uspješno spaja oboje.

Svaki dan izazov

– Vjerojatno sam jedna od rijetkih koja je uspjela kao arheolog zaposliti se u svojoj struci, no ni svoje drugo zanimanje nisam zapostavila jer surađujemo s Njemačkom – otkrila je Vlahović koja ima brata blizanca od kojeg je starija pet minuta.
– Dok je moj brat bio nekako mirniji, ja sam uvijek “čeprkala” po zemlji i tražila što se krije unutra i kako je očuvano. Umjesto lutaka, ja sam se igrala s bagerima i kopala – prisjetila se Vlahović kojoj je i danas najdraže otići u arheološki park Aqua Iasae ne znajući na što će tijekom istraživanja nabasati.

Uvijek sam čeprkala po zemlji i tražila što se krije unutra, kako je očuvano

– Iako se često radi u nemogućim uvjetima jer je temperatura vode i ljekovitog blata na iskopinama 58 stupnjeva Celzijevih, veselje kad se nešto novo nađe, neopisivo je. Tako je bilo i prije nekoliko godina, kada smo iskopali rimskog boga Apolona, božicu Lunu i Dianu te znatnu količinu rimskih kovanica – ispričala je Vlahović puna planova za budućnost. U tijeku su pripreme za novi EU projekt “Ponovno probuđena arheološka nalazišta – suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma” koji počinje 1. travnja ove godine. Partner Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice je Muzej Prigorja iz Sesveta, a u projekt su uključeni i partneri iz Slovenije.
– Naš muzej je uključen i u projekt “Sjeverozapadna Hrvatska – regija digitalnih muzeja”. Nakon dvije godine pripreme, sada bismo trebali konačno krenuti u razradu. Cilj je očuvati kulturnu i povijesnu baštinu korištenjem novih tehnologija u prezentaciji. Kroz ovaj projekt u Varaždinskim Toplicama uredit ćemo odabrane lokacije u gradu u atraktivne i suvremene muzejske postave dostupne turistima – pojasnila je Vlahović.
Iako zaokupljena brojnim aktivnostima i projektima, ali i pripremama za Noć muzeja, koja se održala u petak i u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice kroz otvorena vrata muzeja, predavanjem o gradnji rimske peći za keramiku i projekcijom dokumentarnog filma “Aqua Iasae”, simpatična Varaždinka pronašla je malo vremena i sjela na stolicu varaždinske vizažistice Mirele Magdić-Fotak.

Otvoreno i prozračno

– Rimljanke su jako držale do svog izgleda, nekad su usne šminkale crvenom bojom, a oči naglašavale ugljenom. Ipak, za ravnateljicu Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice odabrala sam sasvim drugačiju šminku: laganu, u nježnim tonovima, koja odiše svježinom i prozračnošću – otkrila je Magdić-Fotak.

Kombinacija zlatnog, smeđeg i ružičastog sjenila naglašava Spomenkine plave oči

Varaždinska vizažistica poigrala se kombinacijom zlatno, smeđeg i ružičastog sjenila.  – Ovu kombinaciju malo sam pojačala nanošenjem crne linije tuša te crnom maskarom koju sam na trepavice nanijela u nekoliko slojeva. Kombinacija svijetlih, nježnih tonova sjenila posebno je istaknula Spomenkine prekrasne plave oči – otkrila je varaždinska vizažistica. Rumenilo je nježno, a umjesto ruža Magdić-Fotak ovog se puta odlučila za ružičasto sjajilo.
– Cjelokupna šminka je nježna, prozračna i prirodna, idealna za obavljanje svakodnevnih obaveza u muzeju, ali i izvan njega, na arheološkim iskopinama – rekla je vizažistica Magdić-Fotak.

 

Savjet plus

U ovim zimskim uvjetima nemojte zaboraviti prije šminke na lice staviti hidratantnu kremu.

Foto:

KREŠIMIR GECI, G2 studio-Gettzy Foto
Trg kralja Tomislava 4 (Korzo) Varaždin
http://www.facebook.com/gettzy
Tel. 042/200-161

Šminka:

Mirela Magdić Fotak
profesionalna vizažistica,
stalna suradnica HNK Varaždin
e-mail: [email protected]

Izvor:
Foto:

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje